Barbara de Lalaing emigreerde voor het ultieme gevoel van vrijheid naar Mexico
Begin jaren ’90 had Barbara haar eerste kennismaking met Mexico. Na het afronden van een toeristische opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam ging ze als hostess werken op een cruiseschip. Het leek haar geweldig op die manier al werkende iets van de wereld te zien.
“Tijdens een van mijn eerste reizen maakten we een tocht door de Caraïben, waar we onder meer langs het Mexicaanse schiereiland Yucatán kwamen. Een belangrijke aanlegplaats was in die dagen het fraaie Playa del Carmen en direct na aankomst aldaar was ik spreekwoordelijk verkocht. In die tijd was Playa del Carmen een fraai, authentiek en gemoedelijk havenstadje met een paar duizend inwoners, maar je kon toen al zien dat het toerisme behoorlijk in opkomst was. Het werd er steeds drukker en drukker. Playa del Carmen vond ik 30 jaar geleden een prettige mix van kenmerkende Mexicaanse gastvrijheid en hartelijkheid aangevuld met lokale gewoontes en gebruiken.”
Waarom emigreren?
“In de afgelopen twee jaar heb ik gemerkt dat Nederland niet meer mijn land is. De manier waarop Nederland en de rest van Europa met corona en de maatregelen omgaat staat me tegen. Zoals de druk op het vaccineren. Daarnaast spelen de actuele ontwikkelingen ten opzichte van het conflict in Oekraïne een grote rol. Wanneer Rutte uitspreekt dat het ook ‘onze oorlog’ is, gaat hij toch echt een brug te ver. En wat dacht je van de druk op de boeren, de inflatie en prijsstijgingen. Het is bizar hoe Nederland in een paar jaar tijd is veranderd. Zweden of een ander Scandinavisch land was eventueel nog een optie, maar ook daar is het niet meer hetzelfde. En zo kwam Mexico weer in beeld.”
“Ik genoot in Playa del Carmen van de kenmerkende Mexicaanse gastvrijheid en hartelijkheid aangevuld met lokale gewoontes en gebruiken”
Mexicaanse ontdekkingstocht
Samen met mijn jongens ben ik in januari 2022 ook in Playa del Carmen geweest. We hebben daar genoten van de gastvrijheid en inderdaad het heerlijke weer. Is die kustplaats voor Barbara wat Mexico bijzonder maakt?
“Ik vond mijn bezoeken toentertijd paradijselijk en dat werd nog eens versterkt door het mooie weer in Playa del Carmen, want de weersgesteldheid heeft een grote invloed op mijn gemoedstoestand. En die van veel andere mensen. Ik kwam regelmatig terug in Playa del Carmen en telkens genoot ik weer van deze plaats. Ook al heb ik zogezegd deze stad zien veranderen van een knus stadje in een druk (maar even gezellig) toeristenoord. Het inwonertal is in de afgelopen decennia van enkele duizenden gestegen naar meer dan 300.000 en daarbij wordt Playa del Carmen jaarlijks overspoeld door honderdduizenden toeristen die het karakter van de plaats aanzienlijk hebben veranderd. Er zijn uiteraard mensen die van zo’n kenmerkend vakantieoord houden, maar ik geniet meer van mijn mooie herinneringen aan het toenmalige Playa del Carmen.”
Dit herken ik, maar dan bij Bonaire. Dit is altijd al mijn lievelingseiland geweest, maar ook daar neemt het toerisme een spurt. Welke plek heeft nog meer indruk op haar gemaakt?
“De volgende plek die ik in de begintijd van mijn Mexicaanse ontdekkingstocht leerde kennen was de historische Mayastad Tulum, ook gelegen op het schiereiland Yucatán. Hier werd ik ondergedompeld in de oude Mexicaanse cultuur en geschiedenis. Een excursie naar de beroemde ruïnes van Maya-tempels van Tulum stond toen bijna vanzelfsprekend op mijn reisprogramma. Het imposante Maya-bouwwerk bekend onder naam ‘Templo del Dios Viento’, prachtig gelegen aan zee, maakte bijzonder grote indruk op me. En tenslotte kom je bij een bezoek aan de landstreek Yucatán niet om de stad Cancun heen. Deze stad is al in de jaren ’60 van de twintigste eeuw gepland en ontwikkeld als belangrijke toeristenstad en aan dat doel is volledig voldaan. Als je als toerist van een uitbundig uitgaansleven, dat dag en nacht doorgaat, houdt dan was en ben je daar nog steeds op de juiste plek.”
Zelf ben ik vele malen in Mexico-stad geweest, waar ik bijna altijd in mijn uppie de lokale bus pakte om kerken, bedevaartsoorden en kathedralen te bezoeken. Achteraf gezien verbaast het mij weleens dat dit altijd goed is gegaan. Deze hoofdstad staat bekend als een criminele stad met veel inwoners en toch heb ik mij er altijd veilig gevoeld. Wat is Mexico-stad voor Barbara?
