Alpenglow: Een kijkje in de toekomst van waterstofauto's - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Wetenschap en technologie

Alpenglow: Een kijkje in de toekomst van waterstofauto’s

Christian Kromme 2 min leestijd 24 november 2022
FotoBigstockfoto

Alpine, een dochteronderneming van Renault, heeft zijn Alpenglow concept car onthuld. Deze unieke racer op waterstof is nog maar het begin van Alpine’s plannen voor milieuvriendelijk vervoer. Met mobiliteit die koolstofneutrale systemen combineert, is Alpenglow een blik in de opwindende toekomst van FCEV’s (fuel cell electric vehicles). 

Nu klimaatverandering een urgent wereldwijd probleem blijft, is het voor bedrijven belangrijker dan ooit om manieren te vinden om hun koolstofvoetafdruk te verkleinen. Gelukkig komen we met geavanceerde technologie zoals brandstofcellen steeds dichter bij een toekomst van milieuvriendelijk vervoer. Brandstofcellen wekken elektriciteit op door een chemische reactie tussen waterstof en zuurstof, met water en warmte als bijproducten. Waterstofauto’s kunnen veel schoner en efficiënter zijn dan auto’s die alleen op benzine of batterijen rijden. 

De voordelen van elektrische voertuigen op brandstofcellen 

Een van de belangrijke voordelen van FCEV’s ten opzichte van BEV’s (batterij-elektrische voertuigen) is de tanktijd. Het duurt slechts enkele minuten om een waterstoftank te vullen, terwijl het uren kan duren om een BEV-batterij op te laden. Bovendien hebben FCEV’s een groter bereik dan BEV’s: tot bijna 500 kilometer op een enkele waterstoftank, vergeleken met ongeveer ruim 300 kilometer voor de meeste BEV’s. En tenslotte produceren FCEV’s geen uitstoot, terwijl zelfs de beste BEV’s nog enige uitstoot produceren bij de productie en de stroomopwekking. 

De voordelen van het ontwerp van Alpenglow 

Alpenglow is ontworpen met het oog op prestaties en stijl. Het strakke silhouet weerspiegelt het idee dat vorm voortkomt uit functie – elk element dient een doel. Zo dragen de twee waterstoftanks rond de romp niet alleen bij aan het futuristische uiterlijk van de auto, maar geven ze ook aan dat de auto een overweldigend vermogen heeft. Het algemene ontwerp is aerodynamisch, wat de prestaties en de efficiëntie verhoogt. 

Conclusie: 

Alpine, dat eigendom is van Renault, loopt met zijn Alpenglow concept car voorop met geavanceerde autotechnologie. Dit opvallende voertuig geeft ons een kijkje in een schonere, duurzamere toekomst voor vervoer. Met zijn combinatie van stijl en inhoud zal de Alpenglow zeker de aandacht trekken – en de weg vrijmaken voor een nieuw tijdperk van waterstofauto’s.