Gezonde en duurzame voeding in het ziekenhuis - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Gezondheid

Gezonde en duurzame voeding in het ziekenhuis

Valentine Dillisse 4 min leestijd 14 juni 2022
FotoBigstockphoto

Toen ik een tijdje geleden op sociale media zag dat het NoordWest ziekenhuis in Alkmaar meer plantaardig ging koken, was mijn interesse als leefstijlarts direct gewekt. Er zijn maar weinig ziekenhuizen in Nederland die echt gezonde voeding serveren aan patiënten. Voeding waarvan je herstelt als je ziek bent.

Geen gehaktbal met jus, aardappelpuree met roomboter en een miezerig hoopje kapot gekookte groenten, maar echte voeding. Voornamelijk planten, omdat die kostbare vezels bevatten die zorgen voor een gezond microbioom (de verzameling bacteriën, schimmels en gisten in onze darm). We weten inmiddels dat het microbioom veel functies heeft in het lichaam en dat het onder andere bijdraagt aan onze weerstand. Je hebt vast wel eens gehoord dat 70% van onze weerstand uit onze darmen komt. Daar moeten we dus goed voor zorgen. Hoe doen we dat? Door middel van onze voeding!

Ik zocht contact met het ziekenhuis, omdat ik heel graag wilde weten hoe men er toe gekomen was meer plantaardige voeding te gaan serveren. Mijn enthousiasme werd positief ontvangen en enkele weken later reed ik naar Alkmaar voor een kennismaking met chef Jelle, die samen met zijn collega koks het nieuwe voedingsconcept had ontwikkeld. Jelle ontving me op zijn vrije dag, zodat hij alle tijd zou hebben me rond te leiden en te woord te staan. Wat een passie, om dit op je ene vrije dag in de week te doen! En dat is ook precies wat bij me bleef hangen toen ik na het interview weer naar huis reed: wat een gepassioneerd gesprek was dit en wat een positieve energie had ik ervan gekregen!

“De koks die er aan het werk waren deden dat fluitend en zichtbaar relaxed, met zorg en aandacht voor de gerechten. Dat moet je proeven als je hun maaltijden als patiënt krijgt voorgeschoteld!”

We spaken af in het ziekenhuis. Daar aangekomen daalde ik af naar de kelder. Ironisch genoeg ligt de keuken direct naast het mortuarium. Daar was ik al eerder geweest, in de jaren dat ik in verschillende ziekenhuizen werkte (eerst als co-assistent, later als arts in opleiding tot anesthesist), maar nog nooit eerder had ik voet gezet in de centrale keuken. Het viel me direct op dat het, ondanks de locatie in de kelder, zo’n lichte ruimte was. Brandschoon uiteraard en groter dan ik had gedacht. Er waren meerdere ruimtes waar gerechten konden worden bereid, samengesteld en bewaard, totdat ze werden opgehaald en naar de afdelingen gebracht. De koks die er aan het werk waren deden dat fluitend en zichtbaar relaxed, met zorg en aandacht voor de gerechten. Dat moet je proeven als je hun maaltijden als patiënt krijgt voorgeschoteld!

Tot een paar maanden geleden maakte het ziekenhuis nog gebruik van een cateraar voor de maaltijden die ze dagelijks aan zo’n 300 patiënten serveren. Nu koken ze zelf, vers en dus zoveel mogelijk plantaardig. Met een vegetarische basis, maar in de praktijk bijna veganistisch. Patiënten kunnen nog steeds een stukje vlees of vis bestellen, maar die mogelijkheid staat in een hoekje op de menukaart en wordt dus niet gestimuleerd. Op den duur wil het ziekenhuis het liefst volledig plantaardige maaltijden gaan serveren, maar dat was nu nog een brug te ver. Leveranciers bleken nog niet alle benodigde ingrediënten te kunnen leveren en ook voor patiënten zou het wel een grote stap zijn.

“Op den duur wil het ziekenhuis het liefst volledig plantaardige maaltijden gaan serveren, maar dat was nu nog een brug te ver”

Wat een passie, om mij dit op je ene vrije dag in de week te laten zien! En dat is ook precies wat bij me bleef hangen toen ik na het interview naar huis reed: wat een gepassioneerd gesprek was dit en wat een positieve energie had ik er van gekregen!

Het is mij wel duidelijk dat dit ziekenhuis meegaat met zijn tijd. Hoewel het concept van zo veel mogelijk plantaardig koken bedacht was om duurzamer te werken, is het ook nog eens beter voor de gezondheid van de patiënten. Daar word ik als dokter blij van! In de toekomst willen ze gaan werken met een zogenaamd smaakpaspoort. Patiënten op bijvoorbeeld de afdelingen oncologie en kindergeneeskunde kunnen hun maaltijden dan samenstellen afgestemd op hun smaak. Om gezond eten, als je ziek bent en niets je goed smaakt, makkelijker te maken.

Wat mij betreft mogen ze dit als criterium meenemen bij het samenstellen van de lijst met beste ziekenhuizen in Nederland: waar krijg je de beste voeding om te herstellen? En dan staat NoordWest Ziekenhuis locatie Alkmaar zeker in de top 3!

Bronnen:

NoordWest ziekenhuis Alkmaar: https://www.nwz.nl/Pati%C3%ABnt-en-Bezoeker/Naar-het-ziekenhuis/Opname/Meerdaagse-opname/Eten-en-drinken-tijdens-opname/Nieuw-voedingsconcept
Meer info over het microbioom: https://doktervalentine.nl/tips-voor-een-gezond-microbioom/