Planten die je in je kracht helpen - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Mens en maatschappij

Planten die je in je kracht helpen

Hedda Schut 7 min leestijd 4 januari 2023
FotoSandragrafie

Plantenkweker Jan Mouws teelt tientallen cultivars voor de export en de groothandel. Maar ook vinden ze hun weg naar andere klanten. Jan voelt van alle planten hun energetische kwaliteit en hoe ze iemand kunnen ondersteunen in zijn ontwikkeling. “Als wij met onszelf weer verbinding kunnen maken, worden we weer zoals we bedoeld waren. Dat is hard nodig in deze tijd van grote veranderingen.” 

In hun plantenkwekerij telen Jan Mouws en zijn vrouw Jeannette de planten met veel aandacht. Hun schoonzoon liet hen nog eens zien hoe belangrijk dit is. De indigenous Boliviaan was voor het eerst met hun dochter Laura uit Bolivia meegekomen. Tijdens een feestelijke barbecue van Laura’s vrienden werd hij ziek. Hij legde het uit: het vlees was als vergif voor hem geweest omdat hij de zielenpijn van de dieren had gevoeld. “Ik begreep het”, zegt Jan. “Hij is midden in de natuur opgegroeid en weet precies hoe je kunt leven in balans met alles wat is. Met respect. Wij zijn dat vergeten.”

Het was een bijzonder moment van bewustwording, al kweken Jan, zijn vrouw en hun team al meer dan tien jaar op een milieubewuste, verantwoorde manier planten voor de export en de groothandel. En niet alleen dat. Hun Naturaplanten zijn speciaal: zij ondersteunen individuele mensen, families, instellingen en bedrijven in hun ontwikkeling of bij ziekte.

Pionieren en leren

Jan woont in Wernhout, vlakbij de Belgische grens. Hij is er geboren als zoon van een tuinder/ kalvermester. Als enige van alle zeven kinderen wil hij zijn vader opvolgen, al ligt zijn liefde vooral bij planten en de teelt ervan. Hij gaat naar de tuinbouwschool en ondertussen begint hij op het land van zijn vader aan zijn plantenteelt. Hij pioniert en leert. De tuinderij wordt zoetjesaan een plantenkwekerij en in 1978 begint Jan voor zichzelf. Het bedrijf groeit, met de focus op sier- en tuinplanten in pot.

Hij is zo intensief met zijn bedrijfsontwikkeling bezig, dat hij in 2000 vastloopt in zijn werk. Hij wil verdieping, ontdekken waar zijn fysieke klachten vandaan komen. Jan volgt diverse energetische opleidingen en cursussen, leest veel over leylijnen, wateraders en andere energetische stromen. Later bestudeert hij ook veel over de antroposofie van Rudolf Steiner. Zo ontstaat geleidelijk een eigen visie. Ideeën voor eigen initiatieven heeft hij nog niet, tot hij in 2003 paranormale ervaringen krijgt. Na een bezoek aan de kathedraal van Chartres, met daarin een veel bezocht labyrint ligt dat vroeger werd gelopen door armen die geen pelgrimsreis konden betalen, tekent hij in korte tijd twee labyrinten die hij laat samensmelten tot het huidige Maria-labyrint dat zijn broer in zijn tuin in Wernhout aanlegt. Dit trekt jaarlijks vele bezoekers.

FotoSandragrafie
Passie en plezier

Het is het begin van Jan zijn spirituele werk. “Ik moest eerst bekomen van fysieke klachten en een groeiproces naar binnen maken. Ik zat vast, mijn planten bestonden alleen voor de handel. Ik zag ook dat veel gepensioneerde mensen op waren. Daar wilde ik niet naartoe, ik wilde weer werken met passie en plezier. Spiritualiteit had ik van huis uit niet meegekregen. Het interesseerde me wel, alleen had ik nog geen idee van mijn eigen intuïtie. Wat ik doe, heeft te maken met ons werk voor het grote geheel. Mijn motivatie is onze kinderen en kleinkinderen een betere wereld te geven en daarvoor te doen wat in mijn mogelijkheid ligt. Mijn levenstaak is duidelijk, werken met onze Natura-planten en -producten.

