Als ondernemer ga je voor jezelf uitvinden wat het beste werkt en waar jij je het prettigst bij voelt: Linda Hemmes over haar fotografie business - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Mens en maatschappij

Als ondernemer ga je voor jezelf uitvinden wat het beste werkt en waar jij je het prettigst bij voelt: Linda Hemmes over haar fotografie business

Carool Rijnierse 9 min leestijd 10 juni 2022
FotoEigen foto

Sinds ik mij bezig mag houden met het schrijven van mooie reportages over de reis naar binnen en over het innerlijke gevoel van geluk, ontvang ik iedere keer cadeautjes. Geen fysieke, maar bijzondere momenten en gebeurtenissen. Sommige mensen zullen het toevalligheden noemen.

Mijn eerste reportage ging over Cindy Koeman. Zij stuurde mij foto’s met een naam eronder die mij bekend voorkwam, maar die ik niet meteen kon plaatsen. Tot ik een paar dagen geleden met de honden aan het wandelen was en tegelijkertijd een podcast luisterde. Een van mijn favorieten is ‘Je Business in Beeld’. Een heerlijke podcast vol inspiratie, tips, spiritualiteit en positieve energie. Een warme stem, pure gesprekken, eenvoud en een tikkeltje humor. Opeens viel het kwartje. De Linda waar ik al maanden naar luister en die mij letterlijk dat ene duwtje in mijn rug gaf om voor mezelf te beginnen, is dezelfde Linda die de prachtige foto’s van Cindy Koeman heeft gemaakt. Bizar toevallig of iets met connecting the dots? Voor mij in ieder geval een teken dat ik niet wilde negeren. Ik heb meteen gevraagd of ik een mooie reportage over haar mocht schrijven. Binnen vijf minuten had ik een enthousiast en volmondig ‘JA’ in mijn inbox. En zoiets ’toevalligs’ zie ik toch echt als een cadeautje van het universum.

Linda heeft net als ik in de reiswereld gewerkt. Toch lag daar niet haar passie. Ze fotografeert al van jongs af aan. Destijds nog op de ouderwetse manier met fotorolletjes, die ze maar vol bleef schieten. Toen ze haar eerste digitale camera kreeg, begon haar creatieve kant echt te kriebelen. Wat ik heb met teksten en schrijven, heeft Linda met fotograferen.

FotoLinda Hemmes | foto:Jessica van Duren

Het is iets dat in je zit en naar buiten moet. Omdat Linda het professioneler wilde aanpakken, volgde ze een workshop fotografie. Dat triggerde zoveel bij haar, dat ze zich inschreef voor de opleiding fotografie op de fotovakschool. In 2013 rondde ze deze met succes af. Ze specialiseerde zich in kinderfotografie en in 2016 is ze naar Bologna afgereisd om alles over bruidsfotografie te leren. Een allround fotografe, maar het zou haar tekort doen als alleen dat label op haar geplakt zou worden.

“Als zelfstandige kom je altijd hobbels tegen”

Beste beslissing

In haar podcast ‘Je Business in Beeld’ is Linda met haar motiverende verhalen en interviews een mentor en tevens coach. Niet alleen voor andere fotografen, maar voor iedereen die meer uit het leven en werk wil halen.

“Zes jaar geleden sprak ik de intentie uit altijd vrijheid te voelen en alleen maar te doen wat ik leuk vind. Ik heb toen de stap gezet voor mezelf te beginnen en niet meer in loondienst te werken. Tot nu toe is dat de beste beslissing die ik ooit genomen heb. Een maand geleden kwam pas echt dat besef. Ik was mij aan het voorstellen bij een cursus en toen zei ik tegen de medecursisten dat ik vrijwel elke dag doe wat ik leuk vind. Het voelde echt goed om dat zo te zeggen, want het is ook zo. Deze manier van werken en leven maakt mij gelukkig. In die zes jaar heb ik echt nog wel dagen gekend dat ik begon te twijfelen en dat ik de overweging nam om toch weer voor een baas te gaan werken. Als zelfstandige kom je ook hobbels tegen. Maar sinds een jaar weet ik dat het altijd goed komt.”

Wat voor gedachten waren dat, wanneer je twijfelde of je de juiste beslissing had genomen?

