ChatGPT, de AI-bot die het internet overneemt - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Wetenschap en technologie

ChatGPT, de AI-bot die het internet overneemt

Christian Kromme 3 min leestijd 10 januari 2023
FotoBigstockfoto

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van ChatGPT. Het is de nieuwe AI-bot die het internet in rep en roer brengt. Met deze tool kun je vragen typen in natuurlijke taal en de chatbot geeft antwoord alsof jullie echt in gesprek zijn. De bot onthoudt niet alleen de draad van je gesprek, maar kan ook creatief zijn en ronduit gezaghebbend klinken. Binnen een paar dagen na de lancering hebben al meer dan een miljoen mensen het geprobeerd. Maar wat is ChatGPT nou precies? Laten we een kijkje nemen.

Om zijn antwoorden te genereren, gebruikt ChatGPT een combinatie van natuurlijke taalverwerking (NLP) en machinaal leren. NLP is een tak van computerwetenschap en kunstmatige intelligentie die zich bezighoudt met de interacties tussen mensen en computers met behulp van natuurlijke taal. Machine learning daarentegen is een methode om computers te laten leren van gegevens zonder expliciet geprogrammeerd te worden. Samen stellen deze twee technologieën ChatGPT in staat mensachtige antwoorden op vragen te genereren.

Verbluffend

Een van de dingen die ChatGPT onderscheidt van andere chatbots is zijn vermogen om externe kennisbronnen aan te boren. Als je een vraag stelt, zoekt ChatGPT niet alleen in zijn interne database naar een antwoord. Hij zoekt ook naar relevante informatie op het internet, zodat hij jou een weloverwogen antwoord kan geven. Hierdoor lijkt het alsof ChatGPT alles weet, wat hem deels zo verbluffend maakt. 

“ChatGPT zoekt niet alleen in zijn interne database naar een antwoord, maar ook naar relevantie informatie op het internet”

Op dit moment kun je ChatGPT gebruiken om informatie over het weer te krijgen, uit te zoeken hoe je iets moet doen of een routebeschrijving naar een plaats te krijgen. Je kunt er gesprekken mee voeren over actuele gebeurtenissen of gewoon chatten voor de lol. Kortom, als jij het kunt bedenken, is de kans groot dat ChatGPT er met jou over kan praten. En naarmate steeds meer mensen de AI-bot gebruiken, zal de database met informatie waaruit hij kan putten alleen maar blijven groeien. 

Eindeloze mogelijkheden

De mogelijkheden voor ChatGPT zijn eindeloos. In de toekomst kunnen bedrijven deze techniek wellicht zelfs gebruiken om klantenservice te verlenen of FAQ’s op hun website af te handelen. We kunnen hem ook zien als een persoonlijke assistent om te helpen met het plannen van afspraken of het versturen van e-mails. De sky is echt de limit in wat ChatGPT kan doen.

Het feit dat ChatGPT een gesprek kan voeren is al indrukwekkend genoeg. Maar wat deze bot onderscheidt, is zijn vermogen om antwoorden te genereren die gezaghebbend en creatief klinken. Met andere woorden: ChatGPT geeft niet alleen klakkeloos antwoord op vragen; hij kan een doordachte dialoog aangaan. Dit maakt hem een hulpmiddel van onschatbare waarde voor bedrijven en leidinggevenden die snel beslissingen moeten nemen op basis van complexe informatie.

Natuurlijk zijn er, zoals bij elke AI-tool, risico’s verbonden aan het gebruik van ChatGPT. Omdat de bot gebaseerd is op natuurlijke taalverwerking, kan hij af en toe onnauwkeurige of misleidende informatie genereren. Deze risico’s wegen echter niet op tegen de potentiële voordelen van een dergelijk instrument. ChatGPT kan immers een revolutie teweegbrengen in de manier waarop wij beslissingen nemen door onmiddellijke toegang tot complexe informatie.

Conclusie

ChatGPT is een verbazingwekkend nieuw instrument dat het landschap van de kunstmatige intelligentie zoals wij dat kennen zeker zal veranderen. Deze krachtige chatbot kan mensachtige antwoorden op vragen genereren door externe kennisbronnen aan te boren. De sky is the limit in wat ChatGPT kan doen en hoe hij kan worden gebruikt. Dus als je dat nog niet gedaan hebt, ga het dan zeker eens proberen!