De passie van Marieke ligt bij het blootleggen van de ziel op beeld - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Mens en maatschappij

De passie van Marieke ligt bij het blootleggen van de ziel op beeld

Carool Rijnierse 7 min leestijd 15 juli 2022
FotoDit is Marieke achter de camera. Zij heeft deze foto zelf gemaakt.

Soms komen er mensen op je pad waarbij je meteen het gevoel hebt dat er een bijzonder verhaal achter schuil gaat. Ik was al een tijd op zoek naar een fotograaf die mooie portretfoto’s kon maken, waarbij vooral mijn donkerbruine ogen goed naar voren zouden komen. Meestal is het resultaat twee donkere vlekken en vind je mijn twinkel nergens terug. Op Instagram was ik al een paar keer zeer gecharmeerd geweest van foto’s van NVY Fotografie. Adembenemende portretten met ogen die van het scherm afspatten.

Marieke laat zowel lichte als donkere ogen tot hun recht komen. En meer dan dat zelfs. Het is alsof ze de ziel van iemand op de foto vastlegt. Een fotograaf die zo gespecialiseerd is in portretten en de kleinste details van de ogen weet vast te leggen, was ik nog niet eerder tegengekomen. Hoe is dit haar specialiteit geworden?

“Eigenlijk een beetje door toeval. Voor je als fotograaf weet waar je kracht ligt en van welke fotografie je echt blij wordt, moet je op onderzoek gaan en dit ervaren. Ik wist dat ik als fotograaf aan de slag wilde, maar niet welke vorm bij mij zou passen. Ik ging op onderzoek uit en zwangerschapshoots gedaan, new borns, feesten, partijen, trouwerijen en buitenshoots op het strand en in de natuur. Die technieken beheers ik, maar het is niet helemaal mijn ding. Yarah, de jongste in ons gezin, is dol op foto’s. Zij was vanaf dag één mijn favoriete model. Ze vindt het leuk te poseren, dus ik kon mij flink uitleven. Op een gegeven moment had ik zo’n mooie portretfoto gemaakt van Yarah. Alsof je tot in haar ziel kunt kijken en haar ogen tot leven komen. Ik kreeg hier veel positieve reacties op en dat klopte helemaal met mijn gevoel. Vanaf dat moment wist ik dat mijn passie bij het maken van portretten ligt. En dan niet zomaar portretten, maar bij het blootleggen van de ziel op beeld.”

“Mijn passie ligt bij het blootleggen van de ziel op beeld”

Marieke heeft inmiddels van mij mooie portretfoto’s gemaakt. Binnenkort kom ik bij haar terug, zodat ze mijn drie zoons kan vereeuwigen. Wilde ze altijd al fotograaf worden?

“Fotografie heeft altijd mijn interesse gehad, maar mijn focus lag als kind bij de sport. Ik was altijd aan het voetballen en ik combineerde dat met turnen. Voor ik professioneel begon met fotograferen heb ik jaren geroepen dat ik op een dag een goede fotograaf zou zijn. Toch voegde ik pas in 2019 de daad bij het woord. Daarvoor had ik het gewoon te druk met drie kleine kinderen. Half 2021 kwam mijn website online, in de jaren daarvoor volgde ik cursussen. Van basisfotografie tot cursussen over de juiste belichting tijdens een shoot. Ik struinde het internet af naar alle ins, outs en tips omtrent portretfotografie, wat ik vervolgens uitprobeerde op familie, vrienden en onze kinderen. Ik ben zo trots hoe mijn bedrijf aan het groeien is. De website stond nog maar net online, of de eerste aanvragen kwamen al binnen. Ik vind dat nog steeds bizar. Ze komen echt uit het hele land naar Rhoon toe voor een fotoshoot met mij. Daar ben ik dankbaar voor.”

Waar staat de naam NVY voor?

“Dat zijn de namen van onze zoons, Noah en Valente, en dochter, Yarah. Zij zijn samen met mijn vrouw Gül en onze twee honden Oscar en Lewis het belangrijkste in mijn leven. Oscar hebben we geadopteerd uit Spanje en Lewis hebben we gered. Een verwaarloosde hond die de hele dag binnen en alleen zat. Hij werd letterlijk op het internet gedumpt en ik heb geen seconde getwijfeld. We hebben hem meteen opgehaald. Het duurde even voordat hij ons vertrouwde, maar hij hoort er helemaal bij. Mijn gezin laat mij iedere dag opnieuw stralen. Gül steunt mij voor de volle honderd procent. Als zij mij niet zo had gesteund en die ene schop onder mijn kont had gegeven, had ik niet gestaan waar ik nu sta. Een van mijn eerste opdrachten was een fotoshoot buiten. Ik vond dat heel spannend, maar terwijl ik nog twijfelde had Gül mijn fotospullen al in de auto geladen. Toen ik wegreed riep ze nog luid ‘Jij kunt dit!’ en met die spirit ben ik de fotoshoot doorgekomen.”

FotoHuwelijk van Marieke en Gül. Gemaakt door een vriendin, Sonja.

Marieke en Gül zijn heel gastvrij en ik heb hen samen gesproken in hun prachtige tuin. Hun mooie energie samen is voelbaar. Sommige dingen zijn niet te beschrijven of uit te leggen, maar dat er warmte en liefde in dit gezin is, staat als een paal boven water. En iedereen die daar een fotoshoot laat doen, komt in een warm bad van harmonie terecht. Zeker als je het spannend vindt om gefotografeerd te worden, is dat een extra cadeautje.

Juiste moment

Marieke is getrouwd met Gül. Hoe hebben zij elkaar ontmoet?

