Cindy Koeman: de hemel en sterren voelden meer als thuis - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Mens en maatschappij

Cindy Koeman: de hemel en sterren voelden meer als thuis

Carool Rijnierse 6 min leestijd 22 april 2022
FotoCindy Koeman | Fotograaf: Youri Claessens

Cindy Koeman & The Flow

De spits bijt ik af met niemand minder dan Cindy Koeman. Bij velen bekend als de sidekick van en vrouw naast en achter het succes van Michael Pilarczyk. Maar Cindy is en kan zoveel meer. Ze heeft samen met Michael de Mastermind Academy heeft opgericht in 2015. In 2017 heb ik zelf bij hen een online cursus ‘Leef je mooiste leven’ gevolgd.

Tevens is ze co-founder van Meditation Moments, de meditatie-app die Michael en zij hebben gelanceerd en die zeer succesvol is.

Met haar 35 jaar heeft ze zichzelf goed neergezet als succesvol zakenvrouw, maar vooral haar spirituele kant en inzichten intrigeren mij. Ik herken veel van mezelf in haar, voor wat betreft het persoonlijke vlak. Ook zij heeft als kind het gevoel gehad dat de aarde niet haar plek was. En haar oog en gedachten trokken, net als bij mij , naar de hemel en de sterren. Een plek die meer voelde als thuis. Wanneer zij zich ergens niet thuis voelde of als ze een bepaalde emotie niet wilde voelen, dan dwaalde ze af. Dan was ze gewoon weg. Noem het een soort uitlichaamtreding. Eigenlijk verliet ze het aardse om zich veilig te kunnen voelen.

En zo is Cindy, net als ik, iemand die graag buiten is. In de natuur. 

“Cindy had als kind het gevoel dat de aarde niet haar plek was, de hemel en sterren voelden meer als thuis”

FotoCindy Koeman | Fotograaf: Linda Hemmes

Kantoortuin

Ooit liep ze op het hoofdkantoor van KPN stage. Midden in Den Haag. “Ik vond het daar echt verschrikkelijk. Ik ben heel landelijk opgegroeid, op een tulpenkwekerij. Ik heb nooit iets met steden en grote gebouwen gehad. Maar toch zat ik daar opeens, de hele dag in een zuurstofarme omgeving met tl-licht. De eerste dag leidde mijn stagebegeleider mij rond en liet toen trots de kantoortuin zien. Ik kon alleen maar denken ‘wat is dit en hoe kom ik hier zo snel mogelijk weg’. Het leek wel een gevangenis. En dan in de lunchpauze heel even naar buiten mogen om frisse lucht te happen, een half uurtje. Ik ben heel erg gevoelig voor allerlei mensen en energieën, dus ik vertrok daar iedere dag met knallende hoofdpijn. Ik kon daar totaal niet functioneren. Het was voor mij de perfecte eye-opener van hoe ik NIET wilde leven. En dat was voor mij het moment om na te denken over wat ik dan wel wilde en hoe ik het leven voor mij zag.”

Hoe en wat ze precies zou gaan doen wist ze op dat moment nog niet, maar één ding wist ze wel: ze wilde haar werk vanaf een laptop kunnen doen, overal ter wereld. Die vrijheid wilde ze altijd voelen. En hier kan ik mij helemaal in vinden.

Wandelend hoofd

Dat het vooral belangrijk is de balans te vinden tussen het spirituele en het aardse weet Cindy als geen ander. “Mede dankzij breathwork* heb ik mij meer kunnen aarden. Door intensief te ademen besef je opeens dat je een lichaam hebt, waar je niet van weg hoeft te vluchten.”

En nu is daar The Flow. Cindy heeft gecreëerd wat ze nog miste tussen het aanbod dat er al is. Meditaties, yoga, pilates, spiritueel dansen en ademhalingstechnieken, het bestaat allemaal al, maar een combinatie van deze technieken was er nog niet. “Ik werk veel achter de computer,” vertelt Cindy hierover. “Ik ben creatief en zit veel in mijn hoofd. Mijn coach Els van Steijn noemt mij daarom wel eens een wandelend hoofd. Daardoor zit ik dus minder in verbinding met mijn lichaam. Als ik de hele dag heb gewerkt, lukt het mij niet om te mediteren. Dan heb ik meer behoefte om eerst te bewegen. En zo is eigenlijk The Flow ontstaan. Voor mijn meditatie ging ik eerst dansen en bewegen. Ik oefen ook al jaren met breathwork. Dat ben ik gaan combineren. Dus eerst dansen en bewegen, daarna breathwork en tenslotte een visualisatie. Dat leek mij een perfecte combinatie en dat blijkt ook zo te zijn.”

