Over Heksenboter, Blotebilletjeszwam en een Alien - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Milieu en leefomgeving

Over Heksenboter, Blotebilletjeszwam en een Alien

Desirée Anthonijsz 3 min leestijd 17 februari 2022
FotoBigstockphoto

Slijmpaddenstoel wijst de weg

Heksenboter, Blotebilletjeszwam of Alien, dit is een verhaal over een echte slijmerd: de Slijmpaddenstoel. Je vindt hem gewoon in het bos. Helemaal niet zeldzaam, maar wel heel bijzonder. 

Slijmpaddenstoelen, het klinkt onschuldig en vooral een beetje viezig. Maar ze hebben eigenschappen die voor aardig wat opschudding kunnen zorgen. 

Zo werd begin deze eeuw zo’n onschuldige Slijmpaddenstoel nog aangezien voor een net geland buitenaards wezen. Dat was in Texas in Amerika. Een grote gele klodder verplaatste zich daar langzaam over de weg. Het leek op modder, maar dat kruipt gewoonlijk niet. 

Eerst werd de brandweer erbij gehaald. Maar zodra die probeerde om die enge bewegende klodder weg te spuiten, zwol hij op en werd angstwekkend groot. Daardoor raakte de brandweer in paniek en werd de gouverneur, de hoogste man van de staat Texas, gealarmeerd. Die stelde voor de Nationale Garde erbij te halen om de Alien een lesje te leren. 

Voor het zover was, kwam er, nieuwsgierig geworden door alle krantenstukken, een bioloog langs die veel wist van paddenstoelen. “Geen buitenaards wezen maar een Slijmzwam,” stelde die nuchter vast. “Een paddenstoel dus.” De Nationale Garde rukte weer in, de gouverneur kon gerust zijn en het incident werd zo snel mogelijk vergeten. 

Havermout

Bijzonder is de Slijmzwam wel. Om te beginnen staat hij dus niet in de grond, maar kan zich verplaatsen. Verder is de Slijmzwam dol op havermout. Dat is best gek. Bovendien weet deze zwam zonder hoofd of hersenen altijd de beste weg om die lekkere havermout te vinden. Op zich ook de snelste weg, maar omdat hij zich heel langzaam verplaatst, lijkt dat niet de juiste term. 

In Japan heeft een team onderzoekers voor deze paddenstoel een doolhof gebouwd. En steeds wist de Slijmzwam in één keer de kortste weg te vinden naar de havermout. Steeds meer onderzoekers raakten enthousiast. Ze wilden het zelf zien en testen. Daarom bouwden ze in Tokio en in Londen in laboratoriums de netwerken na van hun metro. Dat deden ze op schaal en inclusief bestaande blokkades. De Slijmzwam werd losgelaten en koos zowel in Tokio als in Londen bijna dezelfde wegen als de metronetwerken die er liggen. Al kruipend en gelokt door havermout liet de paddenstoel een slijmspoor achter als signaal voor zichzelf om nooit dezelfde weg twee keer te nemen. Slimme gadget van moeder natuur. 

Blotebilletjeszwam

De Slijmzwam is dus een klein wonder. De zwam kan zich verplaatsen, houdt van havermout, weet altijd de kortste weg, ondanks obstakels en neemt nooit tweemaal dezelfde weg. En dat alles zonder hersenen. Wil je ze eens opzoeken? Er zijn verschillende soorten. 

In Nederland vind je de Heksenboter, de gele Slijmpaddenstoel, het hele jaar door. Het zijn een soort gele klodders, meestal op bomen of planten. Officieel heten ze Fuligo septica en ook de Blotebilletjeszwam behoort tot de familie. Tegenwoordig wordt die Bloedweizwam genoemd. Toch minder leuk. En om compleet te zijn: de wetenschap heeft lang lopen dimdammen om te bekijken of een lopende paddenstoel wel een paddenstoel is. Uiteindelijk is besloten dat ze een soort tussenvorm zijn tussen paddenstoelen en dieren. 

Als je Slijmpaddenstoelen vindt, maak dan een foto, maar laat ze wel met rust. Paddenstoelen, ook als ze een beetje dier zijn, zijn heel nuttig, eigenlijk onmisbaar voor de bossen.