Eveline van Dongen en haar spirituele boeken - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Mens en maatschappij

Eveline van Dongen en haar spirituele boeken

Carool Rijnierse 6 min leestijd 27 mei 2022
FotoEveline van Dongen | eigen foto
Eveline van Dongen & haar spirituele boeken

Aan het begin van de corona crisis heeft professor dr. Bob de Wit via Linkedin een groep samengesteld onder de naam ‘Het Regenboogteam’. Het doel was verbinding.

De naam is tot stand gekomen omdat de groep nogal gemêleerd is. Het is een samenstelling van juristen, IT’ers, artsen, politici, professoren en tekstschrijvers met een kritische blik op het huidige beleid in ons land. Eveline en ik zitten beiden in deze groep. We bespreken regelmatig de huidige stand van zaken, wisselen ideeën en meningen uit en ontmoeten elkaar zo nu en dan op mooie plekken in het land. Meestal in een kerk, waar bij voorbaat al een fijne sfeer hangt. Zelf ervaar ik het als een fijne en harmonieuze groep, waar iedere mening telt en waar je gewoon jezelf mag zijn, zonder oordeel. Dat de groep ook op een spirituele manier met elkaar verbonden is, geeft de saamhorigheid een extra dimensie.

Ik ben liefde

Eveline is juriste met een expertise in kinderrechten, een spreker van ‘Vrouwen voor vrijheid’ en ze inspireert mensen omtrent maatschappelijke kwesties. Maar ze is vooral een verbinder door haar schrijfwerk. Ik heb haar leren kennen als een spontane, spirituele en intelligente vrouw, die net als ik graag haar creativiteit uit via de pen en het toetsenbord. Ze schrijft helende verhalen over persoonlijke groei en innerlijke balans. Zo heeft ze al heel mooie, spirituele boeken op haar naam staan: Heimwee in je hart, De kracht in elke vrouw, Eva is lief en een helende verhalenbundel voor kinderen met de titel De magische wereld. Sinds kort mag ze daar een spirituele roman aan toevoegen.

“Doordat ik ‘niemand’ ben, open ik tegelijkertijd mijn bewustzijn om alles te zijn wat ik wens”

‘De bruine hoed’ is een verhaal over een weg uit de matrix. Maar voordat ik daar meer over vraag, wil ik weten wie Eveline is.

“Ik ben liefde. Ik ben niet eens mijn naam. Niet wat ik doe. Of wie ik denk te zijn. Ik ben liefde. Licht. Energie. Bewustzijn. En doordat ik, zoals Joe Dispenza dat zegt, ‘niemand’ ben, open ik tegelijkertijd mijn bewustzijn om alles te zijn wat ik wens. Of, zoals in de Bhagavad Gita staat ‘deattachement is not that you own nothing, but nothing owns you’. Als je los kunt laten wie je denkt te zijn, creëer je de ruimte voor oneindige mogelijkheden. Ik vind dat een mooie gedachte met een enorme manifestatiekracht.”

FotoEveline van Dongen | foto: Petra van Vliet

Dit antwoord raakt mij. Wanneer meer mensen op deze manier in het leven gaan staan, zijn emoties als angst, woede, jaloezie en haat verleden tijd. En als Eveline zo vol licht en liefde in het leven staat, maakt ze zich dan eigenlijk wel eens zorgen om de toekomst?

“Ik maak me geen zorgen. Ik voel me wel eens bezorgd over bepaalde situaties en dierbaren. Ik zie ook wel dat het een zeer uitdagende tijd is en niet iedereen kan of durft daar vanuit vertrouwen in mee te bewegen. Toch is zorgen maken vooral een ondermijning van het vertrouwen in de kracht van jezelf, van de ander en van het leven dat het altijd weer goed komt. Hoe dan ook. Zo niet, dan toch.”

Innerlijk kompas

Eveline is jurist, spreker, auteur en coach voor haar bedrijf ‘InnerTreasure’. Alles wat ze doet, komt vanuit haar innerlijke kompas. Een schrijvende priesteres met gevoel voor recht. Ik ben benieuwd waar ze zich het meest mee verbonden voelt.

“Kort door de bocht ben ik een verhalenverteller en taalkunstenaar. Dat omschrijft wel waar mijn talent en interesse ligt. Ik hou van symboliek, metaforen en verhalen vertellen en in verhalen wegdromen. Verhalen verbinden op zielsniveau. InnerTreasure is hieruit ontstaan. Ik schrijf al van jongs af aan gedichten en verhalen. Eerst vooral om mezelf beter te leren begrijpen, situaties van me af te schrijven en verbinding te maken met een hoger bewustzijn, liefde, licht, God, de Bron, hoe je het ook noemt. Later ben ik het systeem van helende verhalen gaan gebruiken om mijn kinderen te ondersteunen bij emotionele en mentale groei.”

Wat is het doel van het vertellen en doorvertellen van verhalen?