Cindy heeft in het verleden zelf veel lichaamsgerichte therapie gedaan. Zoals Somatic Release Breathwork. Deze therapie is speciaal ontwikkeld om door de vele lagen van lichaamspantsering heen te breken. Om oude trauma’s, depressie en stress op te ruimen in je lichaam. Hierdoor kun je mentale, emotionele en fysiologische spanning loslaten uit je lichaam, geest en zenuwstelsel. Ook deed ze bio-energetica*. Hier wordt het verband gelegd tussen de geest en lichamelijke klachten. Psychiater Wilhelm Reich (geboren in 1897) is hier de grondlegger van.

“Het lichaam liegt nooit. Kijk maar eens naar oude spreekwoorden. ‘Een last op je schouders dragen’ zegt eigenlijk alles. Iemand die veel zorgen met zich mee sjouwt, heeft ook vaak last van gespannen spieren rondom de nek. Lichaam en geest staan met elkaar in verbinding. Datzelfde geldt voor ademwerk. De uitdrukking ‘je adem inhouden’ zegt ook al heel veel. Ik weet zeker dat mensen die tegen een burn-out aan zitten of er al middenin zitten, verkeerd ademhalen.”

“Er is aantoonbaar verband tussen je geest en lichamelijke klachten. Je lichaam liegt nooit”

Ervaren

Aangezien ik het werk van Cindy al een paar jaar volg, weet ik dat zij geen half werk levert. Dat maakt mij extra nieuwsgierig. Maar hoe kan ik een reportage maken over The Flow, als ik het zelf niet ervaren heb? Cindy geeft één keer per maand een live sessie en die van maart had ik net gemist. Gelukkig kun je later inschrijven voor een sessie, die dertig dagen terugkijken en zo alsnog meedoen. Op een moment dat jou het beste uitkomt. Dus zo gezegd, zo gedaan. Voor 15 euro kreeg ik een link in mijn mailbox, waarmee ik 30 dagen lang toegang had tot The Flow.

Daar stond ik dan. Wat onwennig liet ik me stap voor stap (online) door Cindy meenemen. Na wat stretch en ademhalingsoefeningen, begon het echte bewegen en dansen. Behalve mijn huisdieren was er niemand in de woonkamer. Vooral de honden vonden het gespring en geschud van mij wel wat vreemd. De eerste vijf minuten deden ze zelfs mee. Maar al snel zat ik echt in ‘the flow’ en werd ik meegevoerd in wat Cindy allemaal voordeed. Voorheen had ik niet zoveel met ademen, behalve dan dat ik dit vanzelf doe. Nooit gedacht dat er zoveel verschillende technieken bestaan.

FotoLinda Hemmes

Tijdens het laatste gedeelte, de visualisatie, lag ik ook echt heel ontspannen. Er waren geen boodschappenlijstjes die door mijn hoofd spookten of de neiging om iets te moeten doen van mezelf. Helemaal zen en kalm heb ik na een uur de sessie afgesloten. Met één keer meedoen aan The Flow heb ik mijn innerlijke geluk nog niet gevonden. Maar als je dit regelmatig doet, ontstaat er wel een innerlijke rust. En als je de kalmte in jezelf hebt gevonden en deze kan vasthouden, is dat al een vorm van rijkdom op zich. Wanneer je van The Flow een wekelijkse, misschien zelfs dagelijkse, gewoonte maakt, voegt dat zeker iets toe aan je leven.

*Breathwork is een new-age-term voor verschillende ademhalingsoefeningen waarbij de bewuste controle van de ademhaling de mentale, emotionele of fysieke toestand van een persoon kan beïnvloeden, met een bewezen therapeutisch effect. 

*Bio-energetica is een therapeutische zienswijze waarin het verband wordt beschreven tussen inperkende lichamelijke en geestelijke sensaties en ervaringen. Met als doel lichamelijke bewustwording op het geestelijke vlak te verkrijgen door verlichting van beperkingen.

Bronnen:

-Spotify. ‘Je business in Beeld’ , #90. Adem in, adem uit.

-Spotify. ‘Duco Kanij helpt je! (27 oktober 2021)

-Spotify. Hoeveel ben ik waard. S1E2. Van Roelien Magendans.

-Interview met Cindy op birgitluijk.nl

-Website https://cindykoeman.nl