Manifesteren vanuit je ziel: in gesprek met Baptist de Pape - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Mens en maatschappij

Manifesteren vanuit je ziel: in gesprek met Baptist de Pape

Carla de Ruiter 8 min leestijd 1 augustus 2022
FotoTon ten Seldam

Zijn documentaire ‘The Power of the heart’ is, net als het gelijknamige boek, in tachtig landen uitgebracht. Zijn nieuwe boek ‘Leer manifesteren zoals Oprah Winfrey en J.K Rowling’ werd in het Nederlands vertaald en in april van dit jaar uitgebracht. Binnen drie maanden was zijn boek uitverkocht. Heeft manifesteren een vlucht genomen omdat veel meer mensen misschien een ander leven wensen? Hoofdredacteur Carla de Ruiter ging in gesprek met de van oorsprong Belgische auteur en documentairemaker Baptist de Pape over het thema van zijn nieuwe boek.

Al lezende in jouw boek ontdekte ik een andere lijn dan waar de meeste auteurs over schrijven als het om manifesteren gaat. Waar anderen het hebben over een stappenplan hoe je zo snel mogelijk rijk of succesvol wordt, volg jij de intenties van de ziel en een meer moeiteloze route. Vertel daar eens iets meer over?

“Dat klopt, bij mij gaat het over een ‘soul signature’, een zielenblauwdruk. Wanneer je daar contact mee maakt en de intenties van de ziel volgt, in plaats van de intenties van onze persoonlijkheid die van alles wil, komt wat bij jou hoort relatief moeiteloos naar je toe. Al die dingen vanuit je persoonlijkheid komen niet vanuit je essentie. Als je niet nadenkt over de bron van je intentie, kost het veel meer moeite je levensgeluk te vinden. We leven in een heel oppervlakkige samenleving en zien vooral de kant van de persoonlijkheid als hoogst haalbare. Het streven naar succes staat bovenaan. Ik zie dat ook in mijn omgeving. Maar dat kan anders en met minder moeite.”

Wat versta jij onder ‘ziel’?

“Het is je ‘hogere zelf’, hetgeen dat overblijft als je sterft, onvoorwaardelijke liefde, oneindige intelligentie, 360 graden bewustzijn, je werkelijke ik of zelf.”

Wat is er mis met manifesteren vanuit ego of persoonlijkheid?

“Als je persoonlijk iets wilt en de ziel heeft een ander plan, dan saboteer je je ziel en krijg je een innerlijk conflict. Veel mensen begrijpen niet dat hun hoofd, ego of persoonlijkheid iets wil vanwege status of succes. Als wat je wilt, te ver afligt van je zielsintentie dan ondermijn je uiteindelijk jezelf.”

Wat vind je van de technieken, vaak een stappenplan, om je doelen te bereiken in de gangbare theorieën die er zijn rondom manifestatie?

“Deze technieken kunnen zeker ondersteunend werken, alleen moet je dan wel zeker weten dat je de intenties van je ziel nastreeft. Je moet echt eerst naar binnen toe. De ziel is ook nog eens veel ambitieuzer dan je zelf kunt zijn. Als ik het bijvoorbeeld aan mijn persoonlijkheid over had gelaten, werkte ik nu bij een groot internationaal advocatenkantoor op de Zuidas, als partner. Maar dat is allemaal hoofd en ego. Toen ik daar de gesprekken voerde was er toch iets dat me tegen hield. Mijn ziel zei ‘we gaan een film en een boek maken en in tachtig landen uitbrengen’. Zo ambitieus was ik zelf gewoon niet.”

“Je ziel is veel ambitieuzer dan je zelf kunt zijn”

Hoe kwam je in contact met je ziel en wat ging daaraan vooraf?

