De Nieuwe Lichting: het alternatief voor ons schoolsysteem - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Onderwijs

De Nieuwe Lichting: het alternatief voor ons schoolsysteem

Carool Rijnierse 7 min leestijd 20 oktober 2022
Foto De Nieuwe Lichting

Op 1 januari 1901 is de leerplicht ingevoerd. Naast of zelfs in plaats van het woordje plicht had recht moeten staan. Een kind heeft recht op scholing. Tibor Olgers beaamt dat er het een en ander mis is met het huidige schoolsysteem. Dat het anders moet en kan is een feit.

Tijdens zijn werk als teammanager bij een speciale politie eenheid, die onder andere leden van het Koninklijk Huis en belangrijke politici beveiligt, ontdekte hij een paar principes. Deze nam hij onder de loep en zette ze om in tools om bedrijven succesvol te maken. Hij geeft trainingen, retraites en online cursussen. Tibor is in de volksmond een Business coach en doet dit eerlijk, recht door zee en oprecht. Hij besefte dat de jeugd deze informatie al op jonge leeftijd moet leren, aangezien daar de basis ligt. Samen met zijn broer Joram Olgers en een team van experts heeft hij De Nieuwe Lichting (DNL) tot leven gebracht. Het alternatief voor ons huidige schoolsysteem.

Anders leren

Tibor vindt dat de inhoud van wat we kinderen op school leren op de schop moet. Coach en programmaleider bij DNL Jeff Jeroense zegt het volgende:

“Op school hebben we biologie, maar we leren niets over onze eigen gezondheid. We hebben economie, maar leren niets over hoe je verstandig met geld om kunt gaan. We hebben geschiedenis, maar leren niets over hoe wij in de toekomst een beter leven kunnen creëren. We krijgen een berg informatie mee, waarvan we in het echte leven maar 10 procent toepassen. En daar ligt dus het eerste probleem. De op school geleerde informatie komt niet overeen met de realiteit. En exact om die reden zijn we begonnen met De Nieuwe Lichting. Het is een jaartraject voor jongeren tussen de 17 en 24 jaar, om ze alles te leren wat ze eigenlijk aan lesstof op school hadden moeten hebben.’

Andere belangrijke aspecten

Tibor en Joram vinden het zeer vreemd dat je op school niets leert over ondernemen, hoe je gezond kunt worden en blijven, hoe je lekker in je vel zit, hoe je krachtige relaties krijgt en wat je moet doen om concrete doelen te stellen. “Na de basisschool kun je rekenen, lezen en schrijven. Maar belangrijke aspecten over zelfkennis, zelfliefde, zelfontplooiing en doelen stellen voor je toekomst leer je niet. Dus terwijl je jezelf nog niet kent, niet weet waar je krachten en ambities liggen, wordt er toch van je verwacht dat je na twee jaar middelbare school een richting gaat kiezen. Stekeblind moet je opeens je toekomst gaan vastleggen. Juist die basis waar de teachers van DNL het over hebben, is zo belangrijk voor de rest van je leven. Maar op school wordt het je (nog) niet geleerd. En wat zou het een verschil maken als je dit allemaal al vanaf de basisschool mee zou krijgen. Een goede start is het halve werk.”

“Op school geleerde informatie komt niet overeen met de realiteit, dat moet en kan anders”

Meeste docenten missen praktische ervaring

Jeff Jeroense staat pal achter de visie van Tibor en Joram. Hij duwt met de vinger op de zere plek.

“Het tweede probleem is dat je op school enkel dingen uit boeken of van een scherm leert. Ook al haal je een goed cijfer, dat wil nog niet zeggen dat je het ook echt begrijpt. Om iets te snappen, zul je het in de praktijk moeten doen en toepassen. Juist door iets uit te voeren, kun je fouten maken. En enkel door fouten te maken, zul je beter worden en kun je worden bijgestuurd. We leven in een samenleving met een overvloed aan informatie. Zoek op Google en je weet alles. Maar informatie is niet per definitie wijsheid. En dat brengt ons bij het derde probleem. De meeste docenten missen vaak de praktische ervaring. Een economie docent die zelf (nog) geen vermogen heeft opgebouwd, kan zijn ervaring niet delen, maar leest zijn kennis voor uit een boekje. En dat geldt voor alle vakken. Zolang er docenten lesgeven zonder de juiste praktijkervaring, zal ook  probleem twee in stand blijven. Enkel uit een schoolboek leren betekent dat je kennis hebt. Maar om die informatie daadwerkelijk te snappen, zul je het in de praktijk moeten toepassen. Op school ligt de nadruk te veel op informatie en niet op de realiteit in het echte leven.”

FotoJeff Jeroense – website De Nieuwe Lichting;
Terug naar de basis

Jeff zegt dat wanneer je dit wilt veranderen, je terug moet naar de basis van het leven. Zodra een kind naar school gaat, moet het vanzelfsprekend zijn dat het leert over relaties, gezondheid, geld en persoonlijk leiderschap.

