3D printen met aarde - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Wetenschap en technologie

3D printen met aarde

Christian Kromme 1 min leestijd 8 september 2022
Fotomet dank aan Ehsan Baharlou

3D-printen heeft de afgelopen jaren een lange weg afgelegd en nu tillen onderzoekers het naar een heel nieuw niveau. Een team van de Universiteit van Virginia heeft een nieuwe benadering van 3D-printen ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van met zaden geïmplanteerde grond. Deze bouwtechniek kan deuren openen naar een geheel nieuw soort gebouw, met fijn afgestemde ecosystemen van planten en bacteriën die de isolatie, de structuur en zelfs de buitenkant van huizen vormen.

Radicale verandering bouwsector

Deze vorm van 3D-printen heeft het potentieel de bouwsector radicaal te veranderen en woningen duurzamer te maken. Deze nieuwe techniek kan ons helpen minder afhankelijk te worden van beton, een belangrijke bron van broeikasgasemissies. Plus, deze ‘levende’ woningen zouden werkelijk uniek zijn – stel je voor dat je wakker wordt met het geluid van fluitende vogels in je eigen persoonlijke bos! Onze bouwsector op één lijn brengen met de natuur zou wel eens de beste richting kunnen zijn.

Fotomet dank aan Ehsan Baharlou
Traag

Het team werkt nog aan het perfectioneren van de techniek en het efficiënter maken ervan. 3D-printen is berucht om zijn traagheid, dus werken ze aan manieren om het proces te versnellen. Ze werken er ook aan de 3D-printer zelf goedkoper en toegankelijker te maken. Zodra deze hindernissen uit de weg zijn geruimd, kunnen we bioconstructie-woningen wereldwijd zien opduiken.

Dus wat denk je? Zou jij in een 3D-geprint woonhuis willen wonen? Laat het ons weten!