Safia El Kintaoui, zuster te paard: paarden spiegelen wat er in je leeft - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Mens en maatschappij

Safia El Kintaoui, zuster te paard: paarden spiegelen wat er in je leeft

Carool Rijnierse 7 min leestijd 20 mei 2022
FotoSafia El Kintaoui

Al enige tijd ben ik bezig met ontspullen. Een groot deel gooi ik weg, geef ik weg of verkoop ik online. Af en toe ontstaan er mooie gesprekken met de mensen die iets bij me ophalen. Ik weet niet meer wat Safia kwam halen, maar al snel hadden we het over paarden. Ze maakte een opmerking, waaruit ik begreep dat ze net bij haar paard vandaan kwam. Safia vertelde dat ze samen met haar paard Maysarrah, wat ‘gemak en comfort’ betekent, mensen coacht. Maysarrah is een Arabische volbloed van 20 jaar. Zij woont niet op stal, want daar is Safia geen voorstander van, maar in een Paddock Paradise. Deze term komt oorspronkelijk bij een Amerikaanse hoefspecialist, Jaime Jackson, vandaan. Zij zegt dat een natuurlijke leefomgeving voor een paard de allerbeste is. Een plek waar het paard zowel beweging als natuurlijke slijtage aan de hoeven heeft. Een gebied waar de paarden vrij in een kudde kunnen leven. Safia is het daar mee eens.

Safia coacht dus met paarden.

Zelf heb ik de opleiding ‘spiegelen met honden’ gevolgd, dus ik kon mij meteen voorstellen wat zij doet. Sinds onze ontmoeting volg ik haar op Instagram, maar ik zit nog steeds met een heleboel vragen. Met mijn ‘reis naar binnen’-reportages meteen het uitgelezen moment met Safia in gesprek te gaan en haar wat vragen te stellen. Want wat is paardencoaching precies en wat is het doel? 

FotoEigen foto

“Wij willen graag begrijpen hoe iets werkt, voordat we er mee aan de slag gaan. Eerst zien dan geloven. Maar het werkt juist andersom, eerst geloven en dan zien. Vaak krijg ik de vraag of de paarden praten tijdens de sessies. Dat is natuurlijk niet het geval. Het is meer een non-verbale interactie tussen mens en dier. Paarden staan in verbinding met hun omgeving en zonder woorden spiegelen ze wat jou bezighoudt, belemmert of dwars zit. Als coach zijnde heb ik deze taal leren lezen.”

“Paarden praten niet, het is meer een non-verbale interactie tussen mens en dier”

Heilige sport

Safia is Islamitisch. Zelf heb ik altijd gedacht dat het omgaan met dieren niet rein is.

“Zo zwart wit is het niet. Daar zijn de meningen over verdeeld. Dit is een vooroordeel wat ik graag als moslima zijnde de wereld uit wil hebben. Persoonlijk wil ik de liefde voor dieren benadrukken. Dieren verbinden en dat is wat ik wil uitstralen.”

In de Koran staat juist dat dieren onze onderwijzers zijn, ze leren ons van alles. Ze zijn een deel van ons leven. Zo heb ik gelezen dat ze in de Islam het volgende gezegde hebben: ‘Wees als een bij. Alles wat hij eet is schoon en wat hij laat vallen is zoet. En de tak waarop hij zit breekt niet’. 

Safia vertelt: “De profeet zegt: ‘Degene die goed is voor een schepsel van God, is goed voor zichzelf’. Paarden en de Islam zijn met elkaar verbonden. In de Koran staat er zelfs een heel hoofdstuk over paarden. Tevens zegt de profeet Mohammed dat paardrijden een ‘sunnah-sport’ is. Een heilige sport die wordt aanbevolen.”

Safia zegt dat paardencoaching voor iedereen is. Voor jong en oud, individueel of in een groep. Iedereen die wil reflecteren en de beste versie van zichzelf wil zijn is welkom.

“De interactie die je met het paard hebt tijdens een sessie geeft belangrijke informatie. Zo ontdek je waar jouw kwaliteiten liggen of zie je juist je blinde vlek. Een paard oordeelt niet en kent jouw verleden niet. Hij reageert op het hier en nu. Als coach ga ik dieper in op jouw gedachten en gevoelens. Daarnaast kijken we samen naar de toekomst en naar de handvatten die ik kan aanreiken. Het paard haalt meestal de belangrijkste punten naar boven.”

Kinderen met autisme

Ondertussen is er een nieuw avontuur begonnen voor Safia: er kwam een pony op haar pad.

“Ik heb een sterke intuïtie en daar luister ik naar. Op het moment dat Sky in mijn leven kwam, was er veel gaande. Mijn gezin en ik zijn veel ziek geweest en daardoor had ik mijn volgers op Instagram nog niets over Sky verteld. Ook voelde hij nog niet als ‘mijn pony’. Ik mistte iets in ons contact, wat natuurlijk een spiegel was voor mij. Ik zat niet lekker in mijn vel en kon daardoor nog niet ‘connecten’ met hem. Vandaag waren we voor het eerst op het niveau van verbinden en dat voelde zo vertrouwd. Het klopt. Dit is het.”

FotoEigen foto

Safia is gestart met de opleiding Verpleegkundig specialist Complementaire zorg. Hiermee wil ze de zorg en het werken met paarden samenbrengen. “Met die reden ben ik voor Sky gevallen. Hij heeft een heel zacht karakter. Ik wil hem trainen om kinderen met autisme te helpen en te coachen. En om mensen te helpen hun pijn en ongemak bij ziekte te verzachten en te verwerken.”