“Het gaat erom dat we tot het besef komen dat we een geheel zijn: aarde, mens, plant en dier”

De kwekerij is voor Jan de basis geworden waarmee hij ook geld verdient om zijn spirituele werk te kunnen bekostigen. Op de akker naast het Marialabyrint legde hij een bos aan van sequoiadendrons (mammoetbomen]. Aan de overkant kunnen bezoekers door een laan van deze sequoia’s wandelen. Er heersen een overweldigende rust en stilte. Naast dit laantje ligt sinds een aantal jaar ook het helingspark dat door Jan is ontworpen en aangelegd. Dit park bestaat uit ruim 150 geometrische figuren van voornamelijk taxus, waar individuele bezoekers onder begeleiding een helende wandeling kunnen maken. Daarnaast teelt Jan op zijn bedrijf ook lichtwortel, door Rudolf Steiner het voedsel van de toekomst genoemd. Lichtwortel heeft namelijk het vermogen om de meeste fijne lichtsoort – lichtether – zodanig op te slaan dat dit als voeding kan worden opgenomen door het menselijk lichaam. Deze wortel eten, versterkt de licht- en levenskrachten in de mens.

Groei en ontwikkeling

“Het gaat erom”, zegt Jan, “dat we tot het besef komen dat we een geheel zijn: aarde, mens, plant en dier.” Dit idee ligt aan de basis van zijn werk en aan de plekken die hij heeft gecreëerd om de mens zichzelf te helpen herinneren. Volgens Jan kunnen we de toegang tot die eenheid vinden via groei en persoonlijke ontwikkeling. “Maar in ons etherische lichaam – dat het fysieke lichaam voedt met ritme, vitaliteit en energie en ons in contact brengt met onze originele menselijke vermogens – zijn nog veel verstoringen door onze manier van leven. Als deze zich ophopen, uit zich dit in het fysieke lichaam, bijvoorbeeld door tumorgroei. Dan ben je al een stap te ver. Met ons werk richten we ons op de bronoorzaak, en dat doen we met hulp van onze planten en -producten.”

Jan kweekt tachtig soorten cultivars, planten met ieder hun eigen energetische kwaliteit. Daarbij zet hij zijn kennis als kweker in en zijn intuïtieve vermogens. De planten ontwikkelen hierdoor de kracht waarmee zij mensen kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling. Op het moment dat iemand een plant bestelt, selecteert Jan voor die mens intuïtief een plant. “Dan gaat de plant meteen werken en wordt hij voor de rest van zijn leven dienstbaar aan die persoon, waar die ook is”, legt hij uit. “Als in een tuin onze planten staan voor de verschillende bewoners, zullen deze in harmonie voor hen samenwerken. Het optimale aantal planten in een tuin is elf, omdat ons etherische lichaam ook uit elf delen is opgebouwd. De plant helpt je met onvoorwaardelijke liefde te herinneren wat je eigen origineel is. Hoe je bent bedoeld. Mettertijd krijgt dat op alle vlakken zijn uitwerking. Het is als Steiner zegt: ‘Als een zegelring die een afdruk (van het etherisch origineel) achterlaat in de lak’. Dus het origineel wordt langzaam maar zeker weer hersteld.”

Uitwerking

De uitwerking gebeurt altijd op een zachte en natuurlijke manier. Hoe precies, verschilt per persoon. Jan heeft een paar duidelijke voorbeelden. Zo selecteerde hij drie planten voor een dame die een beroerte had gehad en wiens toestand maar verslechterde. Vanaf hetzelfde uur dat hij ze voor haar had uitgezocht, ging het weer langzaam beter met haar. Een andere vrouw nam twee planten van dezelfde soort mee; een voor zichzelf en een voor haar man. Ze had Jan verteld dat ze het veel te druk had. Eenmaal thuis deed de plant van haar man het geweldig, die van haar kreeg bruine vlekken. De plant wilde echt bij haar zijn, checkte Jan nog eens, maar zakte toch helemaal in. “Nadien viel me in waarom”, vertelt hij. “Als ze zo door zou gaan met leven, zou hetzelfde met haar gebeuren. De plant wilde dat laten zien.”

