Stikstofbeleid is technocratisch misbaksel. Met Marinus den Hartogh en Quinten Pluymaekers - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Milieu en leefomgeving

Stikstofbeleid is technocratisch misbaksel. Met Marinus den Hartogh en Quinten Pluymaekers

De Nieuwe Wereld 24 september 2022

Jelle van Baardewijk in gesprek met geoloog Marinus den Hartogh en jurist Quinten Pluymaekers, beide van De Nieuwe Denktank, over hun kritische rapport over de stikstofplannen van het kabinet. “Wij willen de dictatuur van de specialisten doorbreken.”

In hun recent uitgebrachte rapport uit De Nieuwe Denktank (DND) stevige kritiek op de stikstofplannen van het kabinet. Het is niet reëel om te sturen op stikstofreductie zonder ook de bredere natuur in ogenschouw te nemen, aldus DND. “Risico’s kun je niet isoleren,” benadrukt Marinus den Hartogh, één van de auteurs van het rapport. Samen met medeauteur Quinten Pluymaekers schoof hij aan bij Jelle van Baardewijk om hun conclusies te presenteren. Aan de orde kwamen het verschil tussen NOX en NH3, de rol van de kritische depositiewaarde, en de relatie tussen stikstof en de zogenaamde Natura 2000 gebieden. “Natuurbeleid moet weer natuurbeleid zijn. Nu is natuurbeleid hetzelfde als stikstofbeleid.” Over misleidende modellen, met Marinus den Hartogh en Quinten Pluymaekers.

De stikstofplannen van De Nieuwe Denktank vind je hier: https://denieuwedenktank.nl/stikstof/

De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers en Thomas Bollen.

De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.