“Wat veel mensen waarschijnlijk wel kennen, ‘zie je wel, dit is niet voor mij weggelegd’ en ‘wat een moeite allemaal’ en ‘het is allemaal veel te lastig’. Maar die gedachten bleven altijd maar kort. Daar tegenover stond de grote beloning van rust, veel vrijheid en zelf bepalen wanneer ik vrije tijd heb. Ik besefte ook dat ik zoveel leuke dingen mocht doen en met ontzettend bijzondere mensen kon werken. Dat gevoel zou ik nooit vinden wanneer ik weer in loondienst zou werken. Ik riep dat ook regelmatig om de moed erin te houden. Zo van ‘ik ga echt nooit meer voor een baas werken. Echt nooit meer!’ De lading die daarachter zat was eigenlijk heel negatief en dat wilde ik niet. Voor een baas werken is niet positief of negatief. De een wordt er wel blij van en de ander niet. Ik heb mijn intenties daarom aangepast door te zeggen ‘ik doe elke dag wat ik leuk vind en ik kan mijn agenda indelen zoals ik zelf wil’. Dat klinkt veel positiever.”

Switch in mindset

De podcasts die Linda opneemt gaan dus verder dan alleen tips delen met andere fotografen. Ze zijn mindful, leerzaam en positief. Ze gaan erover hoe je voor jezelf kunt beginnen. Hoe creëer je dat, hoe stop je met je baan in loondienst en waar kun je tegenaan lopen? Linda zegt dat je geen echte ondernemer hoeft te zijn om succesvol te worden. Bij sommige mensen zit het in het bloed of gaat het al generaties zo. Maar wanneer je doet waar je blij van wordt, trek je meer van dit soort situaties aan. Dan kun je werken vanuit een passie en komt dat geld ook om de hoek zetten.

“Het is een switch in mindset. Toch zullen er altijd mensen zijn die het prettiger vinden om voor een baas te werken. Dat geeft ze een gevoel van zekerheid. Zo van, als je in loondienst werkt, heb je altijd inkomsten. Ook als je ziek bent. Wanneer je het daarnaast geweldig naar je zin hebt bij een werkgever, begrijp ik die keuze. Maar wanneer je alleen in loondienst blijft voor dat vertrouwde gevoel, is dat toch best een gemiste kans. Het is ook best spannend. Maar je kunt beginnen met kleine stapjes. Alleen al met je mindset veranderen door iedere dag tegen jezelf te zeggen dat je een ondernemer bent. Niet zeggen ‘ik heb een bedrijfje’, maar krachtig uitspreken dat je een prachtig bedrijf hebt. Intenties uitspreken dat je iedere dag wilt doen wat je leuk vindt, voor jezelf uitvogelen wat je het allerleukst vindt en jezelf de tijd geven om op onderzoek uit te gaan. Maak dat ondernemen net zo vertrouwd gaat voelen als het werken in loondienst.”

“Je hoeft geen echte ondernemer te zijn om succesvol te worden”

Net als Linda was ik op zoek naar die vrijheid. Deze heb ik overigens grotendeels ervaren tijdens mijn 22 jaar bij de KLM. Ik kon zelf de bestemmingen aanvragen en hoelang ik van huis wilde zijn. Het was soms een heel gepuzzel, maar ik heb mij altijd heel vrij gevoeld tijdens mijn werk. De ene keer was ik kort en intensief op pad met daarna twee weken verlof en een andere keer koos ik er zelf voor om wat langer van huis te zijn, omdat ik meer van een bepaald gebied in de wereld wilde zien. Ik wist ook dat er geen andere werkgever was die mij net zoveel ruimte kon geven als de KLM deed. Dus een logische stap naar ‘eigen baas worden’ was snel gezet. Maar zijn er ook mentale valkuilen wanneer je voor jezelf begint?

FotoEigen foto

“Jazeker. Wanneer je in loondienst bent, zit je op een gegeven moment in een soort ratrace waar iedere dag hetzelfde gebeurt en waar geen einde aan komt. De wekker gaat, je staat op, haast je naar je werk, staat in de file, om 12:00 lunchpauze, op woensdag ben je op de helft en vrijdag ‘Goddank het is weer weekend’. De valkuil van eigen baas zijn, is dat je ook in zo’n soort ratrace terecht komt. Je moet jezelf regelmatig blijven afvragen of je nog leuk vindt wat je doet. Dat je geld verdient is leuk, maar het plezier moet bovenaan staan. Anders schiet je je doel voorbij en kun je net zo goed voor een baas gaan werken. De balans zit ‘m in je onderneming doen slagen terwijl jij er energie aan overhoudt.”

