De kracht van meditatie - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Gezondheid

De kracht van meditatie

Valentine Dillisse 3 min leestijd 3 mei 2022
FotoBigstockphoto

Het is alweer ruim 20 jaar geleden dat ik voor het eerst een meditatiecursus deed. Met mijn billen op een kussen, temidden van een groep gelijkgestemden. Allemaal hadden we te veel stress in ons leven en waren we op zoek naar de snelle oplossing. In 1 middag leren mediteren zou ons in één keer van onze stress afhelpen, beloofde de cursus. Nu ik eraan terug denk moet ik weer lachen. Ik herken de twintiger in mij die helemaal geen tijd had voor stress, laat staan voor een cursus om die stress te verminderen.

Inmiddels weet ik natuurlijk beter. Stress verminder je niet in een middag. Wanneer je stress ervaart ligt daar van alles aan ten grondslag en moet je je leven eens goed onder een vergrootglas leggen. De tijd nemen om te achterhalen wat het is waar jij stress van krijgt. Is er veel gebeurd de laatste tijd, ben je bijvoorbeeld verhuisd, is er een dierbaar iemand overleden of heb je net een nieuwe baan? Ook leuke gebeurtenissen, zoals een verhuizing of de geboorte van een kind kunnen stress opleveren. Leef je onder moeilijke omstandigheden, zoals schulden of een chronische ziekte? En hoe is het gesteld met jouw draagkracht, hoe ga je om met de obstakels die op je pad komen? 

Juist daarbij kan meditatie helpen. Vooral mindfulness meditatie is in de afgelopen tientallen jaren uitgebreid onderzocht en heeft een positief effect bij stress, somberheid, angst en chronische klachten. Door steeds weer met milde aandacht en zonder oordeel terug te keren naar een anker, zoals bijvoorbeeld je ademhaling of je zintuigen, creëer je afstand tot de ervaring. Tot emoties, stressgedachten en alle hobbels die je tegenkomt in het leven. Het leert je dat die ook weer voorbij gaan. En dat je die hobbels kunt hebben. Je bent er immers nog, je ademt en je zit hier, met volle aandacht.

Na die bewuste meditatiecursus van 1 middag heeft het nog een aantal jaar geduurd voordat ik echt regelmatig ging mediteren. Ik pakte het weer op toen ik, een jaar na de geboorte van mijn zoon, merkte dat ik niet goed herstelde van de bevalling, me niet kon concentreren op mijn werk en steeds meer spreekwoordelijke ballen ongewild uit mijn handen liet vallen. 8 weken lang fietste ik iedere week Amsterdam in om in een klein kamertje 3 hoog achter, aan een bekende gracht bij een tikkende kachel en het geluid van de passerende tram, stap voor stap te stoppen met razen. Gek dat we dat moeten leren om te zijn. We zijn ons hele leven zo druk met ‘doen’ dat we helemaal vergeten dat we maar 1 taak hebben in dit leven en dat is om te zijn. Hier te zijn met wat er is, wie we zijn. Dat dat genoeg is. Dat wij genoeg zijn. Die mildheid voor mezelf begon ik daar op dat zolderkamertje te ontwikkelen. Mildheid en berusting, dat is wat meditatie me brengt. Bijna verslavende kwaliteiten, die maken dat ik dagelijks één of meerdere momenten inplan om te mediteren. 

Soms doe ik een geleide meditatie, waarbij ik een app gebruik, maar meestal zit ik gewoon een tijdje in stilte, alleen met mezelf. Voelend, steeds weer terugkerend naar m’n ademhaling. Met compassie, zonder oordeel over het feit dat ik steeds weer afdwaal met mijn gedachten. Omdat die gedachten er nou eenmaal zijn. Zelfs boeddhistische monniken, die de hele dag in bewuste aandacht doorbrengen, hebben ze. En dat stelt me ergens gerust. Dat ik niets hoef te doen aan die gedachten, ze alleen maar hoef op te merken. Het grappige is dat zodra je ophoudt met vechten tegen je gedachten, ze bijna als vanzelf naar de achtergrond verdwijnen. Daar komt dan een stille focus voor in de plaats. Het moment dat ik dat opmerk tijdens mijn meditatie weet ik dat ik genoeg heb gemediteerd. Gek genoeg is dat ook het moment dat ik eigenlijk voor altijd wil blijven zitten. Omdat ik daar op dat ene moment tijdens mijn soms drukke dag, even het gevoel heb dat alles goed is zoals het is.

Bronnen:

https://greatergood.berkeley.edu/article/item/five_ways_mindfulness_meditation_is_good_for_your_health

https://doktervalentine.nl/waarom-mindfulness-meditatie-zo-goed-voor-je-is/