Een gezonde leefstijl verslaat je genenpakket - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Gezondheid

Een gezonde leefstijl verslaat je genenpakket

Valentine Dillisse 3 min leestijd 5 april 2022
FotoBigstockphoto

Toen ik ruim 10 jaar geleden van de ene op de andere dag hartpatiënt werd, had ik niet kunnen vermoeden dat het mijn leven zo zou veranderen. Dat deze ziekte me uiteindelijk zo veel gezonder zou maken en dat hij mijn levensmissie compleet op zijn kop zou zetten.

Ik ben altijd al eigenwijs geweest en toen mijn cardioloog zei dat ik met deze aandoening moest leren leven, dat er ‘niets aan te doen was’, weigerde ik me daarbij neer te leggen. Ik bracht uren online door, op zoek naar wetenschappelijke literatuur over mijn eigen ziekte en hart- en vaatziekten en gezondheid in het algemeen. Aan de hand van de informatie die ik vond, maakte ik een plan om de gezondheid van mijn hart te verbeteren. Ik volgde een mindfulness training en ging dagelijks mediteren, begon met yoga, ging meer bewegen en anders eten. Stopte met vlees eten en melk drinken, at meer groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. En voelde me stap voor stap beter. Zo merkte ik dat ik ’s ochtends minder pijn op de borst had wanneer ik de avond tevoren geen verzadigde vetten at. Dat ik minder benauwd was als ik meerdere keren per dag een korte meditatie deed en ’s middags even ging liggen.

Minder medicatie

Langzaamaan kon ik mijn medicatie afbouwen tot een minimale dosis. Ik normaliseerde mijn bloeddruk, cholesterolwaarden en suikerspiegel. En toen ik eenmaal door had hoe ik het beste kon eten, viel ik zonder al te veel moeite 25 kilo af. En dat terwijl ik 2 jaar eerder nog in de spreekkamer van een collega internist, gespecialiseerd in overgewicht, zat en haar hoorde zeggen dat het met mijn genenpakket een wonder was dat ik niet 50 kilo zwaarder was. Dat ik het al zo goed deed en me moest neerleggen bij mijn forse overgewicht!

Achteraf ben ik haar dankbaar voor deze uitspraak. Het maakte me nog meer vastberaden vol te houden. Om te bewijzen dat leefstijl belangrijker is dan genen. Zoals mijn collega leefstijlartsen in de VS zeggen: “genes load the gun, but lifestyle pulls the trigger.”

“Inmiddels heb ik bij veel patiënten en mensen in mijn omgeving gezien wat het effect is van een verandering van leefstijl”

Inmiddels heb ik bij veel patiënten en mensen in mijn omgeving gezien wat het effect is van een verandering van leefstijl. Patiënten die hun bloeddruk en diabetes medicatie kunnen afbouwen en minder last hebben van ziekten als reuma, darmontstekingen, depressies en de overgang. En stuk voor stuk, net als ik, fors afvallen. Zich energieker voelen en weer zin hebben in het leven.

Pijlers

In Nederland overlijden ieder jaar 36.000 mensen aan hart- en vaatziekten, 45.000 aan kanker, 8800 aan een beroerte. 1 miljoen mensen hebben diabetes en net zoveel mensen gebruiken medicatie voor een depressie. 51% van de mensen heeft overgewicht en dat aantal stijgt ieder jaar. 33% heeft een hoge bloeddruk, 25% een te hoog cholesterol, 22% leververvetting. Allemaal aandoeningen die te voorkomen of om te keren zijn door een gezonde leefstijl.

Beweging, voeding, ontspanning, slaap, vermijden van schadelijke stoffen en zingeving zijn de belangrijkste pijlers van een gezonde leefstijl. Pijlers die ik in deze column stuk voor stuk aan bod zal laten komen. Wat is nou eigenlijk gezonde voeding? Hoeveel moet je bewegen om optimaal gezond te zijn? Hoe verbeter je je slaap? Wat is stress en hoe ga je er mee om?

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor leefstijl, bij artsen, geneeskunde studenten en langzaamaan ook bij verzekeraars. Maar als ik zie dat in het UMC Maastricht patiënten die zijn opgenomen op de covid afdeling een folder krijgen uitgereikt met daarin het advies Bifi worstjes, Fristi, petit fours en cola te gebruiken voor hun herstel, dan hebben we nog een lange weg te gaan!

Bronnen:

https://www.vtv2018.nl/leefstijl-en-omgeving

https://www.hartstichting.nl/getmedia/06fb9c92-a1f7-4135-a635-ff73680bfaa6/cijferboek-hartstichting-hart-vaatziekten-nederland-2016.pdf

https://vzinfo.nl/sterfte-naar-doodsoorzaak