Iedere gedachte is van invloed - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Mens en maatschappij

Iedere gedachte is van invloed

Psychodynamisch therapeut Lianne Hermers
Ton Verheijen 6 min leestijd 22 maart 2023

FotoLianne Hermers, psychodynamisch therapeut

Geluk ligt buiten je comfortzone is een levensmotto van psychodynamisch therapeut Lianne Hermers. Soms moet je wankele stappen zetten op onbekend terrein om je roeping te vinden. En soms heb je daar een therapeut bij nodig. Hermers laat cliënten de zelfhelende kracht in zich ontdekken, want veel problemen rond relaties, gezondheid, werk en geluk zijn op te lossen zónder pillen. “Weten wat je wilt. En vertrouwen dat het gaat lukken. Dan ben je er.” 

Een frontale botsing in het verkeer kan het begin zijn van iets moois. Het lijkt tegenstrijdig. Maar niet voor moleculair bioloog en psychodynamisch therapeut Lianne Hermers. Zij heeft geleerd door moeilijke situaties en gebeurtenissen heen te kijken. Niets is wat het lijkt in haar wereld van kwantumfysica en epigenetica. Dingen overkomen ons omdat het blijkbaar zo moet zijn. En ja, dat lijkt soms onrechtvaardig. Zoals het verhaal van de botsing.

Lianne ging een weekendje op stap met haar motorclub. Een van haar vrienden raakte betrokken bij een zwaar ongeluk in de Eifel. De man had haar eerder die dag verteld dat hij graag een relatie wilde met een leuke vrouw en best in de Eifel zou willen wonen. Kort daarna gebeurde het. Verbijsterd stond de groep te kijken naar de traumahelikopter. “Je zult zien dat-ie in het ziekenhuis de vrouw van zijn leven ontmoet”, fluisterde Lianne tegen haar vriend. Die vond dat een rare opmerking. En dat was het misschien ook wel. Hoe dan ook, het leven ging door. Maanden later komt haar vriend thuis. Hij vraagt of zij zich de arts nog kan herinneren die uit de traumahelikopter stapte. Lianne moest even nadenken (want het was een tijd geleden), maar ze herinnerde zich die vrouw. Wat bleek? Ze woonde inmiddels samen met hun vriend van het motorongeluk. In de Eifel.

Lianne: “Vaak snap ik waarom iets gebeurt en hoe verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden zijn. Als deze man zijn hart had durven volgen en er eerder voor had gekozen In de Eifel te gaan wonen, was de kans groot geweest dat hij die vrouw ook had ontmoet, alleen dan op een minder pijnlijke manier. Ik geloof dat wat je graag wilt ook voor jou bestemd is. En dat je daarvoor een beslissing moet nemen die soms ver buiten je comfortzone ligt. Energie gaat daar naartoe waar je aandacht op is gericht. In dit geval klaagde de man over zijn leven. Hij herhaalde steeds dat hij een vrouw wilde en graag in de Eifel wilde wonen zonder zelf actie te nemen. Vraag niet hoe, maar hij haalde zijn wens uiteindelijk naar zich toe. Dat is hoe kwantumfysica werkt.”

“Ik laat mensen zien dat iedere gedachte, elk gevoel, en het bijbehorende gedrag, van invloed zijn. Als je niet gelooft dat iets anders kan, gebeurt het ook niet”

Wat is jouw methode als therapeut?

“Ik laat mensen zien dat iedere gedachte, elk gevoel, en het bijbehorende gedrag, van invloed zijn. Als je niet gelooft dat iets anders kan, gebeurt het ook niet. Je wordt geen Olympisch kampioen als je niet gelooft dat dat kan. Dus waarop is je focus gericht? Op wat je niet hebt, niet kunt en niet wilt? Of op wat je wel wilt? Wil jij niet ziek worden? Of wil je vitaal zijn en ontdekken wat gezonde mensen doen om gezond te blijven? Dat is een groot verschil. Willen komt uit het hart, moeten uit het hoofd. Volg je je hart en durf je je dromen te volgen? Of blijf je vasthouden aan ‘zekerheid’. Durf je uit je comfortzone te stappen? Of zie je beren op de weg? Angst kan je tegenhouden om lastige keuzes te maken. Maar als je weet wat je echt wilt, vertrouwen hebt dat het gaat lukken en ook de noodzakelijke stappen zet in die richting, dan krijg je voor elkaar wat je eerst misschien niet voor mogelijk hield.”

Welke technieken gebruik je concreet?

