Waterstofbrandstof uit niets dan lucht - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Wetenschap en technologie

Waterstofbrandstof uit niets dan lucht

Christian Kromme 1 min leestijd 13 oktober 2022
FotoBigstockphoto

In een belangrijke doorbraak voor hernieuwbare energie hebben wetenschappers een manier ontwikkeld om waterstofbrandstof te maken met niets anders dan lucht en zonne-energie. Waterstof wordt gezien als een cruciaal onderdeel van onze inspanningen om af te stappen van fossiele brandstoffen, maar het is altijd een uitdaging geweest om het op een milieuvriendelijke manier te maken. Deze nieuwe techniek maakt het mogelijk waterstofbrandstof te produceren in zelfs de droogste klimaten en het opent nieuwe mogelijkheden voor duurzame energieproductie.

Koolstofvrije energiesector

Waterstof kan een belangrijke rol spelen bij het koolstofvrij maken van de energiesector. Je kunt het, net als conventionele brandstoffen, verbranden en het enige bijproduct dat daarbij vrijkomt is water. Dit maakt het een zeer aantrekkelijke optie voor toepassingen waar vermindering van de uitstoot een prioriteit is, zoals in vervoer over de weg, mobiliteit, scheepvaart en luchtvaart.

Splitsing watermoleculen

De nieuwe techniek maakt gebruik van een speciaal soort metaallegering die watermoleculen kan splitsen in waterstof en zuurstof, waarbij alleen de energie van zonlicht wordt gebruikt. Dit proces, bekend als fotokatalyse, is zeer efficiënt en kunnen we gebruiken in verschillende omgevingen, waaronder woestijngebieden waar water schaars is.

Commerciële waterstofbrandstof

De onderzoekers werken nu aan het opschalen van de technologie, zodat we deze kunnen gebruiken om op commerciële schaal waterstofbrandstof te produceren. Als dat lukt, kan dit een belangrijke stap voorwaarts zijn in ons streven naar een duurzame energietoekomst.

Bron: https://singularityhub.com/2022/09/09/scientists-created-hydrogen-fuel-from-air-using-solar-power/