Vorm veranderend materiaal beweegt als robot
Ingenieurs hebben een nieuwe klasse slim textiel ontwikkeld dat van vorm kan veranderen en van tweedimensionaal materiaal 3D-structuren kan maken.
Het team van UNSW Sydney’s Graduate School of Biomedical Engineering en Tyree Foundation Institute of Health Engineering (Tyree iHealth), onder leiding van Dr. Thanh Nho Do, heeft een materiaal vervaardigd dat is opgebouwd uit minuscule, zachte, kunstmatige ‘spieren’. Dit zijn lange siliciumbuizen gevuld met vloeistof, die via hydraulica worden gemanipuleerd om te bewegen. Deze kunstmatige spieren, die omgeven zijn door een spiraalvormige spoel van traditionele vezels, kunnen worden geprogrammeerd om samen te trekken of uit te zetten tot verschillende vormen, afhankelijk van hun oorspronkelijke structuur.
Robotica revolutie
Deze technologie kan een revolutie teweegbrengen in de robotica-industrie, omdat hiermee robotledematen en andere 3D-structuren kunnen worden gemaakt met een hoge mate van flexibiliteit. Bovendien zou deze technologie kunnen worden gebruikt in biomedische toepassingen, zoals het maken van kunstmatige bloedvaten of implantaten die van vorm kunnen veranderen. Het team werkt momenteel aan de verbetering van de sterkte en duurzaamheid van hun materialen en de commercialisering van hun technologie in de komende jaren.
Denk je dat deze technologie veelbelovend is? Welke andere toepassingen kun je bedenken voor deze technologie? Laat het ons weten!