“Gül is personal trainer en kwam op het juiste moment mijn leven binnen stappen. Vanaf het moment dat we kennismaakten zijn we niet meer van elkaars zijde geweken. Het klopt gewoon. Alles valt op z’n plek als wij samen zijn. Het mooie aan onze relatie is, dat we samen vanuit ons heerlijke huis kunnen werken. Gül heeft haar eigen personal trainer studio aan huis en ik fotografeer vanuit huis. Aan de ene kant is het dus altijd druk bij ons thuis en lopen er steeds mensen in en uit, maar tegelijkertijd geeft dat juist rust want we zijn altijd dicht bij elkaar.”

Marieke en Gül zijn op 20 augustus 2021 getrouwd. Dat was in de tijd van strenge maatregelen. Hoe is deze dag verlopen?

“We hadden het best groots gepland. Een mooie locatie, een boot en vooraf zouden we met de kinderen twee weken naar Griekenland gaan. Maar niks kon doorgaan en dat was in eerste instantie een grote teleurstelling. Uiteindelijk hebben we besloten het feest in onze tuin te houden met een klein gezelschap en achteraf gezien moest dat misschien wel zo zijn. Het was zo geweldig, we hebben echt genoten. Juist door alle beperkingen hebben we er echt alles uitgehaald wat erin zat.”

FotoDe drie kinderen. Van links naar rechts: Valente, Yarah en Noah.
Spil in mijn leven

Marieke krijgt natuurlijk uiteenlopende mensen voor haar lens. Wie staat haar het meeste bij?

“Dat zijn er te veel om op te noemen. Iedereen die ik mag fotograferen is bijzonder en heeft een verhaal. Onlangs heb ik het neefje van profvoetballer Georginio Wijnaldum mogen fotograferen. Als echte Feyenoord fan voelt dat als een eer en het geeft mij en mijn business een enorme boost. Op Instagram kreeg ik meteen meer volgers, wat ook meer klanten genereerde. Dat is geweldig natuurlijk. Maar wat mij het meeste bij staat is de foto van Claire. Zij is het dochtertje van mijn allerbeste vriendin en is stilgeboren. Ze vroeg mij of ik Claire wilde fotograferen en ik heb geen seconde getwijfeld. Met een brok in mijn keel én kippenvel over mijn hele lichaam begon ik aan de shoot. De fotoshoot ging vanzelf, maar met een lach en een traan. Dankbaar dat ik dit heb mogen doen voor hen. Voor eeuwig heb ik hun dochtertje vastgelegd.”

Is er iemand die ze heel graag voor haar lens wil hebben?

“Jazeker. Zangeres Anouk! Haar muziek is fantastisch en ik hou van haar eerlijkheid. Ik wil haar heel graag vastleggen zoals ze is en wat ze uitstraalt. Haar puurheid en haar kracht.”

Het klinkt prachtig zoals Marieke dit allemaal doet. Maar heeft ze ook iets moeten opgeven om te zijn waar ze nu is?

“Vrije tijd. Naast het fotograferen zit er veel werk in foto bewerking en contact met de klant via de mail. Daar vind je op een gegeven moment de balans in, maar ik zit nog steeds regelmatig tot ‘s avonds laat achter mijn computer. Gül vindt dat gelukkig allemaal oké. Daar staat tegenover dat zij een heel gelukkige en blije partner heeft. En de zondag en vakanties ben ik er echt puur en alleen voor mijn gezin. Zij zijn de kern en de spil in mijn leven.”

“Ik wil pas cursussen gaan geven als ik alles tot in de puntjes geregeld heb. Ik lever geen half werk”

Volg altijd je hart en gevoel

Het is een feit dat Marieke een prachtig bedrijf heeft waar ze heel trots op mag zijn. Met bijna 5000 volgers op Instagram en goede mond-tot-mond reclame heeft ze veel werk. Wat wil ze nog meer doen met fotografie?

“Ik wil zoveel mogelijk mooie portretfoto’s maken, waarbij ik de ziel weet vast te leggen. Nationaal en internationaal. Het zou geweldig zijn als ik op een dag iemand als Beth Hart, een singer-songwriter, mag fotograferen. Ik ben ook een enorme fan van Janis Joplin. Haar muziek vind ik geweldig. Helaas is zij overleden. Iedere week krijg ik wel een paar keer de vraag of ik ook cursussen wil geven. Dat wil ik wel, maar dan moet het wel goed in elkaar zitten. Ik wil de cursisten echt iets leren , in kleine groepjes, zodat ik echt alle aandacht en tijd heb voor mijn cursisten. Op de achtergrond ben ik er al mee bezig, maar ik ga dat pas doen als ik het echt tot in de puntjes heb uitgewerkt. Ik lever geen half werk. Voor nu wil ik nog al mijn liefde in de portretten steken, want daar ligt echt mijn hart.”

FotoDeze foto is gemaakt door Marieke. Dit is Claire. Stil geboren. In de handen van haar ouders.

Heeft Marieke nog advies voor andere mensen met een droom, missie of doel?

“Volg altijd je hart en je gevoel. Bij twijfel gewoon doen! Luister naar jezelf en laat je geluk nooit van andere mensen afhangen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen een talent of creativiteit in zich heeft, maar dit niet altijd tot uiting brengt. En dat is zonde. Ik leef mijn mooiste leven met mijn gezin en mijn werk, omdat ik altijd trouw aan mijn gevoel ben gebleven. Zoals Janis Joplin dat zo mooi zei: ‘The more you live, the less you die’.”

website: www.nvyfotografie.nl

FotoDe foto van dochter Yarah, gemaakt door Marieke van NVY Fotografie.