Gangsta Gardener Ron Finley motiveert hele gemeenschappen om op alle mogelijke plekken voedsel te verbouwen - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Milieu en leefomgeving

Gangsta Gardener Ron Finley motiveert hele gemeenschappen om op alle mogelijke plekken voedsel te verbouwen

Mischa Verheijden 3 min leestijd 12 juni 2022
FotoEigen foto | Re-story

Kunstenaars zijn een bijzonder soort doeners. Bij Re-story zijn we ervan overtuigd dat kunstenaars als seismografen van de tijd richting wijzen in de grote transitie van de economie, de maatschappij en bovenal van onszelf, wij mensen. Ik laat me wekelijks voeden door de Kunstbrief van See All This en hun geweldige magazine dat vier keer per jaar verschijnt. En daar zitten pareltjes bij zoals dit door Josephine Glazener geschreven verhaal over Gangsta Gardener Ron Finley: “Door tuinieren heb ik meer over mezelf en onze planeet geleerd dan ik ooit uit welk boek dan ook had kunnen leren.”

Gangsta Gardener Ron Finly

“Een buur dreigde met een arrestatiebevel vanwege de illegale aanplant. Maar Finley week niet, hij wist zelfs de wet te veranderen.”

De revolutie van de ‘Gangsta Gardener’ begon in de vroege ochtend, toen Ron Finley zijn badjas over zijn pyjama aantrok, de voordeur achter zich dichttrok, en naar het parkeerterrein voor zijn huis liep om zonnebloemen te planten. Voor hij het wist was hij uren verder. Ron: “De tuin verleidt je.”

Bijna een jaar lang verzorgde hij het groen op het parkeerterrein totdat een van de buren begon te dreigen met een arrestatiebevel vanwege de illegale aanplant. Maar Finley week niet – hij wist zelfs de wet te veranderen. Inmiddels motiveert de zelfbenoemde Gangsta Gardener hele gemeenschappen om op alle mogelijke plekken voedsel te verbouwen: “Moeder Aarde stelt geen grenzen; er is genoeg voor iedereen.”

Food forest

“Ik vind dat iedereen moet weten hoe je jezelf moet voeden en welk voedsel je eet. Ik wil dat mensen weten dat je macht hebt.”

Finley groeide op in zuid-centraal Los Angeles, een gebied dat bekend staat als food desert, waar weinig gezond, vers en betaalbaar voedsel wordt aangeboden. Finley wil van deze food desert een food forest maken, want hoewel het klimaat er gunstig is, zijn zelfgekweekte groenten en fruit er zeldzaam.

Ron: “Ik vind dat iedereen moet weten hoe je jezelf moet voeden en welk voedsel je eet. Ik wil dat mensen weten dat je macht hebt. Juist in een tijd van een pandemie zouden overheden meer moeten stimuleren om zelfredzaam te zijn.” Finley laat zien dat Moeder Aarde ons allemaal dient en dat we haar moeten helpen en niet voor lief moeten nemen. Dat is niet altijd gemakkelijk; we zijn er niet in getraind de natuur te helpen. Het is iets waarover we al op jonge leeftijd moeten leren, betoogt hij. 

Laat kinderen de magie van de natuur zien, de verbazingwekkende dingen die ze doet met een klein zaadje dat je in de grond stopt, en waaruit vervolgens een twaalf meter hoge boom groeit die voor altijd vrucht geeft.

Ron’s Garden

Bekijk Ron’s Garden, een korte film van Brad Torchia.

Steel een tak van de buren

Ron: “Door tuinieren heb ik meer over mezelf en deze planeet geleerd dan ik ooit uit welk boek dan ook had kunnen leren. Je eigen voedsel verbouwen geeft power. Als je het eenmaal in de vingers hebt, raak je het nooit meer kwijt.” 

Eerder betoogde organisatie-adviseur Els Molenaar hier op Re-story ook dat we voor duurzaam organiseren veel kunnen leren van de natuur: Bekijk je organisatie, of je team eens als een leeg veld, waar je dingen wil realiseren. Jij bent de tuinman die de moestuin gaat inrichten.”

Twee tuintips van de Gangsta Gardener om zelf aan de slag te gaan.

1. Gebruik spullen om in te planten
“Koffers, ladekasten, theepotten, sneakers of laarzen. Kijk niet naar wat het is, kijk naar wat het kan zijn. Kan het aarde vasthouden?  Zet er een plant in. Maak gaten aan de onderkant en plaats er wat houders onder zodat er lucht bij de bodem kan.”

2. Steel een tak van de buren
“Vermeerderen is de shit. Altijd al jaloers geweest op de citroenboom van de buurman? Snijd twee takken van zijn boom diagonaal af, zo heb je meer blootstelling van de tak. Verwijder de bladeren, want deze ‘knooppunten’ worden je wortels. Steek je takken in de aarde en geef ze water.”

Meer over Ron Finley

Dikke merci aan See All This-eindredactrice Sarah Knigge dat we het verhaal van Ron Finley hier mogen publiceren. Hier kan je je gratis inschrijven op de See All This Kunstbrief