Huidige benadering stikstofprobleem wetenschappelijk onhoudbaar. Een gesprek met Han Lindeboom - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Milieu en leefomgeving

Huidige benadering stikstofprobleem wetenschappelijk onhoudbaar. Een gesprek met Han Lindeboom

De Nieuwe Wereld 17 september 2022

Ad Verbrugge in gesprek met marine-bioloog en stikstofexpert Han Lindeboom over de stikstofcrisis. “Het stikstofprobleem heeft maatwerk nodig, op de vierkante meter.”

Er is een stikstof probleem in Nederland. Daarover valt volgens expert Han Lindeboom niet te twisten. Waar volgens hem wel onduidelijkheid over bestaat zijn de precieze bronnen van het overschot, en de wijze waarop lokale concentraties moeten worden bestreden. “Op dit moment hanteert het RIVM een chocopasta benadering; men spreidt het probleem uit over heel Nederland. Ik pleit daarentegen voor een vlokken benadering. De overschotten in bepaalde gebieden moeten in kaart worden gebracht.” Door dit te doen zal men volgens Lindeboom al snel achterhalen dat er meer factoren meespelen in de stikstoftoename dan industrie alleen: “We moeten beter kijken naar andere invloeden op de natuur, zoals hitte en droogte.” Alleen op deze manier zullen we het stikstofprobleem daadwerkelijk kunnen oplossen, aldus Lindeboom: “Naar mijn mening moet je openstaan voor een oplossing die rekening houdt met iedereen.” Stof tot nadenken, met Han Lindeboom.

De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers en Thomas Bollen. De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.