Plantd pioniert in duurzame bouwmaterialen van gras - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Wetenschap en technologie

Plantd pioniert in duurzame bouwmaterialen van gras

Christian Kromme 2 min leestijd 15 februari 2023
FotoIstockfoto

De bouwsector heeft lange tijd een belangrijke bijdrage geleverd aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Een nieuw Amerikaans bedrijf voor duurzame bouwmaterialen, Plantd, wil daar verandering in brengen. Plantd kondigde onlangs een Serie A-financieringsronde van 10 miljoen dollar aan, geleid door American Family Ventures, die de positie van het bedrijf als pionier in koolstofnegatieve bouwmaterialen verstevigt.

De innovatieve aanpak van Plantd

Sleutel tot de innovatieve aanpak van Plantd is de eigen productietechnologie met lage koolstofuitstoot. Deze technologie zet snelgroeiend meerjarig gras om in duurzame, koolstofnegatieve bouwmaterialen. Deze Plantd Structural Panels™ houden 80 procent van de atmosferische koolstofdioxide vast die ze op het veld opvangen. Vervolgens wordt dit opgesloten in de muren en daken van nieuwe huizen. Dit betekent dat niet alleen de materialen zelf koolstofnegatief zijn, maar dat de huizen die ermee worden gebouwd ook bijdragen aan het verwijderen van koolstof uit de atmosfeer.

Medeoprichters en ingenieurs Huade Tan en Nathan Silvernail leiden het productieteam van Plantd. Tan en Silvernail hebben een achtergrond in de lucht- en ruimtevaarttechniek door hun werk bij SpaceX. Daar hebben zij samengewerkt om kritieke systemen en onderdelen van het Dragon vracht- en bemanningsruimtevaartuig te ontwerpen en te bouwen. Met medeoprichter en CEO Josh Dorfman, een ‘serie’-ondernemer en langdurig leider op het gebied van duurzaamheid, herdefinieert Plantd de waardeketen voor technische bouwmaterialen.

“Bouwen met Plantd-materialen stelt woningbouwers in staat hun klanten woningen aan te bieden die niet alleen betaalbaar en degelijk zijn, maar ook duurzaam”

Paneelproducten voor wanden

De eerste producten van de onderneming zijn structurele panelen voor muren en daken die een direct substituut vormen voor traditionele woningbouwproducten. Deze panelen vereisen geen alternatieve installatietechnieken. Door snelgroeiend meerjarig gras te cultiveren, in plaats van bomen te kappen, en een baanbrekende productietechnologie toe te passen om de koolstofuitstoot te minimaliseren, kunnen de producten van Plantd op essentiële punten beter presteren dan concurrerende producten, zoals sterkte en vochtbestendigheid.

Koolstofnegatief bouwen

Dit betekent dat bouwen met Plantd-materialen woningbouwers in staat stelt hun klanten woningen aan te bieden die niet alleen betaalbaar en degelijk zijn, maar ook duurzaam. En door koolstofdioxide in de atmosfeer op te nemen in de constructie, zullen huizen die gebouwd zijn met Plantd-materialen een sleutelrol spelen bij het oplossen van de klimaatverandering.

Plantd zal deze financieringsronde gebruiken om zijn landbouwtoeleveringsketen op te zetten en de eerste modulaire, geautomatiseerde continue pers voor technische bouwmaterialen te bouwen. Het bedrijf werkt momenteel samen met de grootste bouwers en architecten van het land om deze materialen in hun projecten te integreren en er snel een standaard in de industrie van te maken.

Plantd’s ultieme visie

De uiteindelijke visie van Plantd is om de fabriek van de toekomst te bouwen en ervoor te zorgen dat nieuwe woningen en gebouwen bijdragen aan het omkeren van de effecten van klimaatverandering. Bouwbedrijven en huizenbouwers hebben een unieke kans om het voortouw te nemen bij het bouwen van huizen die niet alleen functioneel zijn, maar ook bijdragen aan het omkeren van de klimaatverandering door Plantd-materialen te gebruiken.