Het alternatief voor: uit eten gaan - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Mens en maatschappij

Het alternatief voor: uit eten gaan

Carool Rijnierse 4 min leestijd 17 februari 2022
FotoBigstockphoto

Er is niets zo heerlijk om na een hectische werkweek of gewoon omdat je geen inspiratie, zin of puf hebt om eten te koken, lekker uit eten te gaan. Jezelf trakteren op een heerlijke maaltijd, gezelligheid buiten de deur en even weg uit de beslommeringen van thuis. Misschien ben je dat ook wel gewend. Om één of twee keer in de week met je gezin of met een groep vrienden of vriendinnen een biefstukje te eten bij jullie favoriete restaurant. Lockdown of niet, er zijn tal van alternatieven. Dat wekelijkse uitje kan nog steeds, mochten we weer in een lockdown zitten, alleen een tikkeltje anders. Dus kin omhoog, borst vooruit en tover een glimlach op je gezicht. Je kan nog steeds uit eten gaan, alleen op een andere manier dan je gewend bent.

Eerlijk is eerlijk. De horeca heeft het zwaar. Maar ondanks dat verzinnen ze allerlei alternatieven om door te gaan en de vaste gasten aan hen te blijven binden. Daar is moed voor nodig. En doorzettingsvermogen. Aangezien niemand weet hoe vaak ons land de komende jaren nog op slot gaat en we allemaal ons ‘gezellig uit eten-moment’ nodig hebben, zullen we net als de horeca creatief moeten zijn. Er zijn altijd mogelijkheden, maar je moet ze wel willen zien. Om te beginnen kan je meegaan in datgene wat het restaurant, waar je regelmatig en graag komt, voor leuke uitwijkmogelijkheid te bieden heeft. Zo zijn er uitgaansgelegenheden die hele dinerboxen in elkaar flansen. Mijn favoriete restaurants hebben leuke en lekkere borrelplanken, taart en warme chocolademelk to-go en een wildschotel die, ready to eat, thuis wordt bezorgd. Allemaal leuk en wel, maar het is geen uit eten. Dat klopt, het is roeien met de riemen die je hebt en eigenlijk wil je er echt even uit zijn. Maar dat kan ook.

Een heel nieuw platform is bijvoorbeeld www.helpdehoreca.nl waar je bijvoorbeeld een waardebon aanschaft die geldig is voor alle restaurants die daarbij zijn aangesloten. Voor jezelf of om cadeau te doen. Je kunt bijvoorbeeld met vrienden afspreken dat zij een dag voor jou gaan koken en visa versa. Of zelfs bij onbekende mensen. Zoek online en gij zult vinden. Er worden al zoveel alternatieven aangeboden. Kijk op ‘private dining’ en ‘microcatering’ en zie hoeveel innovatieve oplossingen er al geboden worden. Ook jij kan het natuurlijk zelf aanbieden aan mensen die graag uit eten willen, om voor hen een heerlijk diner op tafel te zetten. Je kunt er zelfs je business van maken. Op https://www.lightspeedhq.nl/ download je een gratis gids om ideeën op te doen. Ontdek via deze site of er in jou een omdenkende horecatijger zit.

‘Thuis uit eten’ kent vele mogelijkheden. Misschien heb je wel een tuinhuisje of overkapping met warmtelamp? Die kun je omtoveren voor een gezin of een verliefd stelletje. Je biedt hen daarmee de alternatieve avond van hun leven aan. Kijk naar wat mogelijk is, in plaats van te mopperen op wat wij nu niet kunnen doen. Je hebt niet de keuze in de maatregelen die je worden opgelegd, maar je bent vrij om te kiezen hoe je hiermee omgaat. Blijf je depressief, teleurgesteld en boos? Of pak je de kans om te kijken hoe creatief je bent en maak je van die trouwdag, verjaardag of Valentijnsdag toch iets heel bijzonders? 

Net als bij een restaurant kan je het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. En wanneer het weer het toelaat is een picknick in de buitenlucht met zelfgemaakt eten net zo heerlijk. 

Natuurlijk ben je teleurgesteld wanneer jij je verjaardag niet in jouw favoriete restaurant kunt vieren, maar hoe leuk is het om dat restaurant bij jou thuis te halen? Of bij een (on)bekende? Het is maar net hoe je er naar kijkt.

Bij www.bijzonderuiteten.nl maken ze er helemaal een feestje van, maar daar betaal je dan ook voor. 

Wil je in de buitenlucht dineren bij een foodtruck, een ontbijt aan huis of verse hapjes halen bij de lokale boer? Kijk dan op www.feelings.be

Zo heb je ook nog de Drive Dine Escape, ofwel de rijdende oplossing voor een diner dat thuis wordt gebracht en het omgekeerde  restaurants die zelf een drive-in zijn om de lekkerste gerechten op te halen.

Het is een leuke uitdaging voor je bucketlist om het allemaal eens anders te doen. Het zit uiteindelijk allemaal tussen onze eigen oren of we hierdoor ons humeur laten aantasten of niet. Hoe dan ook en waar je ook komt; uiteindelijk moet je zelf de slingers ophangen. We zijn gewoontedieren en houden graag vast aan alles wat bekend en vertrouwd is. Niet omdat dit beter zou zijn, maar omdat het de weg is die we kennen. Zie het als een kans en mogelijkheid om jouw vastgeroeste patronen en gedachten onder de loep te nemen en het gewoon eens anders te doen. Wie weet ontdek je wel een hele nieuwe gewoonte waar je nog veel blijer van wordt. De kracht van omdenken zal in de horeca niet meer weg te denken zijn. Eet smakelijk alvast en maak er iets moois van.