Ongebrande gerecycleerde bakstenen, een revolutie in duurzaam bouwen - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Wetenschap en technologie

Ongebrande gerecycleerde bakstenen, een revolutie in duurzaam bouwen

Christian Kromme 3 min leestijd 22 december 2022
FotoBigstockfoto

De K-Brig, een gerecyclede baksteen, zorgt voor een revolutie in duurzaam bouwen. Kenoteq is een closed-loop circulair economie bedrijf dat zoekt naar recycling, hergebruik en het maken van nieuwe innovatieve en duurzame bouwproducten. Hun vlaggenschip, de K-Briq, is ontstaan tijdens onderzoek aan de Heriot-Watt Universiteit in Edinburgh. Het is een bouwsteen die voor 90 procent uit bouwafval bestaat. Deze bouwsteen heeft slechts 13 procent van de koolstofimpact van een gewone baksteen en is volledig recyclebaar in toekomstige K-Briqs. Omdat er ongeveer 15.000 stenen nodig zijn om een huis te bouwen, betekent dit een revolutie in duurzaam bouwen.

Het productieproces

K-Briq gebruikt 90 procent gerecyclede grondstoffen, waaronder afvalkeramiek, dakpannen, porseleinen toiletten en vuurvaste klei. Deze materialen zouden anders worden gestort, waar ze schadelijke gifstoffen en methaangas zouden uitstoten – een broeikasgas dat 84 keer krachtiger is dan CO2 over een periode van twintig jaar.

Om één K-Briq te maken is slechts 2 kilowatt energie nodig, terwijl voor een traditionele gebakken steen 60 kilowatt nodig is. Het productieproces stoot ook 80 procent minder koolstofdioxide uit dan het bakken van stenen in een oven, waardoor ze een van de meest duurzame bouwproducten op de huidige markt zijn. K-Briq wordt gemaakt via een proces dat hydrovormen heet. De stenen worden onder hoge druk onder water gevormd, zonder enige warmte toe te passen. Dit betekent dat er geen energie nodig is om ze te produceren – waardoor ze werkelijk koolstofvrij zijn.

Voordelen

K-briqs bieden veel voordelen ten opzichte van traditionele gebakken stenen, waaronder het feit dat ze lichter zijn (17 procent van het gewicht), robuuster (7 procent hogere druksterkte) en thermisch efficiënter (30 procent slechtere warmtegeleiding). Omdat ze van gerecyclede materialen zijn gemaakt, zijn ze ook veel goedkoper om te produceren: de kosten zijn slechts 60 procent van wat het kost om traditionele bakstenen te maken.

Omdat de K-briq niet giftig is, komen er geen schadelijke chemicaliën of verontreinigende stoffen in het milieu terecht. Ze zijn 100 procent recyclebaar in toekomstige K-Brigs – waardoor een gesloten productlevenscyclus ontstaat die ongekend is in de bouwsector. De voordelen van duurzaamheid houden hier niet op. Omdat K-briqs zo thermisch efficiënt zijn, kunnen ze helpen energiekosten te verlagen door een huis of kantoor koeler te houden in de zomer en warmer in de winter. Dat  bespaart geld op energierekeningen!

Toekomstige generaties

Kerran Grieve, oprichter en CEO van Kenoteq, verklaart: “Het is altijd onze ambitie geweest een ethisch alternatief te bieden voor conventionele bouwproducten die de aarde niets kosten – letterlijk. We zijn op een missie om de manier waarop we gebouwen bouwen te veranderen voor toekomstige generaties en onze technologie doet precies dat.” De opgeslagen koolstof in gebouwen is verantwoordelijk voor 11 procent van de wereldwijde uitstoot, dus het is duidelijk dat we duurzamere manieren moeten vinden om onze gebouwde omgeving te bouwen, als we enige kans willen maken om netto nul te bereiken in 2050. “We moeten opnieuw nadenken over de manier waarop we bouwen en overgaan op het gebruik van meer gerecyclede materialen in de bouw, omdat dit ons zal helpen de afvalkringloop te sluiten en tegelijkertijd onze impact op de planeet te verminderen.”

Conclusie

Aangezien de wereldwijde uitstoot van gebouwen goed is voor 11 procent van alle uitstoot, is het duidelijk dat we duurzamere manieren moeten vinden om onze gebouwde omgeving te bouwen. Door bakstenen te produceren die voor 90 procent uit gerecycled bouwafval bestaan, helpt Kenoteq de aanzet te geven tot duurzamere bouwpraktijken die onze planeet voor toekomstige generaties zullen helpen bewaren.