NIEMANDSLAND Aflevering 12 | Media en Politiek ; wat werkt wél - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
NIEMANDSLAND

NIEMANDSLAND Aflevering 12 | Media en Politiek ; wat werkt wél

Redactie 9 november 2022

In aflevering 12 van NIEMANDSLAND gaat Nico Sloot opnieuw in gesprek met Cees Hamelink en Janneke Monshouwer over media en politiek.

Cees Hamelink, onder anderen em. hoogleraar Internationale Communicatie en Media & Cultuur bespreekt met Janneke Monshouwer, voormalig journalist, documentairemaakster en productiemedewerker in de Nederlandse televisiewereld, hoe het functioneren van de media van invloed zijn op de kwaliteit van het politieke debat en de maatschappelijke besluitvorming. Hoe is dat de afgelopen 30 jaar veranderd of juist niet?

Volgens Hamelink dienen de media als filters te fungeren en heerst er een gebrek aan historische kennis. Een gebrek dat afbreuk doet aan de kwaliteitsjournalistiek die van belang is voor een democratie. Monshouwer heeft aan de wieg gestaan van het ontstaan van het NOS Journaal en ging tijdens haar carrière in de loop der jaren zichzelf steeds meer afvragen. Wereldgebeurtenissen die bewust wel óf juist niet via de media bekend werden gemaakt en vooral de redenen daarachter?

In deze aflevering gaat het over wat werkt wél en kijken we naar eventuele mogelijkheden en oplossingen.