Duco Kanij: iedereen kan zijn eigen lichaam en geest inzetten voor genezing - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Mens en maatschappij

Duco Kanij: iedereen kan zijn eigen lichaam en geest inzetten voor genezing

Carool Rijnierse 6 min leestijd 13 mei 2022
FotoEigen foto

Duco Kanij is een holistisch arts. Een holistische therapeut gaat ervan uit dat alles, lichaam en geest, met elkaar in verbinding staat. Hij kijkt naar de mens vanuit vijf verschillende niveaus: fysiek (lichaam), mentaal (gedachten, patronen en overtuigingen), emotioneel (emoties), energetisch (chakraleer, energieveld en prikkels) en spiritueel (een dieper liggende betekenis). 

“Bij ons in de praktijk kijken we minder naar de klacht zelf, maar ligt de focus vooral op de oorzaak ervan. Als je weet waar de klacht vandaan komt, kun je overstappen naar de interessantere vraag: waarom blijft de klacht in stand? Neem een te hoge bloeddruk. Stel de oorzaak daarvan is stress die voortkomt uit je huwelijk. Het eindigen van je huwelijk lijkt dan de oplossing. Maar als je samen kinderen hebt en je zet je partner buiten de deur, heb jullie nog steeds met elkaar te maken. Dan blijft de factor stress een grote rol spelen en de hoge bloeddruk zal niet verdwijnen”, aldus Duco.

Duco combineert zijn werkwijze met disciplines als fysiotherapie, osteopathie, geneeskunde en acupunctuur. Hij heeft hiermee zijn eigen ‘Kanij Methode’ ontwikkeld. Ook is hij de grondlegger van ‘Body & Mind connection’.

Als zorgverlener in hart en nieren (letterlijk en figuurlijk) besluit hij in 2006 een integraal therapeutisch centrum op te zetten. Zijn behandelmethode bleek zo effectief, dat hij al snel veel mensen in zijn praktijk kreeg met schijnbaar onoplosbare klachten. Mensen vanuit de hele wereld en zelfs topsporters kloppen bij hem aan. 

Duco’s doel is iedereen bewust te maken van de mogelijkheden eigen lichaam en geest in te zetten voor genezing. Mensen gelukkiger en gezonder te maken. “Wanneer je dit verband begrijpt, kun je de oorzaak en het gevolg voor een deel zelf behandelen. Door balans in lichaam en geest zullen fysieke en mentale klachten verminderen en wellicht zelfs geheel verdwijnen.”

“Iedereen kan zijn eigen lichaam en geest inzetten voor genezing”

Veranderproces

Voor sommige mensen zal dit heel zweverig klinken, maar Duco is van oorsprong helemaal niet zo spiritueel. “Realisme komt voor idealisme. Om je ideaal te kunnen bereiken moet je in eerste instantie realistisch zijn. Ik kijk altijd vanuit een rationeel perspectief. Maar ik kan bepaalde zaken gewoon niet ontkennen. Dat er duidelijk meer is tussen hemel en aarde, bijvoorbeeld. Op het moment dat ik ze niet kan ontkennen, wil dat niet zeggen dat ik alles daadwerkelijk kan zien, maar het bestaat wel voor mij. Mensen veranderen tijdens hun fysieke leven continu. Ik ben nu niet meer dezelfde persoon als ik twintig of dertig jaar geleden was. Alleen al mijn uiterlijk is veranderd. Voor mij is dat een bevestiging dat zowel het fysieke als het mentale gedeelte van een mens mutabel is. Je verandert in je leven continu. Fysiek én mentaal. Dus waarom zou dat niet zo zijn als je doodgaat? Als je je lichaam verlaat, heb je een leven van verandering, mutatie, achter de rug. Waarom zou dat stoppen als je sterft? Kan je geest niet ergens anders naartoe muteren?”

Daar moet ik even over nadenken. Is het muteren niet juist een logisch gevolg van het leven zelf? En als het leven stopt, eindigt dan niet het veranderproces? Zelf heb ik sterk het gevoel dat het leven, vooral het mentale deel, niet stopt na de dood.

FotoEigen foto
Transformeren

“Het veranderproces van lichaam en geest tijdens het leven zegt mij veel over de desbetreffende persoon. Wanneer je de patronen van iemand bestudeert, oftewel ’the dots connect’ van wat deze persoon altijd doet en ervaart, kun je voorspellen hoe die persoon er mentaal en fysiek aan toe is in de nabije toekomst. Je kunt aan de hand van zo’n analyse zeggen wat de verwachtingen zijn, wanneer die persoon met bepaalde eet-, leef- of beweegpatronen doorgaat. Je kunt dus de verschillende dots bekijken en gaan aanpassen. Dit kan een enorme meerwaarde hebben voor de toekomstige gezondheid van iemand. Alles is veranderbaar. Als je dat beseft, kun je bijvoorbeeld een ongezond lichaam in een gezond lichaam laten transformeren.”

