Ben jij woke of wakker? - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Mens en maatschappij

Ben jij woke of wakker?

Twan Houben 7 min leestijd 26 februari 2023
FotoIstockfoto

We leven in een tijd van overwegend woke politici en politiek. Overal in de westerse wereld. Van de VS van Joe Biden tot de EU van Ursula von der Leyen, het Davos van Klaus Schwab en het Nederland van Rutte, Kaag en Hoekstra. Maar wat is woke? Waar staat het voor, wat heeft het te maken met de Nieuwe Wereldorde. Of met het in rap tempo zien verdwijnen van democratische principes? Is woke goed, of is het beter om wakker te zijn?

Wat is woke?

Woke betekent een groter bewustzijn in de samenleving. Het komt van het Engelse awake, wakker zijn. Gaandeweg is het geëvolueerd naar ‘strijdbaar, een gebalde vuist’. In 2008 schreef de Afro-Amerikaanse zangeres Erykah Badu het lied Master Teacher met als refrein ‘I stay woke‘. Sindsdien is het een term in de Afro-Amerikaanse cultuur, als tegenreactie op racistisch gedrag. Gaandeweg heeft het zich uitgebreid tot een universele term voor maatschappelijk bewustzijn en politieke waakzaamheid, aldus het Belgische opinieblad Trends.

Mogelijk zijn we naar de verkeerde kant aan het overhellen: dat onze vrijheid tot denken wordt beknot door een evolutie van extreem moraliserend denken die leidt tot polarisatie. We zagen het al bij de discussies over de al dan niet gevaccineerde medemensen, voor- of tegenstanders van het WEF en de EU. Maar ook over de vraag in hoeverre het bedrijfsleven de wokeprincipes op de werkplek moet afdwingen. Of niet…

De woke moraliserende vinger wijst ons bij elke uitspraak opnieuw terecht, omdat we een groep van mensen zijn vergeten te vermelden. Omdat we foute auteurs lezen, extreem-rechtse partijen steunen, zwarte Piet nog steeds leuk vinden of omdat we in de schoolboeken nog Jan, Piet en Marie gebruiken. Het had natuurlijk Achmed, Adiba of Fatima kunnen zijn.

Gebruik van woke in de politiek

Dilan Yesilgöz (VVD, Justitie) waarschuwt dat ‘wokisme’ en complottheorieën onze democratische rechtsstaat ondermijnen. Volgens Yesilgöz willen ‘wokisten’ bepalen ‘wie recht van spreken heeft’. Woke is volgens haar een beweging die mensen bewust maakt van racisme of sociaal onrecht tegen minderheden, maar Yesilgöz zou eerder willen spreken van censuur: “Alleen als je tot de juiste groep hoort, mag je meepraten”.

“Woke mensen zouden volgens veel tegenstanders vooral bezig zijn anderen de les te lezen over de opvattingen zij wel of niet zouden mogen hebben. Woke lijkt inmiddels een politiek codewoord om discussie over institutioneel onrecht en aanvallen op de democratie in Nederland de kop in te drukken”

Volgens de minister wil woke ‘cancelen wat hun niet aanstaat’: “Onderwerpen, standpunten en meningen worden onbespreekbaar verklaard. En waarom? Omdat deze zouden kwetsen. ‘Wokisten’ willen bepalen wie recht van spreken heeft”, aldus dit AD-artikel.

Wat ik flauw vind van mevrouw Yesilgöz, is dat ze met deze stelligheid haar coalitiegenoten van D66 afvalt. Het voorstel om bepaalde partijen te kunnen verbieden om de democratie te kunnen redden, komt immers van deze partij. En dat is een extreem goed voorbeeld van woke politics.

Woke mensen zouden volgens veel tegenstanders vooral bezig zijn anderen de les te lezen over de opvattingen die zij wel of niet zouden mogen hebben. Woke lijkt inmiddels een politiek codewoord om discussie over institutioneel onrecht en aanvallen op de democratie in Nederland de kop in te drukken.