“Ik voelde dat het aanbod op de Zuidas een gevangenis zou kunnen worden, zeven dagen per week daar zitten. Ik had veertien dagen bedenktijd en in die tijd googelde ik hoe je het doel in je leven kunt vinden. Een van de eerste video’s die ik vond was die van Oprah Winfrey in gesprek met Eckhart Tolle. De video begon met dat er niets belangrijker is dan het vinden van je doel in het leven. Eckhart Tolle beaamt dit, maar zegt dat het niet lukt door te denken. Dat was voor mij al een openbaring. Hij gaat verder met ’als je je doel in het leven wilt vinden, kun je jezelf de vraag stellen ‘wat wil ik’, maar krachtiger is het om je af te vragen ‘wat wil het leven van mij?’ en dat bleef me bij. Ik ben op die laatste vraag gaan mediteren. Ik ging de natuur in en mediteerde en mediteerde. Dat duurde lang en het begon te regenen. Ik zocht een boom om onder te schuilen en ineens had ik een ervaring die mijn hart open brak. Het was heel heftig, want ik dacht eerst dat ik een hartaanval kreeg. Maar al snel kreeg ik een intens geluksgevoel. Een gevoel van thuiskomen, een sterk gevoel van liefde. Daar, onder die boom, kreeg ik de ingeving dat ik een film over het hart moest maken. Het was als liefde op het eerste gezicht. Je ziet iets of iemand en je gaat het volgen. Dat is nu dertien jaar geleden. Ik ben die ingeving achterna gegaan en die ontvouwde zich vervolgens.”

Mooi zeg, en wat heb je vervolgens ervaren als grootste hobbels op je pad?

“Wanneer je vanuit je hart of ziel wilt leven, heb je moed nodig. Want dan luister je alleen nog maar naar je innerlijke autoriteit. Iedereen denkt dat je gek bent. Ik heb veel tegenwerking gehad van mijn omgeving. Ik heb vijf jaar over die film gedaan en niet opgegeven, omdat ik vanuit mijn essentie werkte. Maar er was veel onbegrip en stagnatie. Deze samenleving is niet gericht op mensen die vanuit hun hart leven, maar op mensen die als robots een bepaald parcours volgen. Dat vond ik erg moeilijk, maar ik heb mijn weg er wel in gevonden.”

Is moed aan te leren of verder te ontwikkelen of word je ermee geboren?

“Het is een combinatie van die twee. Ik denk dat ik van mezelf al best moedig ben, maar ik ben wel moediger geworden na verloop van tijd. Sommige mensen moeten dat nog meer ontwikkelen.”

Voel je jezelf een pionier?

“Nu wel, maar dertien jaar geleden nog niet. Ik voel het nu en kan het omarmen. Veel mensen zien mij ook zo. Vooral de jonge dertigers. Zij zijn veel meer afgestemd op hun ziel en daar zit de herkenning. In mijn tijd was ik een buitenbeentje, mijn tijd ver vooruit, vermoed ik.”

Kun je in België en Nederland echt jezelf zijn?

“Ja, dat kan wel, maar het is moeilijk, omdat de meeste mensen nog heel ver af staan van hun essentie. Toen ik in Amerika woonde, aan de westkust, Californië, Oregon en Washington state met name, merkte ik dat het daar veel normaler is om vanuit die kern te leven. Daar zijn hele dorpen waar mensen vanuit hun bewustzijn leven. Ik heb daar ook mijn boek geschreven, in het Engels. Er is echt nog een kloof te overbruggen. Nederland loopt zo’n twintig jaar achter op Amerika wat bewustzijnsontwikkeling betreft. In Nederland en België is er een grote kracht die mensen in een keurslijf probeert te houden.”

Leef je zelf je gelukkigste leven nu?

“Ja, ik laat mijn ziel de weg wijzen. Ik heb geen idee waar ik over vijf jaar ben. Ik ben heel tevreden. Alles wat nu komt is extra. Ik bedoel daarmee dat ik al heb gedaan in mijn leven wat ik wilde doen. Ik heb nog wel ideeën. En wat er nu gebeurt, is dat steeds meer mensen mij vragen voor 1 op 1 coaching. Dat was nooit mijn intentie, maar mensen vragen er naar. Ze zien hoe ik mijn leven leef vanuit die essentie en dat ik ook succesvol ben. Dat is een formule die mensen nieuwsgierig maakt.”