We luisteren niet goed meer, er is angst om naar binnen te kijken, angst die nu ontzettend wordt gevoed door alle gebeurtenissen op aarde. Voor je eigen innerlijk hóef je niet bang te zijn. En je kunt ervoor kiezen zelf het heft in handen te nemen”

Volgens Jan hebben we allemaal een verbinding met planten: “Aan het begin van de mensheid was alles één: mens, dier, plant en mineralen. De mens werd geschapen om zich te ontwikkelen en te evolueren en er kwam een afscheiding tussen de verschillende levensvormen. Nu is het de bedoeling dat die eenheid weer terugkomt. De mineralen-, dieren- en plantenwerelden zijn zich nu weer langzaam aan het verbinden met de mens. Dat kan ook omdat we nu zijn aangesloten op het Christusbewustzijnsnetwerk. Omdat dit niet te manipuleren is, kan kosmische informatie zuiver bij ons binnenkomen om een hoger bewustzijn te ontwikkelen. Daarmee kunnen we achter de materie kijken en de kern, de waarheid gaan zien. Dus is het nodig dat we onze interne verstoringen oplossen.”

Verandering

Jan wil bijdragen aan het terugkrijgen van die eenheid. “Door onszelf te ontwikkelen en bewustzijn te krijgen, kunnen de planten ook wakker worden.

Als wij als mens een hoger bewustzijn krijgen, beweegt alles mee omhoog. Natuurlijk wordt deze kosmische ontwikkeling begeleid door hoge geestelijke wezens. Er is een goddelijk plan, er is grote verandering op aarde nodig.”

“Om die verandering te bewerkstellingen moeten we naar binnen gaan”, vervolgt hij. “Het is nodig dat we naar onszelf kijken. Dat we onszelf, onze problemen of ziekte onderzoeken vanuit ons hart. Dat we met liefde, dankbaarheid en respect naar de oorzaak van het probleem kijken. Ieder mens, ieder lichaam weet zelf waar het zit. Iedereen kan gebruikmaken van zijn innerlijke kracht om verstoringen op te lossen. Maar we luisteren niet goed meer, er is angst om naar binnen te kijken, angst die nu ontzettend wordt gevoed door alle gebeurtenissen op aarde. Voor je eigen innerlijk hóef je niet bang te zijn. En je kunt ervoor kiezen zelf het heft in handen te nemen.”

Verbinding

Als wij met onszelf weer verbinding kunnen maken en alles weer op elkaar is aangesloten, worden we weer zoals we bedoeld waren, zegt Jan Mouws. “Dat is bijna onvoorstelbaar. Maar de plantenwereld wil de mens helpen met deze grote verandering. Kijk naar de bloesemremedies en naar de grote hoeveelheid geneesmiddelen uit de natuur. De plantenwereld wil helpen en op de manier die voor hen het dichtste bij staat: het etherische lichaam, de blauwdruk van ons levenskrachtlichaam helpen bekrachtigen. Wij willen met zijn allen naar een duurzame wereld. Ik ben ervan overtuigd dat de belangrijkste duurzaamheid het welzijn is van ons eigen lichaam en geest. Dat je pas duurzaam kunt zijn als je werkelijk gezond bent. Als je in je kracht staat, kun je alles aan, ook als het niet makkelijk is. Dit is een tijd van ongekende mogelijkheden, en daarvan mogen we gebruikmaken. Mensen kunnen deze nieuwe ontwikkelingen op aarde nu ook gaan aanvaarden en bevatten. Afgescheiden zijn kan niet meer. Laat alles op je afkomen, doorleef en doorvoel het. Dan kan balans ontstaan. Dan kunnen we ons verbinden, met alles. Daar ligt onze taak.”