Ultrageluidstickers kunnen in je lichaam kijken - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Wetenschap en technologie

Ultrageluidstickers kunnen in je lichaam kijken

Christian Kromme 2 min leestijd 25 augustus 2022
FotoMIT

Een team onderzoekers van het MIT heeft ultrasone stickers ontwikkeld die in het lichaam kunnen kijken. De echostickers zijn klein en discreet en kunnen tot 48 uur achtereen worden gedragen. Dit zou een omwenteling teweeg kunnen brengen in de wijze waarop echografieën worden gebruikt, aangezien daarvoor momenteel omvangrijke en gespecialiseerde apparatuur nodig is die alleen in ziekenhuizen of dokterspraktijken beschikbaar is. De ultrasone stickers werden getest op mensen die alledaagse activiteiten verrichten, zoals joggen en vloeistoffen drinken en leverden hoge resolutiebeelden van hun inwendige organen op.

Levens redden

Dit is een enorme doorbraak voor de ultrageluidtechnologie. De echostickers zijn klein, draagbaar en makkelijk te gebruiken, zodat echografieën uiteindelijk in elke omgeving en door iedereen kunnen worden verricht. Dit zou de ultrasone technologie veel toegankelijker maken en mogelijk levens kunnen redden. Dankzij deze nieuwe technologie zal medische beeldvorming aangenamer en menselijker worden: je kunt een scan op een veilige plaats, bijvoorbeeld thuis, laten uitvoeren.

Tijdens het onderzoek werden de stickers aangebracht op proefpersonen. Om het huidige ontwerp tot stand te brengen, moeten geluidsgolven in beelden worden omgezet met behulp van instrumenten die op de stickers zijn aangesloten. Die instrumenten genereerden live beelden met hoge resolutie van belangrijke bloedvaten en dieper gelegen organen zoals het hart, de longen en de maag, weergegeven op een smartphone. De stickers kleefden stevig en registreerden de veranderingen in de organen tijdens activiteiten zoals zitten, staan, joggen en fietsen.

Beschikbaar voor publiek

De onderzoekers werken nu aan de commercialisering van de ultrasone stickers en hopen ze binnenkort beschikbaar te maken voor het publiek. Ze zijn ook bezig de ultrasound stickers draadloos te maken voor nog meer instellingen. Dit is een enorme doorbraak voor de echotechnologie en kan de manier waarop we echografie gebruiken voorgoed veranderen.

Wat denk jij? Zou je echostickers gebruiken? Laat het ons weten!