Revolutionaire 3D-kwantumversnellingsmeter verandert onze manier van navigeren - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Wetenschap en technologie

Revolutionaire 3D-kwantumversnellingsmeter verandert onze manier van navigeren

Christian Kromme 2 min leestijd 10 november 2022
FotoBigstockfoto

Stel je een wereld voor waarin je kunt reizen zonder je zorgen te maken dat je de weg kwijtraakt. Een wereld waarin je telefoon, of welk ander apparaat dan ook, je altijd precies kan vertellen waar je bent en hoe je daar kunt komen. Geen zorgen meer om te verdwalen op onbekend terrein of om zonder gps te zitten wanneer je die het hardst nodig hebt. Klinkt als een droom, toch? Nou, die droom kan binnenkort werkelijkheid worden.

Maak kennis met de allereerste 3D kwantumversnellingsmeter. Dit nieuwe apparaat kan de versnelling nauwkeurig meten met kwantumeffecten. Je zou het kunnen gebruiken voor navigatie als de gps niet beschikbaar is. Met deze nieuwe technologie kunnen voertuigen zelfs navigeren als het gps-signaal het niet meer doet. Maar hoe werkt het?

Werking 3D-kwantumversnellingsmeter

Om dat te begrijpen, moeten we eerst weten wat een ‘gewone’ versnellingsmeter is en hoe die werkt. Een versnellingsmeter is een klein apparaatje dat tegenwoordig overal in zit, van telefoons tot drones. Het werkt door veranderingen in beweging en positie op te sporen. Conventionele versnellingsmeters gebruiken sensoren om deze veranderingen te detecteren. Kwantumversnellingsmeters doen dit met atoominterferometrie.

Atoominterferometrie is een techniek die gebruikmaakt van de golfachtige aard van atomen om zeer kleine veranderingen in versnelling te kunnen meten. Wanneer atomen versnellen, veranderen hun golven van fase. Deze verandering kunnen we meten met laserlichtinterferentie. Door de faseveranderingen van twee atomaire golven te vergelijken, kan de versnelling met grote nauwkeurigheid worden berekend. Dit maakt kwantumversnellingsmeters veel nauwkeuriger dan hun niet-kwantumtegenhangers.

“De 3D-kwantumversnellingsmeter is een goed alternatief voor onze alom aanwezige gps”

De 3D-kwantumversnellingsmeter gaat nog een stap verder door de versnelling in drie dimensies te meten, in plaats van de twee dimensies die tot nu werden gebruikt. Dit maakt een nog grotere nauwkeurigheid mogelijk en een nieuwe reeks potentiële toepassingen.

Toepassingen 3D-kwantumversnellingsmeter

Tot dusver is de 3D-kwantumversnellingsmeter met succes getest in een drone. Het team achter het apparaat gelooft dat het ook kan worden toegepast in schepen en vliegtuigen als back-upnavigatiesysteem wanneer de gps uitvalt. Het apparaat zou ook kunnen worden gebruikt in smartphones en andere draagbare apparaten om gebruikers nauwkeuriger informatie te geven over hun locatie en omgeving. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Conclusie

Wat navigatie betreft, hebben we een lange weg afgelegd sinds de dagen van kaarten en kompassen. Tegenwoordig is gps koning. Maar wat gebeurt er als deze uitvalt? Dat is waar de 3D-kwantumversnellingsmeter om de hoek komt kijken. Dit nieuwe apparaat kan de manier waarop wij navigeren voor altijd veranderen door ons te voorzien van een back-upnavigatiesysteem dat nog nauwkeuriger is dan de gps.

Dus, waar wacht je op?