Lieke van Lexmond van de Moonsisters: de maan heeft grote invloed op ons leven - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Mens en maatschappij

Lieke van Lexmond van de Moonsisters: de maan heeft grote invloed op ons leven

Carool Rijnierse 6 min leestijd 6 mei 2022
FotoEigen foto

Sinds ik ben begonnen met het schrijven van deze reportages gebeuren er bijzondere dingen. Voordat ik ga slapen zet ik altijd intenties. Ik geef aan wat ik wil manifesteren, of ik vraag hulp bij iets. Zo vroeg ik laatst om een nieuwe naam van een persoon waar ik een mooi gesprek mee zou kunnen voeren voor mijn reportages. Daarna ging ik slapen. Om 3.33 uur werd ik wakker met de naam ‘Lieke van Lexmond’ door mijn hoofd galmend. Ik was meteen klaarwakker.

Toen ik na de ochtendwandeling met de honden mijn eerste cappuccino dronk en achter de laptop ging zitten, herinnerde ik mij de naam en zocht deze op. Natuurlijk wist ik wel wie Lieke was, maar ik had haar nog niet gelinkt aan een spiritueel onderwerp. Al snel kwam de term ‘Moonsisters’ op mijn scherm. Toen viel het kwartje. Lieke en haar zus Jetteke vormen samen de maanzusjes, oftewel moonsisters!

Mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt. Waarom zijn de zussen begonnen met een spiritueel platform dat voornamelijk in het teken staat van de maan? Waar komt die fascinatie voor de maan vandaan?

“Een jaar of acht, negen geleden was mijn zus op vakantie in Frankrijk,” vertelt Lieke. “Ze maakte een tussenstop bij vrienden van onze ouders, die een B&B in de Jura hadden. Ze was daar op een doordeweekse dag en ze wilde wat winkeltjes bekijken in het dorp, maar alles bleek dicht te zijn. Toen ze vroeg waarom dit zo was, vertelde de vriendin van mijn ouders dat het hele dorp op de stand van de maan leefde. Zij zijn zeer nuchter van aard en vonden het in het begin de grootste onzin. Ze negeerden het dan ook toen ze de B&B openden. Mijn zus was verbaasd. In deze moderne tijd leven volgens de stand van de maan, dat klonk best wel gek. De vriendin vertelde dat zij in het begin eigenwijs waren. Wanneer ze tomatenplanten hadden gekocht en er werd geadviseerd nog drie dagen te wachten om deze in de grond te zetten, wachtten ze niet en plantten ze gewoon. Tegen alle adviezen in. Vervolgens had het hele dorp mooie en volle tomatentrossen, maar zij niet. En zo ging dat met veel dingen. Op een gegeven moment gingen zij dingen op dezelfde manier doen als de rest van het dorp. Ze merkten meteen het verschil. Nu zitten ze in dat dorp met z’n allen in een mooie flow. Met als gevolg dat er veel meer situaties vóór hen werken, dan tegen. Dit heeft zoveel indruk op mijn zus en mij gemaakt, dat we heel nieuwsgierig werden hoe dat allemaal in elkaar zit. Zo is de zoektocht naar de maan, de 28-daagse cyclus en de gevolgen van de standen van de maan bij ons begonnen.”

“Als je bedenkt dat mensen voor een groot deel uit water bestaan, is het gek als de maan alleen invloed heeft op het water uit de zeeën en oceanen”

Vrouwelijke cyclus

Dit doet mij beseffen hoe vanzelfsprekend ik het vind dat die maan er is. We weten dat eb en vloed hoofdzakelijk worden veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de maan. De zwaartekracht van de maan trekt aan de aarde, maar ook aan het water op onze planeet. Eigenlijk is dit een heel bijzonder natuurfenomeen en het zal inderdaad niet het enige zijn waar de maan invloed op heeft.

“Zo zaten wij er ook in. De maan was gewoon de maan. Maar het is inderdaad heel bijzonder. Hoe meer mijn zus en ik op onderzoek uitgingen, hoe interessanter het werd. Magisch zelfs. Ervaar het. Voel het. Het doet gewoon iets met je. Als je bedenkt dat wij, mensen, voor een groot deel uit water bestaan, dan is het toch gek als de maan alleen invloed heeft op het water uit de zeeën en oceanen. En wat te denken van dieren en planten? Het is allemaal samenspel.”

De cyclus van de maan loopt gelijk aan de cyclus van de vrouw; 28 dagen om precies te zijn. Ook dat zal geen toeval zijn.

