Cyrille van Hoof, de Presentatie Coach met een gouden keel - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Mens en maatschappij

Cyrille van Hoof, de Presentatie Coach met een gouden keel

Carool Rijnierse 7 min leestijd 1 juli 2022
FotoVincent van Kleef

De eerste keer dat ik Cyrille ontmoette, herinner ik me als de dag van gisteren. Een jaar of vijfentwintig geleden nam ik een pauze van mijn werk als stewardess bij de KLM en ging achter de schermen van televisie en theater werken. Ik kreeg een rondleiding door het circustheater, waar destijds zeven dagen per week de musical Miss Saigon te zien was. In de artiestenfoyer viel mijn oog meteen op een sprankelende dame. Cyrilles sprankelende ogen, haar energie en niet te vergeten haar gouden stem spraken boekdelen. Ze kwam naar mij toe om zich voor te stellen en ik voelde mij daar meteen thuis. Haar hele aanwezigheid was puur en oprecht. Ik heb haar in de tijd dat ik daar werkte alleen maar vrolijk, al zingend en dansend en vol positiviteit aan het werk gezien. Ik heb daar echt een heel mooie tijd gehad en de krachtige energie van Cyrille ben ik nooit vergeten.

“Dat was voor mij ook een fantastische tijd met fijne mensen. Miss Saigon was mijn eerste musical en ik heb een paar jaar voor Van den Ende mogen werken. Op een dag besloot ik daarmee te stoppen, want de rest van de wereld begon aan mij te trekken. Als ik in Nederland kon zingen, kon ik dat overal. En zonder enige twijfel heb ik meteen die stap gezet. Bam. Gewoon mijn gevoel gevolgd. Ik wilde meer van de wereld zien en meer vrijheid. Het universum werkte met mij mee. Ik werd vanuit alle hoeken van de wereld gevraagd; Australië, Azië, heel Europa en ik heb zelfs een paar jaar in Las Vegas gewoond.”

FotoEigen foto

Inmiddels staat het dansen en zingen bij Cyrille op een laag pitje. Ze is voornamelijk werkzaam als presentatiecoach. Ze begeleidt mensen met podiumangst, mensen die met meer flair op het podium willen staan en mensen die krachtiger een presentatie willen geven. Ze leert hoe je zelfverzekerd echt contact maakt met je publiek en hoe je je boodschap met de juiste impact kunt overbrengen. Wanneer is die omslag gekomen?

“Toen mijn zoon Elliot elf jaar geleden werd geboren, kreeg ik de drang naar meer verdieping in mijn leven. Hij is de kroon op mijn bestaan. Ik heb altijd moeder willen worden, maar wist niet of het voor mij was weggelegd. En opeens was hij daar. Hij houdt mij iedere dag een spiegel voor. Ik vind het fantastisch dat ik bij zijn groeiproces mag zijn en het mooiste is: ik groei met hem mee. Ik ben iemand met grote contrasten. De ene keer ga ik heel hoog, de andere keer heel diep. Als presentatiecoach kan ik elk facet van mijn eigen leven, alle ervaringen, omzetten in kracht voor een ander. Mijn doel is andere mensen te helpen. Ik zie dat dit werkt bij mijn klanten en dat geeft veel voldoening. Eigenlijk heb ik altijd geroepen dat ik zoiets als dit na mijn veertigste zou gaan verwezenlijken. Oprecht mensen helpen. En onbewust is het op mijn pad gekomen.”

“Ik kan elk facet van mijn eigen leven, alle ervaringen, omzetten in kracht voor een ander. Dat geeft veel voldoening”

Gehoorverlies

Cyrille was niet de ene dag de zingende en dansende artiest en de volgende dag een presentatie coach. Hoe is dat proces bij haar gegaan?

“Dat klopt, daar is wel een bijzonder proces aan vooraf gegaan. Dat ik mensen wilde helpen was mijn doel, maar het ‘hoe’ en op welk gebied was niet direct duidelijk. Mijn zoon Elliot bleek als baby gehoorverlies te hebben. Dat was echt een donderslag bij heldere hemel. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit, testen, onderzoeken en mijn angst voor zijn toekomst. Dit was heel ingrijpend. Maar ondanks de heftigheid ben ik er altijd positief ingestapt en ik zag op een gegeven moment geen obstakels meer, alleen maar mogelijkheden. Ik was naast zijn moeder, ook opeens zijn coach. En die rol lag mij meteen goed. Door de mogelijkheden te zien, kwamen die ook op ons pad. Dankzij de juiste begeleiding, cursussen die we aangeboden kregen en goede uitleg over de verschillende gehoorapparaten zit Elliot op een gewone school, spreekt hij drie talen en gaat hij er zelf fantastisch mee om. Ik ben zo trots op hem en dankbaar voor de juiste begeleiding. Deze ervaring heeft het coachen in mij wakker gemaakt. Met alles rondom Elliot zocht ik in eerste instantie voor de rust een ‘normale’ baan, maar daar lag mijn geluk niet. Ik trok de stoute schoenen aan en benaderde mijn CEO. Ik stelde voor de consultants uit het bedrijf te begeleiden, als het bedrijf mij financieel steunde, zodat ik de opleiding voor presentatiecoach kon volgen. Een win-win situatie voor beide partijen. Mijn CEO vond het een fantastisch idee en zo is het balletje gaan rollen. Na de opleiding ben ik voor mezelf begonnen. Ik ben deze man nog iedere dag dankbaar voor het vertrouwen en de kans die ik kreeg.”