Wat valt je op bij die 1 op 1 coaching?

“Ik zie dat mensen nog veel blokkades hebben en sterke negatieve programma’s op met name geld. Ik ken briljante mensen die het financieel moeilijk hebben en dat komt door de programmering uit het onbewuste. Daar help ik hen mee. Ze werken bij mij aan een honderd dagen programma en de resultaten zijn echt heel goed. Ik kan daar veel dankbaarheid voor voelen. En dat is ook allemaal op mijn pad gekomen, vanzelf.”

“Er komt een authentieke kracht vrij wanneer je persoonlijkheid de energie van je ziel gaat dienen”

Zou iedereen rijk kunnen zijn denk je?

“Ik kan niet geloven dat het je zielenpad is om arm te zijn. Als je het wilt en je hebt je zielenpad gevonden, maar leeft in armoede dan heb je toch nog iets uit te werken. Overvloed is trouwens relatief. Dat hoeft niet te betekenen dat je steenrijk moet te zijn. Wat wel bijzonder is, is dat ik ‘the power of the heart’ heb gemaakt met dezelfde regisseur die ook ‘the Secret’ heeft gemaakt, Drew Heriot. Hij vertelde me dat de mensen die geïnterviewd zijn voor ‘the power of the heart’ veel rijker zijn dan de mensen uit ‘the Secret’. Terwijl ‘the Secret’ voorstaat dat ze financiële welvaart willen manifesteren. Voor mij was dit echt een bevestiging dat de intenties van de ziel ertoe doen en ook dat het van belang is om de negatieve overtuigingen onder de loep te nemen. 95% van onze programmering is onbewust. Daar ligt dan ook belangrijk werk voor iedereen die bezig wil gaan met manifesteren.”

Je beschrijf in je boek een aantal stappen die belangrijk zijn bij manifestatie. Dat zijn:

  1. Erkennen dat je een ziel bent;
  2. Afstemmen op je ziel;
  3. Op je ziel afgestemd blijven;
  4. De intenties van je ziel kennen;
  5. Je manifesteert de intenties van je ziel;
  6. Als je leeft vanuit de intenties van je ziel zal het universum je steunen en manifesteren wat je nodig hebt.

Hoe ken je de intenties van je ziel? Hoe weet je dat je goed zit?

“Dat heeft met afstemming te maken. Er zijn honderden manieren om dat te doen. Door meditatie, je dankbaar voelen, liefde te voelen. Het is een energie die je niet met je hoofd kunt ervaren. Je moet het voelen. Je experimenteert en ineens lukt het. Net zoals autorijden. Dat gaat eerst stroef en uiteindelijk gaat het vanzelf. Gary Zukav verwoordde het mooi met ’authentic power is when your personality starts to serve the energy of your soul’. Er komt een authentieke kracht vrij wanneer je persoonlijkheid de energie van je ziel gaat dienen.”

Wie is jouw grote voorbeeld?

“Ik bewonder Wayne Dyer, omdat hij de meest charismatische spreker was die ik ooit gezien heb en ook qua inhoud was hij fantastisch. Een ander groot voorbeeld is Maya Angelou. Zij had een indrukwekkende stem met een bijzondere klank als ze gedichten voorlas.”

Ben je positief over de toekomst?

“Ja natuurlijk, ik vind het fantastisch. Je hoeft nergens bang voor te zijn als je weet wie je bent. Wat kan je overkomen? Het ergste is dat je dood gaat, maar dan ga je rechtstreeks naar liefde toe. De wereld van nu ziet er misschien vreselijk uit en er is veel leed in de wereld, maar ik richt me vooral op de wereld die ik wél wil. Een ‘Planet Love’ is mogelijk. Als iedereen vanuit die kracht leeft, vanuit de essentie leeft, komt het goed. Ik ben ervan overtuigd dat de natuur met ons meewerkt. Ik steek mijn kop niet in het zand voor wat er niet goed gaat, maar liefde is nog steeds het antwoord.”

info: www.thepoweroftheheart.com