“Net als mythen, sprookjes en volksverhalen, werken deze helend en zijn ze de meest krachtigste assertiviteitstraining. Met InnerTreasure ben ik dit gaan delen met de wereld. Ik heb destijds vanwege de spirituele betekenis voor het symbool van de smaragd gekozen. Iedere smaragd is uniek vanwege zijn groeilijnen. Onlangs kwam ik erachter dat de smaragd ook als emerald convenant in de hogere spirituele wereld staat voor het terug op aarde brengen van het ware Christusbewustzijn. Dat is precies waar ik de laatste jaren steeds meer mee bezig ben. Het past dus precies bij mij en daardoor is alles met elkaar verbonden.”

“Zodra je dat wat je gelooft los kunt laten, kun je zijn wie je altijd al was”

‘De bruine hoed’ is jouw tweede spirituele roman. Waar gaat dit boek over?

“Het boek neemt je mee in de herkenbare rollercoaster van het leven door een diepe duik in de zee, via een hoge vlucht door de lucht en langs vele omwegen daartussenin naar de exit uit de matrix. Vol liefde, met een vleugje humor en de nodige spiegels, treed je binnen in een wereld waarin niets is wat het lijkt en alles is zoals het zou moeten zijn. ‘De bruine hoed’ is het licht aan het einde van de tunnel en laat je zien hoe jij jezelf kunt bevrijden. Die weg gaat via het doorbreken van het glazen plafond van je eigen geloofsovertuigingen naar het schrijven van je eigen levensverhaal. Want wat je ziet, is afhankelijk van wat je gelooft. Zodra je dat wat je gelooft los kunt laten, kun je zijn wie je altijd al was.”

Rauwe levenslessen

Volgens Eveline bereik je de ultieme vrijheid met alleen al het lezen van haar roman. Wat is het doel van deze spirituele roman?

“Mensen helpen om uit de angst te bewegen en naar het gouden midden in henzelf. Zodat ze zich weer herinneren wie zij werkelijk zijn. Je kunt nooit voorkomen dat iemand te maken krijgt met uitdagingen op zijn pad, wel dat hij zichzelf en de verbinding met liefde daardoor verliest. Ik hoop met mijn schrijven eeuwenoude verhalen in het juiste licht te plaatsen, zodat ze ons kunnen gaan ondersteunen, in plaats van ondermijnen. Ook hoop ik bij te dragen aan de nieuwe wereld, de gouden eeuw die voor ons ligt, die begint bij het terug op haar plek komen van de vrouwelijke energie in eenieder.”

Wanneer je paden bewandelt die niet doorsnee zijn, zijn dit over het algemeen niet de makkelijkste wegen. Heb je veel moeten opgeven om te zijn waar je nu bent?

“Zo voelde het lange tijd wel, vooral toen mijn carrière anders liep dan ik hoopte en mijn kinderen nog jonger waren en mijn oudste door zware voedselallergie en astmatische klachten extra zorg nodig had. Nu voelt het echter alsof alles precies zo heeft moeten gaan. Ik heb dus niets opgegeven. Alles waar ik ooit van droomde of mee bezig was heeft geleid tot wat ik nu doen en waar ik sta. Ik ben daar enorm dankbaar voor. Zowel de harde, pijnlijke, rauwe levenslessen als de liefde die ik onderweg heb mogen ervaren.”

FotoEigen foto

Eveline doet in mijn ogen allemaal dingen waar ze blij van wordt en waarmee ze een innerlijk gevoel van geluk voor zichzelf creëert. Wat voor doel heeft ze voor zichzelf gesteld?

“Op zakelijk vlak wil ik graag doorbreken als auteur en spreker, nationaal en internationaal. Vooral omdat ik voel dat ik een boodschap heb die de wereld mooier kan maken, mensen hoop en vertrouwen kan geven. En die vooral het collectief veld kan verzachten, waardoor we hopelijk niet meer vanuit angst, controle en schuld een samenleving opbouwen, maar vanuit vertrouwen, verbinding en vrijheid. Op persoonlijk vlak wil ik nog meer zakken in liefde en het licht nog meer verankeren in mezelf en gaan belichamen. En daarmee bedoel ik niet de zalvende liefde, de goede lieve vrede, de maternale narcistische liefde, maar dat innerlijk vuur dat verwarmend en omarmend is en tegelijkertijd leven gevend en verwoestend indien nodig om het nieuwe te creëren. Als ik schrijf voel ik een enorme verbondenheid met alles wat er is. Ik voel echt dat ik de informatie ‘channel’, vanuit de directe connectie met de Bron.”

Kinderen staan centraal in het leven van Eveline. Vooral hun welzijn en toekomst intrigeren haar. Gaat ze daar nog iets mee doen?

“Bijna niemand weet dit nog, maar ik ben bezig met het opzetten van het nieuwe leren, omdat kinderen inderdaad onze toekomst zijn. Hun belang is een vrije, ongestoorde ontwikkeling naar volwassenheid en daarvoor hebben ze een veilige, harmonieuze, adaptieve, liefdevolle en bovenal gezonde leefomgeving nodig. Ik hoop daar aan bij te kunnen dragen. Niet alleen voor mijn eigen kinderen.”