Artificial Intelligence (AI) voorspelt criminaliteit - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Wetenschap en technologie

Artificial Intelligence (AI) voorspelt criminaliteit

Christian Kromme 2 min leestijd 28 juli 2022
FotoBigstockphoto
Misdaad voorspellen

Een team van onderzoekers van de Universiteit van Chicago heeft, in een studie die het potentieel aantoont van kunstmatige intelligentie om misdaad te helpen voorkomen, een model gedemonstreerd dat misdaden een week van tevoren met 90% nauwkeurigheid kan voorspellen. De studie werd uitgevoerd in acht grote Amerikaanse steden en geeft een idee hoe AI kan worden gebruikt om rechtshandhavingsambtenaren te helpen bij het plannen van en zich voorbereiden op het bestrijden van criminele activiteiten.

Veilige gemeenschap

Hoewel de studie nog in een vroeg stadium verkeert, is het een veelbelovend voorbeeld van hoe we AI kunnen gebruiken om gemeenschappen veilig te houden. Professor Ishanu Chattopadhyay van de Universiteit van Chicago zei hierover: “We hebben een digitale tweelingbroer van stedelijke omgevingen gemaakt. Als je hier gegevens invoert van wat er in het verleden is gebeurd, zal het programma je vertellen wat er in de toekomst gaat gebeuren. Het is niet magisch en er zijn beperkingen, maar we hebben het gevalideerd en het werkt echt goed.”

Gevolgen

Deze ontwikkeling begint te lijken op de sciencefiction thriller Minority Report uit 2002, geïnspireerd op de novelle Minority Report van Philip K. Dick uit 1956. Het is zowel fascinerend als beangstigend. Wat zullen de gevolgen zijn voor de mensen en onze planeet? Wel, we moeten oppassen dat we geen maatschappij worden die op machines vertrouwt om beslissingen voor ons te nemen. Zoals uit de studie blijkt, kan AI een waardevol instrument zijn, maar het is belangrijk dat wij de controle behouden en de mensen bij de les houden. Uiteindelijk zijn wij degenen die moeten leven met de gevolgen van onze daden.

Denk jij dat AI moet worden gebruikt om misdaad te voorspellen? Wat zijn de voordelen en risico’s? Laat ons weten wat je denkt.