Een echte boer in de klas is veel interessanter dan kijken naar een filmpje
Duurzaam Nederland
Agractie Nederland is een belangenorganisatie van boeren die in 2019 is opgericht door schapenhouder Bart Kemp uit Ede. Hun grootste missie is een perspectief vinden voor agrarisch Nederland. De manier waarop in het verleden voedsel werd geproduceerd is niet meer van deze tijd en moet onder de loep genomen worden. Daarnaast zijn een verdienmodel, de herwaardering van en begrip voor het werk van de boer belangrijke punten op hun agenda. Agractie vindt het belangrijk dat burgers weten dat een duurzaam Nederland niet alleen een taak is van de boeren. We zijn allemaal verantwoordelijk voor een gezondere, betere en schonere wereld. Om boer en burger dichter bij elkaar te laten komen, zijn zij met mooie initiatieven gestart. In de media is Agractie voornamelijk bekend geworden, omdat zij achter de demonstrerende boeren staan. Het steunen van de boeren door middel van stakingen is maar een speldenknopje van wat zij allemaal doen om de boeren van Nederland onder de aandacht te brengen en ze een hart onder de riem te steken.
Juiste educatie
Agractie heeft een verhaal te vertellen. Het verhaal over de productie van eerlijk, veilig voedsel, met de laagste milieubelasting ter wereld. Boeren hebben de steun van de burgers hard nodig. Al is het maar door een gevoel van saamhorigheid en begrip. Hun idee om een rode zakdoek aan je auto te knopen en de Nederlandse vlag op zijn kop te hangen wordt omarmt door het Nederlandse volk en brengt een groot gevoel van solidariteit. Een ander mooi initiatief dat zij in het leven hebben geroepen is ‘Boer in de klas‘.
Door het werk van de boer naar de burgers te brengen, creëren ze meer begrip en Agractie heeft gemerkt dat nog maar weinig Nederlanders echt weten hoe het er in de agrarische sector aan toe gaat. Dat werkt veel vooroordelen en onbegrip in de hand. Een van de doelstellingen is een betere educatie voor kinderen over de boer en zijn werk. Het meest praktische is dan om bij die kinderen te beginnen, zodat zij de juiste informatie over het boerenleven en waar ons voedsel vandaan komt meekrijgen.
Echte boer in de klas
Kinderen hebben en zijn de toekomst. Zij zijn de bestuurders en stemmers van morgen. Als er ergens een begin kan worden gemaakt van realisering, is dat bij de kinderen. In afstemming met bureau educatie Nederland is ‘Boer in de klas’ geboren, een educatief programma voor basisscholen in Nederland. En het doet precies wat het zegt: er komt een echte boer in de klas. Fysiek. Dit heeft veel meer impact dan wanneer je alleen een filmpje zou laten zien. Het is wel jammer dat nog veel te weinig scholen gebruik maken van dit mooie initiatief. Zeker de scholen in de Randstad laten het afweten, terwijl juist daar veel winst te behalen valt.
“Een echte boer in de klas is veel interessanter dan kijken naar en filmpje”
Beleving
Agractie wil heel laagdrempelig boerderij educatie aanbieden door de boer naar school te brengen. Voor stadskinderen is de weg naar een boerderij misschien te ver of ze hebben geen flauw idee waar ze boerderijen kunnen vinden. Daarom brengt Agractie de agrarische sector in de klas. Een boer vertelt zijn eigen verhaal; over zijn boerderij, zijn dieren of gewassen, over de leuke dingen, maar ook de problemen waar hij tijdens het werk tegenaan loopt. Op deze manier wordt het een beleving, waarbij de leerlingen al spelenderwijs ervarend leren.
Om ‘Boer in de klas’ te blijven manifesteren, heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) geld beschikbaar gesteld. Zo is het voor scholen nog makkelijker het bezoek van een boer te organiseren. Er is geen vervoer of geld voor nodig, hooguit wat tijd en enthousiasme.
