Dyson stapt in robotica met ambitie om afwas, speelgoed en bankstellen schoon te maken - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Wetenschap en technologie

Dyson stapt in robotica met ambitie om afwas, speelgoed en bankstellen schoon te maken

Christian Kromme 2 min leestijd 21 juli 2022
FotoDyson

Dyson begeeft zich op het gebied van robotica met een bijzonder ambitieus programma. Afwassen, speelgoed opbergen en een bank schoonmaken zijn slechts enkele van de huishoudelijke taken die een toekomstige autonome robot van Dyson op een dag moet kunnen uitvoeren. De Britse fabrikant, die gespecialiseerd is in hoogwaardige huishoudelijke apparaten zoals stofzuigers, luchtzuiveraars en de Supersonic haardroger, begeeft zich op robotgebied met als doel ons leven thuis makkelijker te maken.

Robotrevolutie

Hoe zal dit de mensen en de planeet beïnvloeden? Zoals Dyson CEO Max Conze opmerkt, is de robotrevolutie al aan de gang in de productie en logistiek. De volgende stap is volgens hem robotica in huis te brengen om huishoudelijke taken te automatiseren. Dat klinkt misschien als een dystopische toekomst uit The Jetsons (of Black Mirror), maar we mogen niet vergeten dat robots ontworpen zijn om mensen aan te vullen en te helpen, niet om ze te vervangen. Jouw robot kan voortaan de afwas doen, maar jij blijft nodig om de liefdevolle aanraking (en conversatie) te geven die alleen een mens kan geven.

Vooruit kijken

Wat is het volgende? Wat zijn de gevolgen? Dyson is slechts een van de vele bedrijven die aan huishoudrobots werken en het is nog vroeg dag. Maar naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, kunnen we verwachten dat steeds meer van deze robothelpers hun intrede doen in onze huizen. In de tussentijd moeten we gewoon zelf blijven afwassen. Maar zou het niet leuk zijn als we een robot hadden om ons daarbij te helpen?

Wat denk je van huisrobots? Zou jij een robothelper in uw huis verwelkomen?