Mijn werk bestaat eruit cliënten hun dromen te laten waarmaken op een fijne en moeiteloze manier. Het woord ‘psychodynamisch’ staat voor de gereedschappen die mensen in hun eigen zelfhulp-kistje hebben. Ik heb die gereedschappen onderzocht en ontwikkeld. Mijn aanpak is niet van lang en pijnlijk maar van eenvoudig en praktisch. Mijn behandelmethodes heb ik ook zelf ontwikkeld, zoals ‘hart-resonantie’. Het hart is een energiebron die frequenties uitzendt. Die frequenties kunnen we beïnvloeden, met hypnose-technieken, door te voelen, iets op te schrijven, te mediteren, onze aandacht te richten of mindful aanwezig te blijven in de drukte van alledag. Hart-resonantie helpt mijn cliënten onbewuste processen en trauma’s aan te pakken en te werken aan waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Maar als ze te veel in hun hoofd zitten, komen ze niet bij hun hart. Ook daar werken we aan. Ik haal naar boven wat bij hen past en wat hun doel gaat worden. Daarvoor schrijven we samen een plan. Dat plan evalueren we en stellen we bij tot hun gestelde doel is bereikt.”

“Je mindset is bepalend voor de richting die je geeft aan je leven. De neuroplasticiteit van je hersenen maakt dit mogelijk. Door nieuw gedrag en nieuwe gedachten worden er nieuwe paden aangelegd in je hersenen. Zowel positief als negatief”

Heb je een praktisch voorbeeld van hoe epigenetica werkt?

“Je lichaam reageert heel direct op gedachten en gevoelens. Stel je eens voor dat je een citroen in je mond steekt. Meteen begint de speekselproductie, terwijl die citroen er niet is. Zo gaat het met alles. Je mindset is bepalend voor de richting die je geeft aan je leven. De neuroplasticiteit van je hersenen maakt dit mogelijk. Door nieuw gedrag en nieuwe gedachten worden er nieuwe paden aangelegd in je hersenen. Zowel positief als negatief.
Daarbij is het goed te weten dat er naast het wetenschappelijk onderbouwde ‘placebo-effect’ ook een ‘nocebo-effect’ bestaat. Dat wil zeggen: je kunt jezelf ziek maken met je gedachten. Als jij maar lang en intensief genoeg bezig bent met een tumor in je hersenen, is de kans aanzienlijk dat je er een krijgt. Door de ontwikkelingen in de afgelopen drie jaar is er een gigantisch nocebo-effect ontstaan in de maatschappij. Door angst en rechtlijnig denken, zien veel mensen een negatieve toekomst die ze in feite naar zich toe halen. Dat hoeft niet. Dit is de tijd dat we ons bewust moet worden van onszelf. Maar het moet iemand misschien nog heter onder de voeten worden voordat hij harde keuzes gaat maken om uit zijn geconditioneerde zelf te komen. Wie ben ik? Wil ik hier wonen? Wil ik dit werk doen? Wil ik met deze persoon samen zijn? Dat zijn de vragen. Weten wat je wilt. En vertrouwen dat het gaat lukken. Dan ben je er.”

Hoe zie je het zelfhelende vermogen van het lichaam?

“De mogelijkheden die je lichaam gebruikt om te overleven zijn ongekend. Bij vrouwen met anorexia is aangetoond dat het lichaam om te overleven hersencellen gaat afbreken. Zelfs daar wordt nog energie uit gehaald. Ons lichaam knapt heel veel voor ons op, daar kunnen we op vertrouwen.”

Met welke mentaal-emotionele problemen komen cliënten naar jou toe?

“Ik zie heel veel ‘moeten’, veel keuzestress en sociale druk vanuit media en maatschappij. Veel cliënten zitten vast in patronen en trauma’s en zijn geneigd tot please-gedrag vanuit hun kindertijd. Ze proberen nóg aardiger te zijn, zodat anderen van hen gaan houden. Wat ik heel weinig zie bij mijn cliënten is zelfliefde.”

Volgens jouw studiegebied is het onmogelijke mogelijk. Toch laten mensen zich gemakkelijk in keurslijven persen. Bijna kritiekloos gaan ze mee in ‘de nieuwe werkelijkheid’. Waarom geloven zoveel mensen dit narratief, zelfs als ze er eenzaam of ziek door worden?

“Groepsgedrag. Als je verstoten wordt in de natuur, dan overleef je het meestal niet. Mensen zijn door de coronacrisis diep geraakt in hun basiswaarden. De mens wil pijn vermijden, plezier nastreven, gehoord worden, gezien worden, geliefd zijn, ertoe doen en erbij horen. Als je daaraan komt, kun je ze heel gemakkelijk manipuleren. Maar het is natuurlijk een illusie die je kunt doorbreken met bewustzijn en wilskracht. Die heb je allebei nodig als je meer autonoom wilt worden. Als een van beide ontbreekt, haal je je doelen niet. Van de mensen die op 1 januari hun goede voornemen voor het nieuwe jaar in praktijk willen brengen, schijnt 2,5 procent te slagen. Ik benader de mechanismen die daaronder zitten. Door deze kennis toe te passen, kun je het leven creëren dat je wilt.”