“Ja, Mexico-stad is mij zeker bekend. Tijdens mijn talloze bezoeken aan deze miljoenenstad zag ik de vele bezienswaardigheden die ze herbergt, waaronder bijzondere architectuur en schitterende musea. In de hele stedelijke agglomeratie wonen tegenwoordig maar liefst 22 miljoen mensen. Bizar. Over mijn belevenissen in Mexico-Stad kan ik veel verhalen vertellen en ik wil hier binnenkort leuke blogs over schrijven. Verhalen die je niet zo snel op een vakantie website leest”.
“Mijn tour door Mexico ging verder en in de jaren die volgden kwam ik verschillende malen in het westen van het land. Hier leerde ik onder meer de plaats Puerto Vallarta kennen. Deze historische stad, gelegen aan de Baai van Banderas, heeft haar eigen charme en is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke toeristische trekpleister van Mexico.”
Het is mij duidelijk dat Barbara niet over één nacht ijs is gegaan toen ze met haar man besloot te emigreren naar Mexico. Ze heeft het land vele malen voor langere tijd bezocht en kent bijna meer ins en outs dan de lokale burgers. Geldt dat ook voor haar man? Was hij ook al zo verliefd op Mexico?
“Mijn echtgenoot was nog nooit in Mexico geweest en voor hem was het dus extra spannend. Door mijn enthousiaste verhalen en al mijn reizen naar dit land had hij er wel vertrouwen in deze stap met mij te maken. Toch was ik een beetje nerveus of hij en de kinderen het daar, zo ver van Nederland, wel naar hun zin zouden hebben. Ze zijn 9 en 7, gewend om met ons te reizen en heel flexibel, maar toch was er even onzekerheid. Zouden we wel de vrijheid krijgen die we zochten? Waren de Mexicanen nog altijd zo vriendelijk en aardig zoals ik ze in de afgelopen 30 jaar had leren kennen? Gelukkig werden we na aankomst niet teleurgesteld. Na een aantal maanden in Mexico kan ik zeggen dat het ons hier uitstekend bevalt. We zijn begin december 2021 neergestreken in het idyllische kuststadje Puerto Escondido, dat in het zuidwesten van Mexico ligt, in de staat Oaxaca. Elke avond genoten we daar van de schitterende zonsondergang in de Grote Oceaan en dat was iedere avond weer opnieuw het ultieme geluksgevoel. Na een heerlijke tijd daar, wonen we nu in Mérida.”
“Mijn man was nog nooit in Mexico geweest…”
Steun en advies
Barbara en haar gezin wonen dus in Mérida, de hoofdstad van Yucatán, een deelstaat van Mexico. Inmiddels zijn ze meer dan een half jaar verder. Ik ben benieuwd hoe de kinderen het ervaren.
“Het gaat goed. Met ons alle vier. De kinderen spreken inmiddels drie talen: Nederlands, Engels en Spaans. Ze hadden in no-time nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Natuurlijk is opnieuw beginnen een uitdaging. Ook op werkgebied. Maar op dat vlak ben ik creatief, vindingrijk en ondernemend. De afgelopen twee jaar heb ik gewerkt op projectbasis. Daarnaast ben ik mijn website www.ikganaarmexico.com gestart, waarmee ik Nederlanders die ook naar Mexico willen emigreren wil helpen, motiveren en inspireren. Deze website is heel geschikt voor mensen die met het plan rondlopen naar Mexico te vertrekken en zich onzeker voelen. We zijn momenteel bezig een soort gemeenschap in Yucatán te starten op een terrein waar meerdere huizen zullen komen. Daar zal plek zijn voor meerdere (Nederlandse) gezinnen, echtparen en singles om veilig en zelfvoorzienend te wonen. Ik merk dat veel mensen dat zoeken. Ze vinden het prettig met een groepje gelijkgestemden samen te zijn, maar willen uiteraard wel hun eigen woonplek en vrijheid hebben. Iets dergelijks willen wij in Yucatan gaan creëren. Ik geef webinars en een-op-een advies. Mijn adviezen en tips als ervaringsdeskundige zijn een must voor die eerste stap. Zelf heb ik het geluk dat mijn man mij zakelijk met raad en daad bijstaat. Hij onderwijst de kinderen en zorgt voor het huishouden. Samen vormen we een gouden team en maken onze droom waar. We zijn nog steeds iedere dag blij dat we hier zijn.”
Is er iets dat ze uit Nederland mist?
“Misschien klinkt het heel sentimenteel, maar ik mis het Nederland van de jaren negentig. Maar dat is er niet meer en het Nederland van nu mis ik niet. Ik besef alleen des te beter dat wat we nu voelen in Mexico, iets is waar we aan willen vasthouden. Misschien dat ik over 20 jaar het huidige gevoel van onze ervaring in Mexico zal missen, omdat hier ook dingen gaan veranderen. Maar daar ga ik niet vanuit. Mexico is ons thuisland. Het welzijn van mijn gezin is in Mexico vele malen beter. En iedereen die daar nieuwsgierig naar is, wil ik steunen en adviseren.”