Toyota onthult baanbrekende elektrische auto met solid-state batterij - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Wetenschap en technologie

Toyota onthult baanbrekende elektrische auto met solid-state batterij

Christian Kromme 2 min leestijd 6 oktober 2022
FotoToyota

Toyota onthult een ‘baanbrekende’ elektrische auto met een solid-state batterij. Volgens de wonderbaarlijke specificaties heeft hij een bereik van 480 kilometer en kan hij in slechts tien minuten volledig worden opgeladen. De Japanse autofabrikant Toyota zal volgend jaar al deze, volgens de media, ‘baanbrekende’ solid-state batterij onthullen, zo meldt de Japanse financiële krant Nikkei.

Met deze technologie kunnen elektrische auto’s van de toekomst meer dan 480 kilometer rijden op één lading en in slechts tien minuten volledig worden opgeladen. Als deze technologie werkelijkheid wordt, zal ze de concurrentie verpletteren.

Heilige graal

Solid-state batterijen worden gezien als de heilige graal van de batterijtechnologie voor elektrische auto’s. Ze zijn lichter, gaan langer mee en zijn stabieler dan traditionele lithium-ion batterijen. Toyota’s deelname aan de race om solid-state batterijen kan de elektrische auto-industrie volledig op zijn kop zetten. Als Toyota een solid-state batterij kan produceren die de hype waarmaakt, kan dat veel betekenen voor de toekomst van elektrische auto’s.

Hoe werken solid-state batterijen?

Solid-state batterijen worden gemaakt met een vaste elektrolyt, in plaats van de vloeibare elektrolyt in traditionele lithium-ion batterijen. Dit maakt ze stabieler en minder vatbaar voor oververhitting of brand. Solid-state batterijen zijn ook lichter en gaan langer mee dan hun lithium-ion tegenhangers.

Volgend jaar prototype

Wanneer kunnen we deze baanbrekende batterijen in elektrische auto’s verwachten? Volgens Nikkei zal Toyota volgend jaar een prototype onthullen. Mogelijk tonen zij als eerste autofabrikant een voertuig dat wordt aangedreven door een solid-state batterij. Als alles goed gaat, zouden we solid-state batterijen al in 2020  in elektrische auto’s kunnen zien.

Wat denk jij?

Ben jij enthousiast over het potentieel van solid-state batterijen? Denk je dat Toyota in staat zal zijn ze met succes in massa te produceren? Deel je gedachten met ons!