Duco doelt niet alleen op bijvoorbeeld een ongezonde eetstijl, maar ook op hoe je in het leven staat, bijvoorbeeld mentaal. Dat speelt ongemerkt een grote rol. Hoe laat ga je naar bed, hoe laat sta je op, vind je je werk leuk, zijn er spanningen, heb je vaak conflicten, neem je tijd voor jezelf, zijn er onopgeloste emoties en ga zo maar door. Alle dots bij elkaar vormen wie jij bent en hoe jouw lichaam en geest hierop reageren. Deze patronen blijven zich net zolang herhalen totdat je ze verandert. Met de ‘Methode Kanij’ zoekt Duco uit bij welke ‘dot(s)’ het probleem is ontstaan.

“Hiermee kun je de ‘dots’ van de toekomst veranderen. Als je het juiste knopje weet te vinden, de ‘dot’ die het patroon keer op keer laat terugkomen, en dit durft te veranderen, kun je opeens wél die succesvolle zakenman met een goedlopende business worden.”

“Het doel is tevreden te zijn tijdens het bewandelen van jouw levenspad”

Levenspad

Het team van Duco levert geen half werk. Ze praten met de mensen en luisteren vooral heel goed. Tweeledig, want het gaat om de binnenkant en buitenkant. Kijkend naar bijvoorbeeld voeding hanteren ze een patroon. Eerst schoonmaken, want op ongezonde grond kun je niet bouwen. Dan herstellen en tenslotte onderhouden. Tekorten heffen ze op en het nuttigen van te veel voeding bespreken ze en leggen ze aan banden. Maar ook de psyche is een thematiek bij de methode Kanij. 

“Ben je tevreden waar je woont? Vind je je werk leuk? Ben je gelukkig? Wat zou er anders moeten? Door het stellen van deze vragen kom je erachter of iemand wel lekker in zijn vel zit. Wie wil je zijn? Uiteindelijk wil je toch dat je bent wie je wilt zijn. Heel veel mensen laten zich van hun pad halen en zijn dan niet meer in verbinding met zichzelf. Als je om wat voor reden dan ook in een relatie blijft, waar je niet gelukkig bent of doorgaat met werk dat je ongelukkig maakt, omdat je er goed geld mee verdient, breekt je dat op een dag op. Het doel is tevreden te zijn tijdens het bewandelen van jouw levenspad. De reis zelf, niet een eindbestemming. Dat je blij bent met waar je nu bent, wie je bent en hoe je bent.”

Missie

Duidelijk is dat Duco en zijn team al hun kennis en kunde gebruiken en tevens benadrukken dat veel van de problematiek begint in de geest.

“Alles wat jij fysiek ervaart, is voorafgegaan door een actie van de psyche. Alles is perceptie. Wanneer er een boom midden op de weg ligt, kun je hier op twee manieren mee omgaan. Je kunt gaan puffen, klagen en steunen; dan maak je er iets negatiefs van. Of je denkt ‘wat een mooie boom, hier kan ik even zitten en uitrusten’. Hoe je met iets omgaat, begint altijd in je hoofd. Iedereen maakt vervelende dingen mee in het leven, maar HOE je er mee omgaat is jouw eigen keuze.”

Duco is gespecialiseerd in 1 op 1 sessies, terwijl zijn goede vriend Michael Pilarczyk hoopt zijn kennis met meerdere mensen tegelijk te gaan delen. 

“Het delen van alle informatie die ik tot mijn beschikking heb behoort tot mijn missie. Ik wil dat mensen gezond kunnen zijn, vanuit een holistisch perspectief. Het grootste probleem in de huidige zorg is dat alles is onderverdeeld in deelaspecten en specialisaties. Maar op die manier kom je nooit tot de kern. Je kunt iemand een paracetamol geven tegen hoofdpijn, maar daarmee haal je de oorzaak niet weg. Mijn missie is mensen duidelijk te maken dat ze zelf de sleutel hebben voor een gezonder leven, lichaam en geest.”

Bronnen:

-Positiviteitspodcast, nummer 53. (25 maart 2022)

-Leef je mooiste leven podcast, #58. (10 november 2017)

-Website www.ducokanij.nl