Aramik en zijn drive om ondernemers te helpen
Een jaar of vijf geleden had ik een vrijblijvend gesprek met coach en inspirator Aramik Garabidian. Hij zou mij helpen met meer zichtbaarheid op LinkedIn en met de promotie van mijn thriller roman ‘De nieuwe wijk’. Maar soms lopen dingen anders. Ik was in 2017 nog niet mentaal klaar om naar buiten te treden met mijn teksten. Er zat nog een flinke blokkade bij mij om te durven shinen, aangevuld met een berg vol met excuses, dus ben ik voortijdig afgehaakt. Niet veel later kwam mijn moeder te overlijden, moest ik plotseling verhuizen en besloot ik na 22 jaar te stoppen met mijn werk als stewardess voor de KLM. Ik gooide mijn excuses en angsten overboord, volgde mijn hart en ben het ‘gewoon’ gaan doen. Schrijven. Op LinkedIn viel mij dit op: mijn bijna 10.000 connecties deelden mijn columns en teksten massaal. Zeker toen ik op een luchtige en enigszins humoristische manier over het corona beleid ging schrijven. De zichtbaarheid waar Aramik met mij over had gesproken was een feit en de opdrachten kwamen binnen. LinkedIn was hier minder blij mee en blokkeerde mijn account in 2020. Ik moest weer opnieuw beginnen, maar toch voelde dit niet zo.
De verwijdering van LinkedIn zie ik inmiddels als een groot compliment. Met mijn teksten zette ik mensen aan het denken en dat zie ik nu als mijn kracht. Maar zonder LinkedIn ben ik Aramik eerlijk gezegd uit het oog verloren, aangezien zijn kracht op dat platform ligt. Hij is immers DE LinkedIn Expert. Toen ik een reportage over Linda Hemmes aan het schrijven was, kwam ik Aramik ’toevallig’ weer tegen. Ik kreeg meteen de inspiratie een reportage over hem te schrijven, aangezien ik zijn levensverhaal bewonderenswaardig vind. Hij is een voorbeeld voor mensen die (nog) denken dat niet alles mogelijk is.
Durven shinen
Aramik is geboren in Iran in een Armeens gezin. Op vijftienjarige leeftijd (1995) vluchtte hij met zijn ouders naar Nederland. In Iran hadden ze als Christenen geen ontspannen leven, want het totalitaire regime en de sociale controle waren daar normaal. Het gezin Garabidian liep al jaren op hun tenen en toen Aramik in elkaar geslagen werd door de geheime dienst, liep de emmer over. Ze zaten zijn vader al jaren op de hielen. Helaas doet zo’n geheime dienst de desbetreffende persoon dan geen pijn, maar pakken deze via een dierbare. In Iran werd het gezin behandeld als tweederangsburgers en bij aankomst in Nederland was dat niet anders. Aramik realiseerde zich dat hij een keuze had hoe hij hiermee zou omgaan. Hij accepteerde niet dat het jaren zou duren voor hij goed Nederlands zou spreken en schrijven en bewees het tegendeel door de taal binnen een half jaar vloeiend en foutloos te spreken en schrijven. Hoe kon hij dit doel zo snel bereiken?
“Ik vond het verschrikkelijk in Nederland. Je zou denken dat het een paradijs was vergeleken met Iran, maar iedere dag werd ons verteld dat we ieder moment teruggestuurd konden worden en dat we maar niet moesten wennen aan ons tijdelijke verblijf. Dat heeft mij gestimuleerd zo snel mogelijk te integreren en de taal te leren. Alleen dan zou ik een streepje voor hebben op de rest en mijn kansen om hier te blijven vergroten. Ook al had ik het hier niet naar mijn zin, dit was misschien wel mijn enige kans op een vrij leven.”
“Iedere dag werd ons verteld dat we ieder moment teruggestuurd konden worden, dat heeft mij gestimuleerd zo snel mogelijk te integreren en de taal te leren”
Woestijnratten
Zijn ambities en intenties waren groot, ondanks de demotivatie van iedereen om hem heen, en het tegenovergestelde van alle verwachtingen van buitenaf gebeurde. Aramiks drive kwam in eerste instantie voort uit een bewijsdrang tegenover die buitenwereld. Hij wilde iedereen laten zien wie hij was.
“We werden behandeld alsof we woestijnratten waren. Eerst in Iran, omdat we geen Moslim waren en later hier in Nederland, omdat we het stempel vluchteling hadden. Ik herinner het mij als de dag van gisteren: we werden vanaf Schiphol naar een opvangcentrum gebracht, dat niets anders is dan een primitieve bunker. We hadden een kamertje van drie bij drie meter. De man die ons daar alles liet zien, wilde ons zelfs uitleggen hoe een koelkast werkt. Serieus. Omdat wij vluchtelingen waren, namen ze automatisch aan dat we ergens uit een woestijn waren gekropen. Onwetendheid natuurlijk. Ik neem die man niks kwalijk, maar dat moment triggerde iets in mij. Het gaf mij een doel. Het is pijnlijk als mensen je behandelen als een woestijnrat zonder enige vorm van intelligentie. Maar het heeft mij wel gebracht tot waar ik nu ben.”
