Op zoek naar een nieuw internet: met of zonder Big Tech? | Digitale Duurzaamheid
In deze speciale live uitzending van Digitale Duurzaamheid gaat Ad Verbrugge in gesprek met Robert Reinder Nederhoed (Eigenaar en directeur Bitmymoney.com), Mladen Sancanin (Directeur innovatie, datadiensten en research bij PGGM) en Douwe Lycklama (founding partner van INNOPAY) over de toekomst van onze data economie. “Het beheren van digitale identiteiten is een belangrijk probleem.”
In de wereld van de datatechnologie zijn twee ideologische hoofdstromingen te onderscheiden. De ene partij ziet in een centrale infrastructuur de mogelijkheid om dataverkeer efficiënt, overzichtelijk en vooral ook controleerbaar te organiseren. De andere partij wil data decentraal organiseren om zaken als privacy, onafhankelijkheid en vooral ook zo min mogelijk overheidsinmenging te waarborgen. Hoewel de strijd tussen deze partijen zich hoofdzakelijk aan het grote publiek onttrekt heeft de uitkomst ervan wel degelijk invloed op de ervaring van de gewone burger. In samenwerking met partner INNOPAY organiseerde De Nieuwe Wereld daarom een live evenement rondom het thema centralisering/decentralisering. Samen met experts Robert Reinder Nederhoed en Mladen Sancanin gingen DNWs Ad Verbrugge en Douwe Lycklama van INNOPAY in gesprek over de toekomst van onze dataeconomie: “Je kunt wel decentrale technieken hebben, maar als je governance heel centraal wordt blijft het een centrale oplossing.” Station (de)centraal, in een nieuwe aflevering van Digitale Duurzaamheid.
De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers en Thomas Bollen.
De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.