FotoVincent van Kleef
Heeft Cyrille iets moeten opgeven om te zijn waar ze nu is?

“Mijn masker heb ik afgezet en mijn harnas heb ik uitgedaan. Ik was het vechten en steeds de moeilijkste weg kiezen beu. Mijn motto voor iedereen die het wil horen is: ‘Stop met het stoppen van jezelf’! Wees gewoon jezelf, blijf eerlijk en volg je gevoel. Ik heb op een dag besloten toe te geven dat het leven niet altijd perfect is en ik post dit ook regelmatig. Maar daarom kunnen we nog wel het beste uit onszelf halen en doen waar we blij van worden. Daar ligt je kracht en je potentie.”

“Het leven is niet altijd perfect, maar daarom kunnen we nog wel het beste uit onszelf halen en doen waar we blij van worden”

Kinderen van Ruinerwold

Welk advies wil Cyrille aan haar twintig jaar jongere zelf geven?

“Eigenlijk wil ik mezelf helemaal geen advies geven. Ik leef altijd met de dag en vol overgave. Ik volg mijn hart. Juist door te doen wat ik altijd heb gedaan, ben ik nu wie en waar ik ben. En daar ben ik dankbaar voor. Maar dat wil niet zeggen dat ik nu voor de volle honderd procent mijn mooiste leven leef. Ik ben tevreden. Ik heb een fantastische job, een geweldig kind en ik heb lieve familie en vrienden om mij heen. Maar ik mis de mentaliteit en flair die ik twintig jaar geleden had. Lekker onbevreesd en voluit leven. Ik ben weer op zoek naar die balans. Als je de verantwoordelijkheid over een kind hebt, denk je gewoon wat vaker na voordat je ergens instapt. Dat is logisch. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik weer wat vaker ga genieten en aan mezelf mag denken. Ik ben mijn grenzen duidelijker aan het aangeven. Een rode draad in mijn leven is communiceren. In het verleden is mij in een bepaalde situatie het zwijgen opgelegd. Dat heeft een grote impact op mij gehad en daar heb ik hulp voor gezocht. Door het gehoorverlies van Elliot heb ik op een andere manier leren communiceren. Ook heb ik ervan geleerd dat je je altijd mag en moet uitspreken. Hoe je situatie ook is. En dit geef ik weer door aan mijn cliënten. Prachtig toch?”

Het werk van Cyrille als presentatiecoach bereikt veel mensen. Naar mijn mening kan iedereen baat hebben bij de hulp van zo’n coach. Je hoeft er geen presentator, acteur of CEO voor te zijn. Wanneer je het lastig vindt om überhaupt ergens te spreken, op een verjaardag of in een gezelschap, kun je hier al veel van leren. Ik ben benieuwd of er een specifiek iemand of een groep is die Cyrille heeft mogen coachen, wat een grote indruk op haar heeft gemaakt.

“Er is een diversiteit aan mensen die ik mag coachen, maar Edino van Dorsten is mij erg bijgebleven. Hij is een van de kinderen van Ruinerwold en wil meer voor publiek gaan spreken om zijn kant van het verhaal te vertellen. Zijn doel is mensen te inspireren en motiveren. Hij wil laten zien dat, hoe moeilijk het leven soms ook is, er altijd een weg is om deze te overwinnen. Maar hij is ook nog bezig met de weg naar zichzelf terug te vinden. Tijdens het oefenen kon ik het bijna niet droog houden. Edino is zo moedig en zo oprecht. Ik vind het knap dat hij zich, ondanks alles wat hij heeft meegemaakt, zo kwetsbaar durfde op te stellen. Deze sessie was zo prachtig en heeft mij tot in het diepste van mijn ziel geraakt. Ik ben dankbaar dat ik hem hierbij kon helpen.”

Duidelijk is dat Cyrille blij wordt van haar werk en hier veel voldoening uithaalt. Doordat ze nu dit werk doet, komt ze op mij nog krachtiger over. Maar waar haalt ze op persoonlijk vlak haar geluksgevoel vandaan?

“Cliché maar waar: uit de kleine dingen. Een vrolijk vogeltje voor het raam, de glimlach van mijn zoon, de geur van de lente en de bladeren die dan weer aan de boom groeien. Spontaan dansen en zingen wanneer dat goed voelt. Tevens geeft het mij een glimlach op mijn gezicht wanneer ik hoor dat mijn positiviteit anderen heeft geïnspireerd en dat mijn glimlach het effect heeft een ander te laten glimlachen. Zo simpel misschien, maar zo snel kan het leven intens mooi zijn en voelen.”

www.cvanhoof.nl