Boeren produceren jouw eten
In 2020 is deze manier van educatie gestart en dit heeft er voor gezorgd dat er al heel veel enthousiaste boeren en boerinnen regelmatig het land doorkruisen om bij een basisschool op bezoek te gaan. En ze doen het graag. Uiteindelijk is het ook in hun eigen belang dat Nederland zo snel mogelijk (weer) weet waarom boeren zo belangrijk zijn. Wie staat er nog bij stil dat boeren voedsel produceren? Of het nu gaat om aardappelen, graan voor brood, eieren of het stukje vlees op je bord. We zijn zo gewend geraakt aan het gemak van een supermarkt, dat we vergeten waar al dat eten vandaan komt. We gooien op vrijdag onze winkelwagen vol en gaan over tot de orde van de dag. Hoeveel kinderen zijn er niet die oprecht denken dat eieren uit de winkel komen en zich niet beseffen dat daar kippen en een boerderij voor nodig zijn?
Algemene kennis
De gastlessen zijn bedoeld voor groep 1 t/m 8 en duren zo’n 1,5 uur. De ‘Boer in de klas’ boeren werken met een draaiboek en bereiden hun lessen goed voor. Zo sluit hun verhaal goed aan bij elk leerjaar, zodat het voor iedere klas leuk en begrijpend is.
Alle gastlessen beginnen met algemene kennis over de agrarische sector in Nederland. Zo krijgen de kinderen een duidelijk en eerlijk beeld. Het initiatief sluit perfect aan bij activiteiten over gezonde voeding, bewegen, ‘mens en samenleving’ en ‘natuur en techniek’. Zeker omdat alle agrarische takken aan bod komen en niet alleen de bekendere melkveehouderij, akkerbouw of pluimveehouderij. Er is ook aandacht voor fruit- en sierteelt, geiten- of schapenhouderij, kalverhouderij, varkenshouderij, vleesveehouderij en natuurlijk de glastuinbouw.
Initiatief zeer geslaagd
Bij Agractie krijgen ze alleen maar positieve feedback. Bijna iedere basisschool wil na de gastles dat de boer nog een keer terugkomt. Of dat er een andere boer komt vertellen over zijn of haar bedrijf. De agrarische sector is zo breed, dat er genoeg over te vertellen valt. De leerlingen zijn enthousiast en worden nieuwsgierig naar hoe en wat de boer nog meer doet. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer bio-boeren en ook dat verschil wordt de leerlingen haarfijn uitgelegd. Ze krijgen antwoorden op vragen als ‘wat is stikstof precies’ en ‘hoeveel melk komt er uit één koe’. De boeren vertellen het met liefde en veel scholen zetten na één of twee gastlessen al snel de stap om met de klas een echte boerderij te gaan bezoeken. Want hoe leuk is het om het verhaal van de boer op de boerderij nog echter te maken? De ervaring van het door de stallen lopen, verse zelf gemolken melk te proeven en op de tractor te zitten maakt te beleving nog intenser. Het initiatief is zeer geslaagd en het zal zijn missie zeker behalen. Voor de basisscholen is het helemaal gratis en de kinderen zijn na zo’n les een belangrijke en leerzame ervaring rijker.
“Steeds meer scholen bezoeken na de gastles een echte boerderij, dat maakt het verhaal tot een echt beleving”
Boer & Burger ontbijt
Een ander mooi initiatief is het Boer & Burger ontbijt. Boeren rijden met hun producten op de tractor door heel Nederland om burgers een ontbijtje en een goed gesprek aan te bieden. Onder het genot van een vers gekookt eitje en een glas verse melk komen de mooiste gesprekken op gang. Ook dit initiatief is ontstaan om de burger meer bewust te maken van onze voedselproducenten, de boeren.
Op 13 december a.s. komt Agractie met een brunch naar Amsterdam en zijn de burgers welkom in het centrum van de hoofdstad. De ontbijtjes waren een succes en die verwachting heeft Agractie ook van de brunch.
Agractie on tour
Naast gezellige ontbijtjes en een heerlijke brunch, wil Agractie het debat aangaan met burgers en politiek. Open en eerlijk elkaars visie delen en met alternatieven en oplossingen komen. Stoppen met vingers wijzen, maar de problemen aanpakken. Ze nodigen hiervoor landbouw partijen, burgers en mensen uit de politiek uit, zodat er een eerlijk debat gevoerd kan worden. Over de voedselproductie, het stikstofprobleem en de verwachtingen voor de toekomst. Alles is bespreekbaar. Ze staan open voor de mening en ideeën van alle partijen, zodat dit meegenomen kan worden naar de provinciale en landelijke overheid. Uiteindelijk zullen boeren en burgers het samen moeten doen. Samen naar een duurzame en verantwoorde toekomst.
Informatie: https://boerindeklas.nu/