Margit Ceska en haar helende handen en woorden - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Mens en maatschappij

Margit Ceska en haar helende handen en woorden

Carool Rijnierse 7 min leestijd 24 juni 2022
FotoTessa Temming

Tijdens het wandelen met de honden luister ik graag naar podcasts. Een klein jaar geleden kwam ik op Spotify de podcasts van Liefdestalk tegen. Zo’n 77 podcasts die zeer gevarieerd zijn, maar waarin zelfliefde en dan voornamelijk die van de vrouw toch wel centraal staat. Margit praat over uiteenlopende onderwerpen zoals vrouwenkracht, succesvol ondernemen als vrouw, gezondheid, liefde en seksualiteit. Op Clubhouse heeft ze dagelijks mooie gesprekken met vrouwen over het leven en over de liefde voor jezelf, je partner, lijf of bedrijf. Ze is shiatsu masseuse bij haar eigen praktijk ‘In Balans’ en bij Margit begint alles wat je doet bij de liefde voor jezelf.

“Dat is niet altijd zo geweest. Voorheen zocht ik de liefde en vooral de bevestiging buiten mezelf. In mannen, in werk, in sociale contacten en helaas ook in overmatig eten. Ik zorgde niet goed voor mijn lijf en niet voor mijn mind. Dat kwam allemaal voort uit het gegeven dat ik mezelf niet mooi genoeg vond en niet genoeg waard voor een gelijkwaardige relatie.”

Inmiddels is dit anders. Ze heeft de ware liefde in zichzelf gevonden en vanuit dat stabiele gevoel kon ze verder bouwen naar degene die ze nu is geworden. Zichzelf in volle acceptatie en liefde.

“Ik ben mooi en goed zoals ik nu ben. Best gek. Als jonge vrouw was ik mooi en slank, maar voelde ik mij niet zo. Nu ben ik de vijftig gepasseerd en verandert mijn lichaam, maar ik voel mij mooier dan ooit daarvoor. Ik ben het waard om de mooiste relatie te hebben. Met mezelf en met anderen. Dit gun ik iedere vrouw en dat is de reden waarom ik nu doe wat ik doe. Ik hoop met mijn podcasts en liefdestalks het beste in vrouwen naar boven te halen. Ik wil ze laten zien dat ze krachtiger en mooier zijn, dan ze zelf durven te geloven.”

FotoTessa Temming

Tijdens de boekpresentatie van ‘De bruine hoed’ van Eveline van Dongen, ontmoette ik Margit voor het eerst live. Ze was daar samen met haar partner Don. Aangezien ik haar podcasts al een tijdje beluisterde en haar op Instagram en Clubhouse volgde, voelde deze ontmoeting alles behalve onwennig. We omhelsden elkaar alsof we elkaar al jaren kenden. De gesprekken die we online gevoerd hadden, vloeiden heel makkelijk over in het fysieke gesprek. Het werd een mooie avond vol verbinding, mooie mensen, een prachtige ondergaande zon, sfeervolle muziek en fijne gesprekken. Aan Margit was ook duidelijk te zien dat ze van de hele avond en de fijne sfeer genoot. Ik vroeg haar hoe ze met de podcasts is begonnen.

“Alles moet bespreekbaar zijn en een soortgelijke podcast speciaal voor vrouwen kon ik nergens vinden. De overgang, zelfliefde, seksualiteit, gezondheid, relaties. Ik praat overal over met vrouwen op Clubhouse en in mijn podcasts. Ik vind het belangrijk dat iedere vrouw zichzelf mooi en lief vindt. Ik ben opgegroeid in Zuid-Duitsland, waar complementaire geneeskunde en luisteren naar je lichaam bij het alledaagse leven hoort. Met allerlei massage opleidingen heb ik dit verder uitgediept en dit wil ik graag delen met andere vrouwen.”

In haar praktijk ‘In Balans’ geeft ze Shiatsu massages. En dat terwijl ze ooit begonnen is met werken bij een bank.

“Mijn vader werkte bij de bank en mijn moeder was huisvrouw, maar maakte in de avonduren de kantoren bij de bank schoon. Ik hielp haar mee. Zo ben ik eigenlijk bij de bank terecht gekomen. Niet zozeer omdat daar mijn passie lag, maar omdat het voor de hand liggend was. Na mijn gymnasium wilde ik rechten studeren, maar mijn vader vond dat helemaal niets. Vanuit huis werd ik niet gestimuleerd mijn hart te volgen. Integendeel juist. Mijn ouders hoopten dat ik snel zou trouwen en kinderen kreeg, want daar lag volgens hen mijn toekomst en doel. En volgens mijn ouders zou ik toch op jonge leeftijd trouwen.”

“Ik vind het belangrijk dat iedere vrouw zichzelf mooi en lief vindt”

In het begin spartelde Margit wat tegen, maar later deed ze gewoon wat haar vader van haar verwachtte. Ze ging niet studeren, maar bij de bank werken. In 1999 verhuisde ze van Zuid-Duitsland naar Nederland voor de liefde. Hoe kwam dat zo?