Vanaf dat moment zorgde Aramik ervoor dat hij overal waar hij kwam zichtbaar was. Toen hij doorkreeg dat dit hem makkelijk afging, besloot hij dit ook online te gaan doen. Hij bedacht in 2011 al de A.C.T.I.E. methode en creëerde de afgelopen 15 jaar als ondernemer meer dan 280 gratis online producten, zoals e-boeken, videotrainingen en webinars. Inmiddels heeft hij al meer dan 10.000 ondernemers geholpen zichzelf zichtbaar en kenbaar te maken. Hij leert hen wat hij zelf in praktijk brengt. Met zijn dagelijkse Live Podcast Show, wekelijkse LinkedIn Artikelen en aanwezigheid in zijn eigen community, wordt hij inmiddels als DE LinkedIn Expert gezien. Zijn visie is de volgende.
“We creëren een positieve wereld door de kracht van online en offline netwerken en het opbouwen en onderhouden van duurzame relaties op LinkedIn. Ik heb er zelfs mijn missie van gemaakt ieder jaar 100.000 vrouwelijke ondernemers te helpen, zodat ze meer impact, meer inspiratie en meer inkomen kunnen creëren. Maak het verschil, iedere dag, ieder uur!”
Zijn ’21 dagen zichtbaarheid challenge’ is daar een voorbeeld van. Vooral op LinkedIn staat hij bekend om zijn opvallende en motiverende aanpak. Confronterend, to the point en vol energie. Waar haalt hij deze energie vandaan?
“Het is niet zo dat ik energie heb. Onzin. Ik genereer energie en hoop dat mensen daarvan weer energie voor zichzelf kunnen tappen. Iedereen kan energie genereren. Maar het komt niet vanzelf. Je kunt depressief met je schouders omlaag in een hoekje gaan zitten en een zacht stemmetje opzetten, maar dan genereer je natuurlijk helemaal niets. Je kunt ook rechtop gaan zitten, aan je houding werken, jezelf motiveren, doelen stellen en knallen als je echt iets wilt bereiken. Dan genereer je energie en kun je jezelf openstellen voor de energie van een ander. Ik zeg niet dat het makkelijk is, want als je zichtbaar wilt zijn, moet je wel uit je comfortzone komen.”
“Als je zichtbaar wilt zijn, moet je uit je comfortzone komen”
Dat Aramik een bonk energie uitzendt is duidelijk. Luister maar eens naar zijn vele ’Daily Business Boost’ podcasts (inmiddels al meer dan 480 afleveringen). Ik begrijp goed dat mensen hem graag als mentor, begeleider en coach zien. Maar door wie wordt hij gemotiveerd?
“Lang geleden kwam Roy Martina op mijn pad. Begin 2000 heb ik meerdere opleidingen bij hem gevolgd. Hij heeft mij veel geleerd op het vlak van spiritualiteit. De tegenhanger, het down to earth, heb ik tijdens een vijfdaagse cursus van Nisandeh Neta geleerd. Zowel Roy als Nisandeh hebben mij alles geleerd over de verschillende frequenties van energie. Ik heb geleerd hoe je energie verandert en manipuleert en hoe je dit overbrengt op andere mensen. Van de lessen van beide heren pluk ik nog iedere dag de vruchten. En het werkt. Het resultaat is precies zoals ik mijn intenties over energie zet.”
Zichtbaar
Mijn twee uur durende motivatie gesprek met Aramik herinner ik mij nog heel goed. Vol energie en positiviteit vuurde hij allerlei ideeën en gedachten op mij af. Ik had net een boek uitgegeven, maar was niet klaar voor zichtbaarheid. Diep in mij zat nog dat meisje van zeven, waartegen ze zeiden dat schrijven maar een hobby was. Dat je daar geen geld mee kon verdienen. Ik zie mij nog staan. Vol trots liet ik onze visite mijn verhalen schriften zien. Ik geloofde heilig in mijn droom, tot deze mensen mij vertelden dat dit onmogelijk was. Ik moest mij richten op een echt beroep. En tja, het waren volwassenen, dus die hadden vast gelijk. Toch ging het schrijven niet uit mijn systeem. Ik stond ermee op en ging ermee naar bed. Inmiddels weet ik dat deze mensen ongelijk hadden en dat schrijven voor mij een primaire levensbehoefte is. Het zit in mij. En ik weet dat ik het naar buiten mag brengen en er trots op mag zijn. Aramik kan je dus met jouw zichtbaarheid helpen. Maar wat is zijn tactiek?
“Dat is iedere keer anders, afhankelijk van de persoon. Soms ben ik keihard en confronterend. Als dingen mij niet bevallen en ik duidelijk zie dat wat jij doet jou niet helpt, ga ik er met een gestrekt been in. Wie je ook bent, hoe aardig ik je ook vind. Ik heb een van mijn beste vrienden wel eens publiekelijk voor schut gezet. Ik vond dat dit nodig was, want hij deed zichzelf tekort. Maar ik ben altijd integer, oprecht en eerlijk.”