Lekker in je vel zitten?
Met fijne intenties (volhouden) kom je een heel eindRond het begin van een nieuw jaar worden er vaak goede voornemens gemaakt. Intenties neerzetten lijkt hetzelfde, maar toch, als je dat goed doet is het van een ander kaliber. Het is onderdeel van een leefstijl. Leven met intentie is met aandacht in het hier en nu zijn. Waarom dat goed is, en hoe je je leven daarmee een boost kunt geven, lees je hier.
Intenties zijn bedoelingen, voornemens. Je zet ze neer om een richting te zoeken en bepalen in je leven. Meestal gebeurt dat op een belangrijk moment. Anders dan de goede voornemens voor het nieuwe jaar, die meestal oppervlakkiger zijn – zoals stoppen met slechte gewoontes – hebben intenties meestal een diepere beweegredenen. Dat kan een crisis zijn, een burn-out of een overlijden. Maar dat hoeft niet. Je kunt ook gewoon echt het roer willen omgooien. Met jezelf aan de slag gaan. Je weet zeker: nu wil ik alles uit het leven halen wat erin zit, het anders doen dan eerst. Maar hoe doe je dat: leven in het hier en nu? Hoe pak je die regie van je eigen leven?
Affirmaties en manifesteren
Vrijwel onlosmakelijk verbonden met leven vol aandacht zijn affirmaties en manifestaties. Met affirmaties spreek je uit wat je wilt bereiken: het zijn korte positieve zinnen over jezelf of je situatie). Als je iets wilt manifesteren, leef je alsof je je doel al hebt bereikt. Dan stel je je voor dat je al in het huis woont dat je op het oog hebt. Koop bijvoorbeeld al spulletjes voor de inrichting. Affirmaties spreek je uit om je mindset te veranderen. Je herprogrammeert als het ware je brein. Dit is een heel krachtig middel om op een bewuste, positieve manier toe te werken naar jouw doelen en hoe jij wilt leven. Je gunt jezelf dat ook.
Je kunt ook affirmeren dat je stabiel bent en (emotioneel) in balans. Daarmee verander je je complete mindset. Dit helpt niet per se om crisissen te voorkomen, maar de manier waarop je ermee omgaat en hoe je er tegenaan kijkt, verandert. Misschien zie je door die herprogrammering dat het geen crisis (meer) is. Er is een oplossing, altijd. Affirmeren helpt je te reageren vanuit je ziel (en een hogere vibratie) in plaats van te reageren vanuit angst en ego (lage vibratie). Dat is het stemmetje dat zegt: ‘Maar wat nu als…’ of ‘Wedden dat het niet lukt’.
Als je binnenwereld niet meer is dan een afspiegeling van de buitenwereld, helpt het dus ook om naar binnen te keren als je getriggerd wordt door iets dat of iemand die jouw angst aanwakkert. Wat is het in jou dat je reageert zoals je doet? Wanneer je dat zelfinzicht hebt, lukt het nog beter om het juiste voor jou in je leven te manifesteren en affirmeren. Hoe? Door heel concreet te zijn over hoe je je wilt voelen en wat je wilt bereiken. Met affirmaties kun je jouw laagfrequente emoties als kwaadheid of schuldgevoel vervangen door emoties met een hogere frequentie. Een affirmatie kan zijn: ‘Ik ben licht en liefde’. Affirmaties zorgen – als je het dagelijks doet als training van je mindset – er dan uiteindelijk voor dat je uitstraalt wat je wilt zijn en bereiken. Je straalt zelfvertrouwen uit. Liefde. Licht. Mensen zien jou, waarderen jou, willen graag bij je zijn en zich onderdompelen in jouw aanwezigheid.
Doorvoelen en helen
Vind je het jezelf waard om te ontvangen en te leven in overvloed? Misschien zeg jij automatisch ‘JA’ op deze vraag, maar je zult staan te kijken hoeveel mensen dit zeggen en toch niet voelen. Ten diepste vinden ze zichzelf niet goed genoeg. Vaak komt dat door jeugdtrauma’s of kindwonden. Affirmaties helpen die (verkeerde) overtuigingen over jezelf te resetten en jezelf te helen. Ingesleten overtuigingen zijn moeilijk te herprogrammeren, maar het kan. Juist ook door ze aan te kijken en het bijbehorende verdriet te doorvoelen. Heling vergt tijd en gaat stapje voor stapje. Ook hierin kun je affirmeren: ‘Ik ben al heel’, en je zult merken dat jezelf beetje bij beetje heelt. Wanneer je mindset sterk genoeg is, verslap dan niet. Heb je bereikt wat je wilt bereiken? Blijf ermee bezig. Meditatie, affirmatie en manifestatie zorgen ervoor dat je blijft aantrekken wat je graag wilt. Zo val je niet terug in oude patronen en blijf je positief.
“Intenties neerzetten gaat dus niet alleen over: wat wil ik doen of bereiken? Maar ook: hoe wil ik me voelen?”