“Bij De Nieuwe Lichting zijn dit de vier pilaren waarop wij bouwen. We onderscheiden ons van andere leermethodes, omdat we op een praktische manier lesgeven. We geven enkel stof die belangrijk is in het echte leven. Daarnaast wordt de geleerde stof meteen op dag 1 al in de praktijk toegepast. De docenten die de lessen geven, leven wat ze prediken. Bij ons in het team vind je dus alleen de allerbeste coaches, succesvolle ondernemers en topsporters. Mijn visie is om over tien jaar het nummer 1 alternatief te zijn voor het huidige schoolsysteem. Ik zie het ook niet als concurrentie wanneer andere bedrijven ditzelfde doel willen behalen. Graag zelfs, want uiteindelijk hebben we allemaal dezelfde missie. We willen alle jongeren opleiden tot zelfverzekerde, vermogende, gezonde en sociale mensen. Zodat ook zij de wereld weer een stukje beter kunnen maken op hun eigen manier.”

“We willen alle jongeren opleiden tot zelfverzekerde, vermogende, gezonde en sociale mensen”

Waar ligt de balans?

Volgens Tibor ligt de balans tussen het ego en de spiritualiteit. Met alleen maar zweven, spirituele meditaties en stilte retraites kom je er niet. En alleen naar het ego luisteren, veel geld verdienen, in een dure auto rijden en dat mooie horloge om je pols is ook niet de oplossing. Ligt het antwoord ergens in het midden?

“Wat mij betreft is er een volgorde in het leven. Fase 1 is een sterk ego opbouwen. Succes en geluk. Ga maar in die Lamborghini rijden, verdien het grote geld en draag dat horloge. Je komt er vanzelf achter dat het dat niet is. Je hebt alles, maar voelt je leeg. Dat is je ‘call to action’, oftewel je hero’s journey, om de diepte met jezelf in te gaan. Vooral bij mannen komt op een gegeven moment die schreeuw om hulp. De kunst is hier naar te luisteren. Of je blijft jezelf vullen met spullen en ervaringen van buitenaf en je gaat kapot.”

FotoTibor Olgers – website De Nieuwe Lichting;

Zorg dat je jezelf kunt vertrouwen

“Als je te veel succes en geluk niet combineert met verdieping naar beneden toe, dan flikker je om. Geluk moet je kunnen dragen. De tweede fase is dus naar beneden toe. Ga die zweethut in of een ijsbad, whatever, maar begin aan je spirituele reis. Na het bouwen komt dus de bezieling. Fase 3 is dat je beide fases gaat benutten. En dat is waar het uiteindelijk om gaat. Dit geldt ook voor de mensen die allang van die middelbare school af zijn. Je krijgt iedere dag een nieuwe kans om te starten. Zorg dat je vitaal wordt, dat je jezelf kunt vertrouwen en dat je je verbinding en vermogen op orde krijgt. Wanneer je deze vier elementen op orde hebt, heeft het systeem geen grip meer op je. Dan heb je geen lening, prikjes, andere mensen of iemands goedkeuring nodig.”

Geen goeroe, maar dienaar

Bij de podcast Eindbazen spreekt Tibor over leiderschap en daar zegt hij iets heel krachtigs.

“Wat ik merkte op bijvoorbeeld Instagram en bij mijn mailbox, is dat mensen mij als een goeroe begonnen te zien. En dat is op meerdere manieren giftig. Ten eerste, als ik niet oppas ga ik dat geloven. En dat is het grootste gif dat ik zou kunnen nemen. Ik ben niet beter dan wie dan ook. Het tweede gevaar is, dat als jij opkijkt tegen iemand anders, die ander niets anders kan dan neerkijken op jou. Het gevolg hiervan is dat mensen hun eigen leiderschap opgeven. Als je teveel leiding gaat zoeken in anderen, geef je je eigen kracht en kunnen weg. Ik merkte dat teveel mensen mij gingen volgen. En dat wil ik niet. Of niet meer. Want ik was die goeroe op dat podium, maar juist dat heeft mij een ander inzicht gegeven. Jij bent de leider en ik zie mezelf als een dienaar. Een dienaar die bijvoorbeeld iets op Instagram post, wat jij tot je neemt en er je eigen ding van maakt. Ik wil leiders kunnen dienen. Op gelijkwaardig niveau. Datzelfde wil ik meegeven aan andere mensen met veel volgers. Zie ze niet als volgers, maar als andere leiders die jij kunt dienen. En hoe gaaf is dat, wanneer je allemaal zelf de leiding neemt en ieder in zijn of haar kracht gaat staan. Dan krijg je per definitie een betere en mooiere wereld.”

Naast Tibor, Joram en Jeff is er een heel team aan experts en coaches die met hart en ziel werken bij DNL. Alle informatie is op de website van Tibor én die van De Nieuwe Lichting te vinden.

https://tibor.nl/de-nieuwe-lichting/

Volg hier de training het Antivirus en pak je leven terug. Een korte online training voor een beter offline leven