Woke politici draaien de realiteit graag om

Terwijl toonaangevende onderzoeksinstellingen als het Montesquieu Instituut en het Clingendael Instituut studies publiceren over de uitholling van de Nederlandse democratie door het huidige kabinet, roepen ministers uit datzelfde kabinet op te staan tegen partijen die de democratie bedreigen.

Dus bewindslieden die de democratie bedreigen, roepen op om andere partijen te weren die de democratie bedreigen. D66-leider Sigrid Kaag wil bijvoorbeeld een halt toeroepen aan het toenemende rechts-extremisme in Nederland. Volgens haar bedreigen rechts-extremisten en complot-populisten de democratie. Dat zei ze tijdens een bijeenkomst van D66 in Den Haag, aldus dit artikel.

In de psychologie wordt de term projectie gebruikt voor mensen die zelf problemen veroorzaken, maar daarvan een andere partij de schuld geven. Volgens de D66-leider is democratie de beste en enige duurzame manier om onze verschillen vreedzaam te overbruggen. Maar de Clingendael- en Montesquieustudies wijzen – indirect – het kabinet waarvan Kaag deel uitmaakt aan als de schuldige voor de afbraak van die democratie. Kaag noemt extremistisch handelen in Nederland ‘zorgwekkend vruchtbaar’, zonder zich af te vragen, noch bewust te zijn van haar eigen rol hierin. Een beter voorbeeld van projectie is niet denkbaar. Het geeft ook te denken over de toestand van Kaag haar psyche.

Woke in het internationale bedrijfsleven

Eind 2021 kwam het boek Woke, Inc van Vivek Ramaswamy. uit Deze Amerikaanse ondernemer van Indiase afkomst heeft een hele studie gemaakt van de wijze waarop de wokebeweging in de VS zich heeft ontwikkeld. Daarbij is uitgebreid aandacht voor de rol van beursgenoteerde bedrijven bij de explosieve groei van de beweging, de invloed van die bedrijven op de landelijke politiek, de rol van het WEF en de dreigende teloorgang van de westerse democratie. Het boek werd tot Boek van het Jaar benoemd door de Engelse kranten The Times en The Sunday Times

De Financial Times noemt het boek “een onderzoek naar hoe het stakeholderkapitalisme van het WEF, gekoppeld aan de wokecultuur, de legitimiteit van de democratie ondergraaft”. Ramaswamy definieert woke als “een obsessie over rassenongelijkheid, gender, seksuele oriëntering en milieu die zich tot de dominante ideologie van links Amerika heeft ontwikkeld”. Het is zelfs een ware religie geworden voor de Amerikaanse democraten, aldus het boek. 

Multinationals hebben de Woke filosofie gecultiveerd om hun imago op te poetsen

Volgens Ramaswamy hebben multinationals, vooral de grootbanken van de wereld zoals Goldman Sachs en JP Morgan, de woke-ideologie omarmd en gepromoot sinds de laatste financiële crisis van 2008. Door die crisis kwamen de banken in een kwaad daglicht te staan en moesten zij een sociaal gezicht cultiveren om van hun negatieve imago af te komen. Het sociale gezicht werd vormgegeven door het stimuleren, financieren en subsidiëren van de wokebeweging in de VS, die vooral opgebouwd is door de democratische partij van Joe Biden.

In het kielzog van de Amerikaanse grootbanken zijn andere multinationals uit vele sectoren aangehaakt. Bedrijven als Unilever, Amazon, Google, Microsoft, Shell, BP en Boeing zijn allen interne programma’s gaan opzetten waarin environment, social responsibility en governance ofwel ESG leidend zijn geworden. In goed Nederlands; milieu, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur zijn de beweerde kernwaarden van het moderne beursfonds.

“Vrijwel meteen legt Ramaswamy in het boek Woke, Inc de link met de WEF-filosofie; “Doe net alsof jouw multinationale bedrijf zich druk maakt over andere dingen dan winst maken en het verkrijgen van macht, om vervolgens beide te realiseren”

Het grote samensmelten met het World Economic Forum (WEF)

Vrijwel meteen legt Ramaswamy in het boek de link met de WEF-filosofie; “Doe net alsof jouw multinationale bedrijf zich druk maakt over andere dingen dan winst maken en het verkrijgen van macht, om vervolgens beide te realiseren”.Het boek Woke Inc. staat bol van de voorbeelden van multinationals die sociale rechtvaardigheid – WEF Stakeholder Capitalism – preken en vervolgens het tegenovergestelde in de praktijk brengen.