Intenties neerzetten gaat dus niet alleen over: wat wil ik doen of bereiken? Maar ook: hoe wil ik me voelen? Natuurlijk heb je je mindere dagen. Je hoeft ook niet altijd een positivo te zijn. Integendeel. Go with the flow. Kijk hoe je je voelt, doorvoel wat je voelt, tranen zijn er om gehuild te worden. Accepteer dat verdriet of die dip en laat het dan los.
Natuurlijk kun je ook affirmaties uitspreken als je je minder voelt. Wil je eerst verdriet loslaten voordat je je mindset versterkt? Dan kan EFT-tapping helpen: je tapt op bepaalde plekken op je lichaam (ellebogen, polsen, voorhoofd, wangen, kin, sleutelbeen) en spreekt daarbij uit wat je voelt. Zo zeg je eigenlijk: ik accepteer hoe ik me nu voel, het is goed. Ik laat het los. Daarmee geef je het een plekje. Dat wil niet zeggen dat het niet meer terugkomt. Maar op dat moment is het goed zoals het is.
“Intenties hoeven niet groot te zijn. Je hoeft niet meteen een boek te schrijven of op zoek te gaan naar een nieuwe baan bijvoorbeeld. Je kunt ook intenties per dag neerzetten of zelfs per moment”
Wat voor intenties zijn er?
Intenties hoeven niet groot te zijn. Je hoeft niet meteen een boek te schrijven of op zoek te gaan naar een nieuwe baan bijvoorbeeld. Je kunt ook intenties per dag neerzetten of zelfs per moment. Stel voor dat je in de auto stapt en je wilt graag veilig van A naar B. Dan affirmeer je dat je een veilige reis wilt en je stelt je voor (manifesteren) dat je al veilig bent aangekomen. Belangrijk aan affirmeren en manifesteren is je vertrouwen. Geloof wat je manifesteert en affirmeert? Voel je het echt? Dan is dat krachtig. Heb je toch stiekem dat kleine stemmetje in je hoofd dat wat anders zegt? Ga je te veel piekeren en verzand je in negatieve gedachten. Dan kun je juist het tegenovergestelde manifesteren van wat je wilt bereiken.
Een voorbeeld uit mijn eigen leven: Afgelopen zomer vlogen we naar Turkije om schoonfamilie te bezoeken. Ik vloog alleen met de kinderen. Ik had bedacht dat we van de drukte geen last zouden hebben, dat klopte. Maar omdat ik ook dacht dat we vast en zeker vertraging zouden hebben, omdat we met een vluchtmaatschappij vlogen die altijd vertraging heeft, kregen we ook vertraging. Ik had het gemanifesteerd. Ik had al voor me gezien hoe ik met de kinderen op het vliegveld zou zitten. Toeval? Nee. Op de terugweg nam ik me voor het anders te doen. Ik sprak hardop uit dat we een supergoede reis hadden gehad en dat we al thuis waren. Je raadt het al: nul vertraging en een vlekkeloze reis met dezelfde vliegmaatschappij.
Wat bereik je uiteindelijk?
Door met aandacht (in het hier en nu) te leven, bereik je jouw gestelde doelen makkelijker. Je geniet meer van het hier en het nu. Je weet onderscheid te maken en neemt afscheid van wat je niet meer dient. Het helpt daarbij ook om meer naar binnen te keren en je niet afhankelijk op te stellen van anderen. Hoeveel ken jij er niet die alleen maar ‘gelukkig’ kunnen zijn in een relatie. Wat nu als die ander wegvalt? Alles wat je nodig hebt, heb je al gekregen en vind je in jezelf. Dat wil zeggen: onvoorwaardelijke liefde, geluk en (levens)kracht. Jij kunt alles doen wat je maar wilt bereiken, als je er maar in gelooft. Doe je dat, en zet je daarnaast ook nog dagelijks intenties neer, dan ben je heel bewust en mindful aan het leven. Dan haal je er alles uit wat erin zit en kun je je zielsmissie leven. Persoonlijk houd ik me altijd momenten voor de geest toen mijn kinderen pasgeboren tegen me aan lagen, de nachtelijke voedingsmomenten. Toen het leek alsof wij de enigen waren op de wereld… Ik heb het gekoesterd en nog is de tijd voorbijgevlogen. Het laatste wat ik zou willen is achteraf zeggen: had ik maar…
Gelukkig is het nooit te laat om te beginnen met aandacht te leven. Hoe wil jij je leven leven? Jij bent de creator: leef het!
Tips om met aandacht te leven:
* Mediteren, bidden of puur in stilte zijn/zitten, helpt om dichter bij jezelf of God te komen.
* Probeer bij meditatie je hoofd eens leeg te maken en alle gedachten uit te bannen. Doe je dit vaker, dan kom je nog dichter bij jezelf.
* Wandelen in de natuur, dichtbij de natuur zijn, helpt te aarden.
* Zet de televisie, je telefoon (social media) eens uit.