Geef jezelf toestemming

Daar raakt Linda iets bij mij. Het liefste ben ik de hele dag bezig met schrijven en mijn teksten. En dat terwijl ik dit ook ben gaan doen om meer tijd door te brengen met mijn kinderen en om zelf te bepalen wanneer ik werk. Er popt nu nog af en toe een schuldgevoel naar boven, wanneer ik de laptop uit doe en ga wandelen met mijn honden.

“Je zult jezelf blijven tegenkomen. Als ondernemer ga je voor jezelf uitvinden wat het beste werkt en waar jij je het prettigst bij voelt. Dat heeft tijd nodig. Zelfs als het goed gaat komen er weer hobbels voorbij, zodat je uit je comfortzone getrokken blijft worden. Alleen dan kun je meegaan in je eigen stroom van groei en ontwikkeling. Wat mij heeft geholpen is dat ik mezelf toestemming heb gegeven het op mijn eigen manier te doen. Ik ben gewoon begonnen met wat ik leuk vind: families fotograferen en portretten en bruiloften. Maar mijn ontwikkeling ging door en zo kwam het fotograferen van BN’ers op mijn pad. Je transformeert continu naar datgene wat nu bij je past. En zo kom je steeds dichter bij je missie. En die weg, wat een reis op zich is, is hetgene wat mij van binnen gelukkig maakt. Niet de bestemming, want als het goed is groei je door en door.”

“De balans zit ‘m in je onderneming doen slagen terwijl jij er energie aan overhoudt”

Een mooi en belangrijk advies van Linda, terug te luisteren in haar podcasts, gaat over uitstelgedrag. Je wilt graag iets, maar je komt met allerlei excuses om maar niet te beginnen. Bij voorbaat bang dat je zult falen of je denkt dat wat jij doet niet perfect genoeg is. Uitvluchten genoeg te bedenken om maar nooit te hoeven beginnen aan een eigen onderneming. Van uitstel komt afstel. Welke tips heeft Linda?

“Wanneer je een te grote druk voelt, werkt het niet. Maar dat wil niet zeggen dat je niets kunt doen. Elk stapje is er eentje. Stel je hebt jezelf vandaag voorgenomen een businessplan te schrijven voor je nieuwe bedrijf, maar het zweet breekt je opeens uit. Ga dan even iets doen dat wel met je bedrijf te maken heeft, maar waar geen druk achter zit. Je gaat bijvoorbeeld de 1-minuut taak doen. Je schrijft in 1 minuut allemaal woorden en zinnen op waarom je dit bedrijf wilt beginnen, of je verzamelt in 1 minuut op het internet allemaal leuke afbeeldingen die met jouw bedrijf te maken hebben. Zet een timer.”

In een flow

“Als de minuut voorbij is, besluit je of je wel of niet met die taak doorgaat. Voel de vrijheid die je daarin hebt. Meestal is het zo dat je dan in een flow zit en je door wilt gaan. Maar als dat niet zo is, is dat ook helemaal oké. Dan heb je in ieder geval een stapje in de richting gezet van de start van jouw bedrijf. En onthoud: met kleine stapjes kom je er ook. Zelf ben ik altijd een kampioen in uitstellen geweest. Als excuus zei ik altijd tegen mensen dat ik het beste functioneer wanneer ik alles op het laatste moment doe. Op een gegeven moment ben ik die woorden gaan veranderen. Sindsdien zeg ik ‘ik heb alles op tijd klaar’. Alleen al met het veranderen van deze woorden is mijn uitstelgedrag zo goed als verleden tijd. En als je vervolgens tegen jezelf zegt ‘ik durf mijn taken te doen’ of ‘ik kan mezelf aanzetten om te beginnen’ manifesteer je voor jezelf een opening om gewoon te beginnen.”

Voor mij is Linda veel meer dan een heel goede fotograaf. Ik denk niet dat ze het zelf bewust doorheeft, maar ze is een stimulator en een motivatiecoach. Zonder ingewikkeld te doen en zonder verborgen agenda laat ze jou op een pure wijze zien wie je kunt worden en zijn. En daar ben ik haar dankbaar voor. Als jij ook wilt weten hoe ze dit doet, dan raad ik je aan haar website eens te bezoeken en haar podcasts te beluisteren. Zeker de podcasts zie ik als een mooi cadeautje.

Bronnen:
www.lindahemmesfotografie.nl
-Podcasts van Je Business in Beeld, Spotify.