Hoe AI de muziekindustrie verandert - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Wetenschap en technologie

Hoe AI de muziekindustrie verandert

Christian Kromme 2 min leestijd 29 december 2022
FotoBigstockfoto

Jarenlang is AI gebruikt om muziek te genereren die zowel kunstmatig als buitenaards klinkt. Maar nu is een nieuwe generatie AI-muziekgeneratoren realistischer dan ooit. Deze veranderen onze manier van denken over muziekcompositie en openen een nieuwe wereld van mogelijkheden voor contentmakers. 

In het verleden miste door de computer gegenereerde muziek vaak emotie en realisme. Dankzij de vooruitgang in AI is dat niet langer het geval. De huidige AI-generatoren kunnen hoogwaardige, realistisch klinkende muziek produceren die voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Van streamers en filmmakers tot app-bouwers, deze generatoren maken het voor contentcreators eenvoudiger dan ooit om aangepaste, royalty-vrije muziek te licenseren. 

Nog indrukwekkender is dat deze generatoren mettertijd alleen maar beter zullen worden. Naarmate ze geavanceerder worden, kunnen ze nog realistischere en emotionelere muziek genereren. Dus als je als contentmaker op zoek bent naar een voorsprong, is het nu tijd om AI-gegenereerde muziek in je werk te verwerken. 

Waarvoor kan AI-gegenereerde muziek worden gebruikt? 

Een van de spannendste dingen van AI-gegenereerde muziek is dat het overal voor gebruikt kan worden. Hier zijn een paar voorbeelden van hoe contentmakers hier al mee werken.

Streaming: AI-gegenereerde muziek is perfect voor streamingdiensten als Twitch en YouTube. Dankzij het realistische geluid kan het voor de kijkers een extra laag van immersie en betrokkenheid toevoegen. En omdat het rechtenvrij is, hoeven streamers zich geen zorgen te maken over auteursrechten. 

“Met zijn vermogen om realistische en emotionele geluiden te genereren, opent AI een nieuwe wereld van mogelijkheden voor contentmakers”

Filmen: AI-gegenereerde muziek wordt ook gebruikt in films en tv-shows. Het kan een emotionele achtergrond bieden voor scènes en door het realistische geluid vergeet je makkelijk dat het niet door een mens is gecomponeerd. 

Game ontwikkeling: Ontwikkelaars gebruiken AI-gegenereerde muziek om unieke soundtracks voor spellen te maken. Dit is een geweldige manier om jouw spel te onderscheiden van andere spellen en een extra laag aan de gebruikerservaring toe te voegen. 

Conclusie

Het lijdt geen twijfel dat AI het gezicht van de muziekindustrie verandert. Met zijn vermogen om realistische en emotionele geluiden te genereren, opent AI een nieuwe wereld van mogelijkheden voor makers van inhoud. Als je op zoek bent naar een voorsprong in de contentcreatie-industrie, is dit het moment om AI-gegenereerde muziek in je werk te verwerken.

Probeer het zelf, maak je eerste AI-soundtrack hier: https://mubert.com/