Volledig elektrische autonome landbouwrobots - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Wetenschap en technologie

Volledig elektrische autonome landbouwrobots

Christian Kromme 3 min leestijd 18 mei 2023
FotoiStockfoto

De toekomst van de landbouw is aangebroken, en landbouwrobots sturen die toekomst aan. Deze geavanceerde machines zijn ontworpen om planten chemievrij te behandelen, wat zorgt voor gezondere gewassen en een duurzamere aanpak van de landbouw. Door gebruik te maken van geavanceerde technologie bieden deze robots een innovatieve oplossing voor de uitdagingen van de traditionele landbouwmethoden en effenen zij het pad voor een betere en milieuvriendelijkere toekomst.

De landbouwindustrie ontwrichten: De kracht van Robotica

Autonome robots maken golven in de AGtech wereld. Deze robots, die efficiëntie, productiviteit en innovatie combineren, zijn een essentieel onderdeel van de voortdurende evolutie van precisielandbouw. Zij vormen een ontwrichtend alternatief voor conventionele praktijken, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van schadelijke chemicaliën om gewassen te beschermen tegen plagen en ziekten.

Loskomen van chemische afhankelijkheid

Het Noorse bedrijf Saga Robotics heeft een baanbrekend farming-as-a-service platform ontwikkeld, Thorvald genaamd. Thorvald gebruikt volledig elektrische autonome landbouwrobots om gewassen te behandelen tegen echte meeldauw, een ziekte die de druivenoogst van een wijngaard in één seizoen met wel 45% kan verminderen. Traditioneel bestreden telers dit verlies door hun wijnstokken tot 15 keer per zomer met schimmelwerende middelen te besproeien. Maar met de innovatieve robots van Thorvald kunnen boeren hun gewassen beschermen zonder chemicaliën.

Nieuwe kansen ontsluiten met landbouwrobots

Door volledig elektrische autonome landbouwrobots te gebruiken, kunnen landbouwers profiteren van een overvloed aan opwindende mogelijkheden. Deze geavanceerde machines bieden een gezondere, milieuvriendelijkere oplossing voor gewasbescherming en zorgen voor een revolutie in de manier waarop wij de landbouw benaderen.

UV-C licht: Een chemisch-vrije oplossing

De volledig elektrische landbouwrobots van Thorvald gebruiken ultraviolet licht met korte golflengte (UV-C) om echte meeldauw op planten te deactiveren. Deze behandeling wordt ’s nachts toegepast voor een maximale effectiviteit, zodat de telers zich kunnen concentreren op andere belangrijke dagelijkse taken. Saga Robotics is momenteel goedgekeurd voor gebruik op aardbeien en druiven, maar werkt ook aan de ontwikkeling van andere lichtbehandelingen voor andere gewassen.

Modulair ontwerp voor aanpassing en aanpassingsvermogen

Deze elektrische robots zijn modulair en kunnen gemakkelijk door landbouwers worden aangepast met eenvoudig handgereedschap. Ze zijn verkrijgbaar in drie configuraties en zijn geschikt voor gebruik in polytunnels, wijngaarden en open velden. Als onderdeel van het landbouw-as-a-service platform krijgen boeren veldkaarten, een heel seizoen lichtbehandelingen en toegang tot live data feeds van de robots.

Onze toekomst vormgeven: De impact van volledig elektrische autonome landbouwrobots

Naarmate volledig elektrische autonome robots meer ingang vinden, kunnen we aanzienlijke veranderingen verwachten in de manier waarop we voedsel produceren en consumeren. We kunnen samen werken aan een duurzamere en welvarendere wereld door deze geavanceerde machines te omarmen.

Bouwen aan een groenere en gezondere toekomst

De grootschalige invoering van volledig elektrische autonome landbouwrobots kan het gebruik van chemicaliën in de hele sector verminderen. Deze verschuiving zal resulteren in een schoner milieu, gezonder voedsel voor de consument en een gezondere agrarische levensstijl.

Innovatie bevorderen en de economie stimuleren

De invoering van volledig elektrische autonome landbouwrobots kan ook de economische groei stimuleren. Door de opbrengst van de gewassen te verhogen en de behoefte aan schadelijke chemicaliën te verminderen, kan deze technologie landbouwers helpen winstgevender te worden. Deze economische impuls kan het leven van mensen wereldwijd verbeteren en nieuwe banen scheppen in de technologie- en landbouwsector.

Terwijl we het ongelooflijke potentieel van volledig elektrische autonome landbouwrobots blijven onderzoeken, is het essentieel om te erkennen welke impact ze kunnen hebben op onze planeet en onze samenleving. Door de kracht van deze technologie te benutten, kunnen we een betere en duurzamere toekomst voor iedereen opbouwen.

Interessant artikel?