Frederik Abas, de DJ met het blauwe hart - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Mens en maatschappij

Frederik Abas, de DJ met het blauwe hart

Carool Rijnierse 6 min leestijd 5 augustus 2022
FotoMartijn van Laerhoven

Frederik en ik hebben twee overeenkomstige passies: onze liefde voor voetbalclub Ajax en KLM. Zo zijn we met elkaar in contact gekomen en volgen we elkaar al een tijdje op Instagram. Maar wie is deze dj, die geboren en opgegroeid is in Haarlem? Wanneer je op zijn Facebook en Instagrampagina kijkt, kun je niet anders dan een beetje jaloers worden. Filmpjes van feesten op een boot op Ibiza, vrolijkheid en veel zon op Curaçao en Frederik aan een draaitafel tussen blije en dansende mensen. Deze man zie ik altijd dingen doen waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen.

Is het altijd zijn droom geweest DJ te worden?

“Het is zeker altijd een droom geweest. Vanaf mijn 15e kwam ik regelmatig in de IT en Roxy in Amsterdam en daar raakte ik geïnspireerd. Ik bewonderde de grote dj’s die daar kwamen draaien. Het was een hobby waar ik veel energie van kreeg. Mijn vader was piloot bij de KLM en dat wilde ik ook worden. Piloot. Na het vwo ging ik rechten studeren. Ik had bewust een vakkenpakket gekozen met wiskunde A, wiskunde B en natuurkunde. Helaas scoorde ik psychotechnisch net te laag om te slagen voor de piloot test. Deze droom moest ik dus loslaten. Vanaf dat moment richtte ik mij in eerste instantie op vastgoed, maar ik werd dus dj. Het grappige is dat ik nu eigenlijk net zoveel vlieg met de KLM als wanneer ik wél piloot zou zijn geworden. Ik vlieg wekelijks, soms zelfs dagelijks, dus dat compenseert een heleboel.”

Frederik is dus een platinum ultimate frequent flyer bij KLM. Als je tot deze club behoort, vlieg je echt heel erg vaak. Er is maar een kleine groep van bijna 200 mensen die dit level op dit moment heeft behaald. En dat dus allemaal voor zijn werk als dj, waar hij in 1993 mee begonnen is. Hoe is hij zo groot en bekend geworden? Heeft hij advies voor mensen die dit ook willen doen?

“Gewoon doen. Beginnen. En doorpakken. Het niet uitkomen van mijn droom om piloot te worden heeft mij niet gedemotiveerd. Integendeel juist. Ik ben gaan kijken waar mijn kwaliteiten en passies samen konden komen. Muziek, reizen, mensen blij maken en genieten van het leven. Met deze power ben ik dj geworden. Op mijn zestiende werkte ik als licht- en geluidstechnicus bij drive-in shows. Daar zag ik dj’s aan het werk en dat triggerde iets in mij. In 1993 ben ik op studentenfeestjes en trouwerijen gaan draaien. Je wordt immers niet meteen gevraagd om in het buitenland als dj te werken. De laatste vijftien jaar heb ik heel veel tijd en energie gestoken in social media. Je ontmoet mensen, zij zijn enthousiast en delen jouw verhaal. Vervolgens word je steeds vaker uitgenodigd om ergens te komen draaien en mijn agenda werd steeds voller. Naast het draaien op feesten, produceerde ik tracks. En van het ene rol je in het ander. Dat klinkt heel makkelijk, maar ik ben altijd zeer gedreven en gemotiveerd geweest. En nog steeds. Natuurlijk heb ik al veel mogen zien van de wereld en op mooie plekken mogen draaien, maar mijn doel is om op nog meer plekken te mogen draaien, wereldwijd.”

FotoMartijn van Laerhoven

“Op de luchthaven werd ik opgehaald door militairen”

Volgens mij is het de ultieme droom van veel jongeren. DJ of Youtube-ster worden. Het mooie van het werk van Frederik is, dat hij niet alleen in Nederland, maar ook veel in zonnige oorden werkt. Welke bestemming in het buitenland heeft als eerste met hem als dj mogen kennismaken?