“Nou ja, de liefde. Ik ben met mijn beste vriend getrouwd. We hebben elkaar ontmoet tijdens een ski vakantie. Ik was toen 19 jaar. Jos en ik hadden meteen een klik. We kregen een relatie, maar ik vond hem altijd veel te lief voor mij. Hij had op dat moment geen eigen mening en dat begon mij te irriteren. We zijn vrienden gebleven. Na zeven jaar zijn we toch weer bij elkaar gekomen en getrouwd. We hebben twee dochters. Jos liet mij , in tegenstelling tot mijn ouders, wel doen waar ik blij van werd. Ik heb altijd al iets met mijn handen gehad. Margit met de helende handen, zei men altijd. Tijdens mijn huwelijk ben ik allerlei cursussen en opleidingen gaan volgen. Zo kwam ik erachter dat Shiatsu goed bij mij paste. Tussen Jos en mij ging het uiteindelijk niet zoals ik gehoopt had en we zijn in 2011 gescheiden.”

Margit is in Nederland gebleven en voelt zich hier thuis. Inmiddels weet ze wat ze wel en vooral niet wil in het leven. En ze luistert duidelijk naar dit gevoel. Daar gingen wel twee scheidingen aan vooraf en een spiegel qua zelfreflectie.

“Van huis uit heb ik dat dus niet geleerd. Mijn moeder kan mij niet eens knuffelen of vasthouden, terwijl ik dat zelf zo belangrijk vind met mijn meiden. Maar ook met mijn huidige partner Don. Aanraken. Liefhebben. En dit ook tonen. Ik heb mezelf heel lang niet mooi gevonden of goed genoeg om lief te hebben en dat komt zeker wel door mijn opvoeding. Dat wil ik duidelijk anders doen.”

Fysieke liefde, complimenten en het gevoel van er helemaal mogen zijn zoals je bent, heeft Margit dus niet van huis uit meegekregen. Zij zocht deze bevestiging buiten zichzelf en in een nieuwe partner. Er kwam een man voorbij die haar de aandacht gaf waar ze zo naar verlangde. Jan nam haar mee uit eten, kocht leuke cadeautjes en gaf haar de complimenten die ze voorheen niet kreeg. Toch zei haar onderbuikgevoel dat dit niet de juiste man voor haar was. Margit houdt van spiritualiteit en deze man absoluut niet. Hij maakte opmerkingen als ‘Je bent toch geen zweefteef, hè? Want dat vind ik maar niks’. Omdat ze hem niet kwijt wilde raken, heeft ze al haar spirituele boeken, edelstenen en wierookstokjes weggegooid en deed ze zich anders voor. Ze is voor hem naar Assen verhuisd en een jaar later gingen ze trouwen.

“We waren amper twee jaar getrouwd toen ik bij hem wegging. Ik deed alles voor hem, ik liep op mijn tenen en ik cijferde mezelf weg. Dit was een pittige levensles, maar wel eentje die ik blijkbaar nodig had. Vanaf het begin voelde het niet goed. Alle rode vlaggen kwamen voorbij en ik negeerde ze. Mijn eerste man, Jos, was ontzettend lief, maar gaf mij nooit complimenten. Jan deed dat wel. Hij zei de hele dag hoe mooi ik was en dat was mijn drijfveer om de relatie in stand te houden. Ik voelde mij vrouw bij hem. Dat vlammetje wakkerde hij bij mij aan. Ook op seksueel gebied. Helemaal fout natuurlijk om deze bevestiging buiten mezelf te zoeken, maar die les moest ik blijkbaar ondergaan. Aan de ene kant wil ik deze fout vergeten en er nooit meer over praten. Aan de andere kant is deze ervaring niet voor niets geweest en zie ik het als mijn missie dit juist wel te delen met andere vrouwen.”

FotoTessa Temming

“Ik wil andere vrouwen inspireren met mijn verhaal en met hun zoektocht naar de liefde in zichzelf”

Met haar handen helpt ze vrouwen van hun pijn of stress af en met haar mooie gesprekken tijdens ‘Liefdestalk’ zet ze vrouwen in hun kracht en laat hen zichzelf zijn. Doet ze dit bewust?

“Mijn interesse in het welzijn van vrouwen is oprecht. Mijn zoektocht naar de liefde is klaar. Ik wil andere vrouwen inspireren met mijn verhaal en met hun zoektocht naar de liefde in zichzelf. Want wie zijn de vrouwen die ik met mijn handen mag helpen of die ik spreek tijdens clubhouse of bij het maken van een podcast? Wat hebben zij te geven aan de wereld om deze wat mooier te maken? Iedereen heeft iets te bieden en dat wil ik graag benadrukken. De eerste vijftig jaar van mijn leven heb ik veel lessen geleerd en het is mijn missie dit de komende vijftig jaar met liefde en licht te verspreiden. Daar word ik heel blij van.”

Margit straalt wanneer ze het over haar missie heeft. Het is duidelijk dat dit haar blij maakt. Maar wat maakt haar gelukkig in haar persoonlijke leven?

“Eigenlijk is het recept om mij gelukkig te voelen heel simpel. Een zaterdagavond thuis, met mijn vriend Don en mijn dochters. Gezellig eten, lang natafelen, praten en veel lachen. Maar die sterke drang, ofwel missie, om andere vrouwen bewust te maken van hun kracht, geeft mij ook op persoonlijk vlak een intens gevoel van geluk en dankbaarheid.”

www.inbalans.nu
Spotify: Liefdestalk.
Clubhouse: LIEFDESTALK.