“Heel vroeger liep de cyclus van de vrouw gelijk aan die van de stand van de maan. Aan de manier waarop de maan belicht werd door de zon, kon je wereldwijd aflezen waar op de wereld vrouwen aan het menstrueren waren en waar ze juist een eisprong hadden. Inmiddels hebben dingen van buitenaf, zoals wat we eten en hoe we leven, dit veranderd. Het is eigenlijk een cirkel die iedere keer opnieuw begint. Eens per maand is er een nieuwe maan. Deze staat voor ‘in jezelf keren’. De maan wordt niet beschenen en is donker. Vervolgens gaat ie klimmen. Dan krijg je twee weken lang de wassende maan, naar de volle maan toe. Daarna is er twee weken een afnemende maan en begint de cirkel weer opnieuw. Iedere fase heeft een iets ander effect op ons, de mens, maar ook op de natuur.”

FotoEigen foto
Einstein

Zowel Lieke als Jetteke zien zichzelf als nuchtere mensen. Ze hadden niet gedacht dat zij op een dag de maan en alles wat daarmee te maken heeft zo intrigerend zouden vinden. Maar als je goed kijkt naar wat de maan doet, is het alles behalve zweverig. Helaas wordt het vaak in een hoekje geduwd en afgedaan als onzin. Toch lieten de Maya’s, de Inca’s en zelfs Albert Einstein zich leiden door de standen van de maan.

“De maan is ten eerste al waanzinnig mooi en ten tweede geeft ze ons een bijzondere energie. Samen met Jetteke ben ik het een jaar gaan testen en dat hebben we samen bijgehouden. Dit was zoveel werk en gaf zoveel informatie, dat we het wilden gaan delen. Dat bracht weer allemaal mensen op ons pad, die hier echt een studie van hebben gemaakt en ons nog meer konden vertellen. Die informatie zijn wij gaan opschrijven en uitwerken. En juist door met feiten te komen, willen we het uit die geitenwollensokken-hoek halen. Het is niets anders dan boerenwijsheid. Je kunt zoveel meer uit je leven halen, als je begrijpt hoe het werkt en waarom een stand van de maan een bepaalde invloed op jou heeft. Als je dat weet, kun je dat in je voordeel laten werken. En zo zijn wij met de maankalender gekomen. Elk jaar is het weer anders, dus ieder jaar is er ook een nieuwe kalender van toepassing. In onze maankalender hebben we het zo simpel mogelijk gemaakt. In Jip en Janneke taal leggen we het allemaal uit, want anders wordt de materie te zwaar en onleesbaar.”

“Je kunt zoveel meer uit je leven halen, als je begrijpt hoe het werkt en waarom een stand van de maan een bepaalde invloed op jou heeft”

Mythe

De volle maan is bij iedereen wel bekend, meer dan de wassende of klimmende maan, net als de mythes die erbij horen. In verhalen en films komt de weerwolf tevoorschijn tijdens de volle maan, honden worden dan dol, kinderen en dieren zijn onrustig, vrouwen gaan bevallen en beurskoersen dalen. Mythes, fabels, kletspraat. En toch is niet alles onzin. Hier en daar worden dingen uit hun verband getrokken, maar dat een volle maan invloed heeft op mens, dier en natuur klopt zeker wel.

“Ooit was alles wat men wist over de maan geen mythe, maar waren het feiten. Het zou mooi zijn, als we weer terug gaan naar die flow. Als je leeft volgens de standen van de maan, is er uiteindelijk, gek genoeg, niks zweverigs aan. Dus niet leven volgens de 12 kalendermaanden, maar naar die van 13 volle manen. Als je weet wanneer je in een bepaalde energiestroom zit, en daar naar handelt, wordt het leven een stuk logischer en makkelijker.”

De Moonsisters zijn met hun maankalender gekomen om het beste uit de 365 dagen per jaar te halen, met behulp van de kracht van de maan. Iedere dag kun je lezen hoe je de energie van de maan voor jou kunt laten werken. Maar er staat veel meer in, zoals quotes, recepten en tips over gunstige momenten en kruiden in de natuur. Veel handige tips en wijsheden die voor mij nieuw zijn.

De maan is voor mij nu niet meer ‘alleen maar de maan’. Ik kijk er vanaf nu toch anders tegenaan en dat doet mij denken aan de volgende spreuk van Gautama Boeddha:

‘Drie dingen kunnen niet langer worden verborgen. De zon, de maan en de waarheid.’

Bronnen:

-Podcast van Kaj Gorgels, EFFE RELATIVEREN, met Lieke van Lexmond. (24 maart 2021)

-Website www.moonsisters.com

-Rock Your World Podcast (30 september 2020).