“Een paard biedt je inzichten over jezelf en raakt jouw kwaliteiten en valkuilen aan”

Ware aard

In 2018 is ze haar avontuur met paarden aangegaan. Hoe is dit begonnen?

“Zolang ik mij kan herinneren houd ik al van paarden. Ik ben niet met ze opgegroeid, maar wel met mooie verhalen over paarden vanuit de islam. Ik weet welke waarde paarden hebben en wat ze voor mensen kunnen betekenen. Daarnaast ben ik wijkverpleegkundige en die kennis kan ik goed combineren met het coachen. Een paard heeft een persoonlijkheid, net als een mens. Een paard oordeelt niet, maar is eerlijk en puur. Hij biedt je inzichten over jezelf en raakt jouw kwaliteiten en valkuilen aan. Met behulp van een paard vind je de connectie met jezelf. Jouw gedachten en gevoelens komen weer in harmonie en dat zal zich uiten in de rest van je doen en laten. Natuurlijk kan het best confronterend zijn , maar dat zul je bij iedere coach ervaren. Bij een paard kun je je ware zelf in ieder geval niet verbloemen. Nooit. Zolang we als mens een masker op blijven zetten, zul je nooit tot de kern komen. Een paard prikt daar meteen doorheen en dat is heel mooi om te zien en te ervaren.”

Onder andere op Instagram en Facebook lees ik lovende verhalen. Zo zegt iemand ’Vandaag heb ik een paardentherapie sessie bij ‘Zuster te paard’ gehad voor het verwerken van een relatie trauma. Het heeft zoveel indruk op mij gemaakt dat ik de juiste woorden niet kan vinden. Het paard voelde mijn emoties, waardoor ik mij vertrouwd voelde om mij te uiten. De aanwezigheid van het paard gaf mij rust en daardoor kon ik mij kwetsbaar opstellen’.

Reflecteren

Niet iedereen houdt van dieren. Is paardencoaching ook een aanrader voor mensen die misschien bang zijn voor paarden?

“Het is echt voor iedereen die wil reflecteren. Een mannelijke cliënt voelde zich alles behalve prettig aan het begin van de sessie, omdat hij niet veel met dieren had. Het was koud, waaide en regende. Maar toch stond hij daar, naast het paard. Hij aaide haar vacht, maar hield haar nauwlettend in de gaten. Ik keek naar de verbinding tussen die twee. Het paard toonde geen ongemak, aangezien mijn cliënt duidelijk rekening hield met haar gevoelens. Er ontstond een soort band van wederzijds respect. Mijn cliënt was compassievol en ik zag meteen dat hij op dezelfde manier met mensen omging. Mooi en respectvol, rekening houdend met de gevoelens van een ander. Maar ik zag ook dat dit zijn valkuil was. Dit was een persoon die zichzelf snel vergat of op de laatste plaats zou zetten. Dus ondanks het feit dat dit geen paardenliefhebber was en doorweekt de sessie onderging, was het voor hem een ervaring en een spiegel om nooit te vergeten.”

Geen masker

Voor een sessie neemt Safia uitgebreid de tijd. Daarom heb ik zelf nog geen sessie gevolgd. Maar ik ga het zeker ervaren. De cognitieve coaching met Maysarrah intrigeert mij, al ga ik een knuffel van Sky niet uit de weg. Ik ben benieuwd wat Safia tegen mensen wil zeggen die nog twijfelen of bang zijn.

“Zelfs de mensen die niet bang zijn, vinden het in het begin eng of spannend. Maar als je een kwartiertje naast het paard staat vergeet je dat. Iedere keer een stapje dichterbij en voor je het weet is je masker af. Ik heb zelf ook een angst voor paarden gehad. In mijn tienerjaren reed ik paard, tot ik viel en genoodzaakt was te stoppen. De angst zat nog in mijn hersenen als trauma, maar ik legde mijn vertrouwen in God. Doorslaggevend was de overlevering ‘Goedheid zal verbonden zijn aan de voorlokken van paarden tot de laatste dag’. Ik zie het als mijn (Islamitische) verantwoordelijkheid het welzijn van mens en paarden op grote schaal te verbeteren. Als kind voelde ik een aantrekkingskracht naar paarden. Ik las graag over paarden en bekeek verschillende documentaires. Zo leerde ik hoe ze op verschillende manieren ingezet worden bij traumaverwerking, zelfbeeld stoornissen etc. Soms is een cliënt daar (onbewust) niet aan toe. Het paard prikt daar gelukkig doorheen. Een paard voelt namelijk feilloos aan wanneer er sprake is van discongruentie. Je straalt als mens iets anders uit, dan wat je voelt. Het paard wordt onrustig of verbreekt het contact. Dat heeft vaak zoveel impact dat je sociale masker af gaat en het luikje van weggestopte gevoelens zich opent. Ook kinderen zijn meer dan welkom. Paarden geven je de gelegenheid contact te maken op je eigen manier en in jouw tempo. Er is geen haast. Ze voelen feilloos aan of je gespannen bent of niet. En je staat er niet alleen met het paard. Ik ga samen met jou het gesprek aan en ik zal je begeleiden. Voor je het weet volgt het moment dat je helemaal jezelf bent en kunt zijn. Het paard ziet je staan. Er gebeurt iets bijzonders tussen mens en dier, want je zult je veilig en geaccepteerd voelen. Er is ruimte voor rust en liefde komt vrij.”

Bronnen:

Website: www.zustertepaard.nl

Instagram: zustertepaard

Facebook: Zuster te Paard