“Dat was op Curaçao. Met DJ Marnix. Hij is de oprichter en eigenaar van Loveland. Het was een show met veel zon, zee en gezelligheid. En ik kom nog steeds regelmatig op Curaçao. Maar ook op bijvoorbeeld Ibiza ben ik inmiddels kind aan huis. En ik vind het iedere keer weer bijzonder. Ik zal het nooit vanzelfsprekend vinden. Elke keer is weer een feest op zich.”

Er zijn veel DJ’s wereldwijd. Wie zijn de inspiratiebronnen of voorbeelden voor ABAS?

“DJ Marcello en DJ Dimitri Kneppers. Maar er zijn er natuurlijk veel meer. Toen de Roxy nog bestond was ik daar veel te vinden. Zelf draai ik ‘energetic’ en ‘dance’. Ik ben er dan ook nog iedere dag trots op dat ik al jaren mag werken voor de grootste discotheek van Nederland: Escape. Dit doe ik al sinds 2005 en is iedere keer opnieuw een eer.”

FotoMartijn van Laerhoven

Door de jaren heen heeft Frederik natuurlijk prachtige dingen meegemaakt. Ik vraag mij af of er avonturen zijn die hij echt nooit meer zal vergeten.

“Dat zijn er echt teveel om op te noemen. Maar wat mij heel goed is bijgebleven is die ene keer dat ik in Lagos, Nigeria, mocht komen draaien. Op de luchthaven werd ik opgehaald door militairen die helemaal uitgerust waren in militaire kleding inclusief mitrailleurs. Dat was bizar en bijzonder tegelijk. Ook op de locatie waar ik moest draaien, werd ik extreem goed beveiligd. Zoiets vergeet je echt nooit meer. Wat ik ook nog steeds speciaal vind, is die keer dat ik werd uitgenodigd door Tijs Verwest, DJ Tiësto. Dat was in 2006. Daar mocht ik 3,5 uur draaien op zijn eigen event. Dat was een super ervaring.”

“Verspil geen energie aan dingen uit het verleden die je niet kunt veranderen”

Het klinkt als een droomleven. Het ene moment ben je op Curaçao of op Ibiza en een volgende keer draai je in de Escape of op een ander zonnig eiland. Is het op een gegeven moment dan niet ‘gewoon’ aan het worden? Een soort routine?

“Nee, nooit. Daar zorg ik in eerste instantie zelf voor, door iedere keer weer te beseffen wat voor geweldig leven ik heb. Ik ben eigenlijk zo vrij als een vogel en beslis zelf waar ik wel of niet draai. Iedere keer draai ik weer alsof het mijn laatste keer is. Ik geef alles en ik doe niets half. Laatst bijvoorbeeld werd ik nog helemaal uit mijn comfortzone getrokken, wat best wel eens een keer goed zou zijn voor iedereen. Begin mei moest ik draaien met gloednieuwe cd-spelers die ik niet goed wist te bedienen. Ook moest ik andere muziek draaien dan waar ik normaal gesproken mee werk. Dat was echt even schakelen, maar zoiets houdt je ook scherp.”

Heeft Frederik een advies aan zijn jongere zelf?

“Geloof in jezelf. Als er aan de ene kant een deur sluit, gaat er aan de andere kant een deur open die beter bij je past. Altijd doorzetten en nooit opgeven. Dit geef ik graag aan iedereen mee die een droom en een doel heeft.”

Dat is een mooie boodschap. Als iedereen zou doen waar hij of zij blij van wordt, zou de wereld er heel anders uit zien. Frederik doet duidelijk waar hij blij van wordt.

“Ja, daar kan ik volmondig ja op zeggen. Ik leef mijn mooiste leven. Mijn geluksgevoel komt hier zeker vandaan. In combinatie met de wetenschap dat ik gezond ben, dierbare mensen om mij heen heb en regelmatig de warme zon op mijn huid mag voelen en successen boek met mijn werk als dj. Dat maakt mij een gezegend mens.”

Wat is zijn boodschap aan iedereen die een droom heeft en heeft hij nog een boodschap aan zichzelf voor de toekomst?

“Geniet van het leven en pluk de dag. Verspil geen energie aan dingen uit het verleden die je niet kunt veranderen. Koester wat je hebt, volg je hart en je dromen. De boodschap aan mezelf zou zijn, dat ik best wat meer rust mag pakken. Tegelijkertijd ben ik er trots op dat ik al zo lang dj ben en ik wil dit nog vele jaren blijven doen.”