Als voorbeeld geeft Ramaswamy een lezing van Goldman Sachs CEO David Solomon tijdens de WEF-januari bijeenkomst in Davos 2020. Daarin verklaart Solomon dat Goldman Sachs nooit meer een bedrijf naar de beurs zal begeleiden dat niet minimaal één Aziatisch of Afro-Amerikaans directielid heeft. Vervolgens wordt uitgelegd hoe Goldman Sachs in datzelfde jaar de bevolking van Maleisië voor vele miljoenen heeft bestolen om een Maleise oligarch van een nepfonds te voorzien waarmee deze een privévliegtuig en juwelencollectie kon aanschaffen.

Ook Unilever moet het ontgelden. Dat bedrijf is groot voorstander van gelijke rechten voor vrouwen en financiert de VN-vrouwenbeweging. In 2016 werd Unilever echter beschuldigd door een groep vrouwelijke theeplantage medewerkers in Kenya dat hun werkgever ze niet had beschermd tegen groepsverkrachtingen tijdens hun werk op de Unileverplantages (p 142).  

“Welkom in het Woke Industriële Complex”, aldus Ramaswamy die daarmee een vergelijking trekt met het Amerikaanse military industrial complex.

“Wokenomics” in de vorm van ESG regelgeving

In toenemende mate bepalen grote bedrijven de regels voor de samenleving, in plaats van democratisch verkozen bestuurders. Een samengaan van Big Business met Big Government is de basis van ‘Wokenomics’, waarbij de stem van de burger via een parlement buitengesloten is.

Een mooi voorbeeld van het bovenstaande is de nieuwe wetgeving in de EU op het gebied van ESG principes. De EU heeft de afgelopen maanden een groot aantal vormen van regelgeving rond ESG-verplichtingen aangekondigd. De belangrijkste daarvan is Verordening 2020/852. Deze wetten gelden vanaf januari 2023 voor alle bedrijven met in totaal minstens 500 medewerkers. In 2024 wordt dat aantal verlaagd naar 250. 

Het raamwerk dat het WEF heeft ontwikkeld met de Big 4 Accountants voor bedrijven voor EU ESG-wetgeving, is te vinden in dit WEF-rapport.

Ik ben zelf liever wakker dan woke

Ik ben het eens met de meeste principes die uitgewerkt zijn in de woke cultuur. Gelijke behandeling van mannen, vrouwen, minderheden en verschillende religies. Ook de zorg voor het milieu en klimaat. Allemaal belangrijke aandachtspunten voor een gezonde toekomst. Maar…….als je alleen achter dit soort principes aanloopt en je niet bewust bent van de misbruik die door grote marktpartijen, bepaalde politici en belangenorganisaties als het WEF gemaakt worden, ben je niet wakker!

Net als Ramaswamy in zijn boek Woke, Inc, vrees ik voor de samenzwering tussen Big Business en Big Politics, ondersteund door clubs als het WEF, de EU en de Trilaterale Commissie. Daardoor raakt de democratische inbreng van westerse burgers in de prullenbak. We zagen dat talloze malen gebeuren tijdens de coronacrisis.

In toenemende mate ontstaat een dictatuur van de zogenaamde elite, waardoor het lijkt of we steeds meer richting een feodaal systeem gaan waar alleen de superrijken blij van worden. De rest van de maatschappij heeft het nakijken. Iets dat we niet gewend zijn, maar waar Nederlandse wetenschappelijke instituten al in meerdere publicaties voor waarschuwen.

Dus als je woke bent, streef er dan ook naar om wakker te worden en accepteer geen beperkingen van eerder verkregen vrijheden om de belangen van de superrijken en hun brancheverenigingen te dienen. Het feodale tijdperk ligt achter ons.