We hebben veel te veel ongezonde uitdagingen om een gezond leven te kunnen leiden: in gesprek met Richard de Leth van OERsterk - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
GIDSLAND

We hebben veel te veel ongezonde uitdagingen om een gezond leven te kunnen leiden: in gesprek met Richard de Leth van OERsterk

Carool Rijnierse 6 min leestijd 30 september 2022
FotoWijnand Geuze

Richard wist na zijn opleiding Geneeskunde alles over ziekte en dood, maar over een optimale gezondheid en hoe je deze moest krijgen en behouden wist hij eigenlijk niets. Het ‘hoe’ van gezond zijn en hiernaar leven en streven ontbrak volgens hem tijdens zijn studie. Per direct stopte hij met zijn co-schappen. Hij besloot de reguliere gezondheidszorg achter zich te laten en ging op ontdekkingsreis. Richard wilde antwoord op de vraag ‘hoe kun je optimaal en gezond leven?’.

Vrijwel meteen kwamen er allerlei nieuwe stromingen op zijn pad, die hem stuk voor stuk inspiratie gaven en zijn nieuwsgierigheid wekten; kinesiologie, fytotherapie, orthomoleculaire geneeskunde, holistische stromingen en psychoneuroimmunologie. Hij las allerlei verschillende boeken over psychologie en welke invloed je brein heeft op je lichaam en gezondheid.

“In 2008 besloot ik mijn eigen praktijk te beginnen. Een praktijk voor integrale geneeskunde. Ik was ervan overtuigd dat ik daar mensen mee kon helpen. Maar blijkbaar loop ik mijn tijd ruim tien jaar vooruit, want in de regio waar ik werk, Heemskerk, waren toen heel weinig mensen bezig met gezondheid, leefstijl of voeding. Ik had maar één of twee klanten per week en er moest wel brood op de plank komen. Ik ben daarom naast mijn praktijk zo’n 50 tot 60 uur in de week voor de thuiszorg gaan werken, want ik moest ook mijn studieschuld aflossen. In 2011 kreeg ik een burn-out, wat ik zelf een spirituele crisis noem, en eigenlijk had ik op dat moment spijt dat ik zo eigenwijs was geweest een alternatief pad te kiezen. Ik was al vier jaar aan het ploeteren en ik dacht dat ik de verkeerde afslag had gekozen. Oude pijnen kwamen naar boven. Ik stotterde wanneer ik voor grote groepen moest praten en durfde mijn mening nooit te geven. Maar dankzij deze spirituele crisis werd mijn verlangen groter dan mijn angst en ik begon een folder te schrijven over voeding. Maar er kwamen steeds meer hoofdstukken bij en zo werd het een boek. Dat heb ik toen in eigen beheer uitgegeven en zo ging het balletje rollen. Gelukkig de goede kant op.”

Juiste zelfzorg

Ondanks de oneindige stroom van informatie hoe het anders kan, kwam Richard al snel tot de conclusie dat je het allemaal kunt samenvatten in één woord: leefstijl. Dat is het sleutelwoord waar de reis naar een gezonde geest en lichaam begint en eindigt. En zo is OERsterk ontstaan. Richard ontwikkelde een concept waarbij je kijkt naar voeding, beweging, ontspanning en mindset. Wanneer deze vier elementen in balans zijn ben je de leider van je eigen gezondheid.

Maar alles begint met de eerste stap. Soms is het te intens en te groots om in één keer het roer om te gooien. Met bewustwording maak je de weg vrij voor een gezonder leven en een gezondere leefstijl. Het doel van Richard en zijn team is dat er in dit jaar, 2022, minstens één miljoen mensen een beter leven hebben. En in eerste instantie is dat door middel van de juiste zelfzorg.

OERsterk helpt je daarbij. Gratis. Ze bieden je een kosteloos lidmaatschap aan met een gids die je leidt naar een beter leven. Ze inspireren en informeren je minstens één keer per week met gezondheidsinformatie in de vorm van blogs, interviews, nieuwsbrieven en prikkelende video’s. Ook bieden ze praktische challenges aan die je spelenderwijs stimuleren gezonder te gaan leven. Want OERsterk beseft dat het een uitdaging is een gezond leven te leiden en vooral om dit te blijven doen. De 21e eeuw is geen makkelijke om in te leven, met zoveel keuzes voor ongezonde voeding en andere niet gezonde uitdagingen. Neem bijvoorbeeld de farmaceutische industrie. Zij houden jou ziek, want jij bent hun verdienmodel. En de medische specialisten leggen hun focus op ziekte, in plaats van gezondheid en preventie. Ook werkt de overheid niet echt mee. Kijk maar eens naar de hoge btw op groente en fruit. Dit is vaak de reden om te kiezen voor ongezond eten, aangezien dit vele malen goedkoper is en niet iedereen een gezonde leefstijl kan betalen.

“OERsterk is pas in 2019 een gezond bedrijf geworden, maar ondanks dat ik weinig inkomsten had, wist ik dat ik op de juiste weg zat. Ik heb de weg van mijn hart gevolgd. Ik werd namelijk heel erg blij van wat ik aan het doen was. Dat bleef mijn drijfveer.”

“We hebben veel te veel ongezonde uitdagingen om een gezond leven te kunnen leiden”

Spirituele wetten voor gezondheid

Richard heeft meerdere boeken op zijn naam staan, waarin gezonde leefstijl de leidraad is. In zijn laatste boek ‘Zielsgelukkig = Kerngezond’ staan de 7 spirituele wetten voor gezondheid centraal. De eerste wet is ‘volg je innerlijke vuur’. In dat hoofdstuk legt Richard uit waarom het zo gezond is je innerlijke vuur te volgen en hoe je op zoek gaat naar hetgeen jou zo gelukkig maakt.

“Je lichaam is gekoppeld aan de fysiologie en stofwisseling en die kun je beïnvloeden met een gezonde leefstijl. Je mind, oftewel je brein, is voornamelijk gekoppeld aan de psychologie en die kun je beïnvloeden met je mindset. Maar de onzichtbare bestuurder van je lichaam én je brein is de ziel. Aristoteles zei dat we allemaal worden geboren met leegtes. En door leegtes word je aangetrokken. Als je de leegtes in je leven vult, leidt dat dus tot vervulling. Dan heb je letterlijk een voldaan leven en kun je vol leven en leeg sterven. Kerngezond hangt dus samen met je lichaam, je brein én je ziel. Veel mensen doen ten diepste niet wat ze zijn. En dat is prima, want het is een eigen keuze. De meeste mensen willen sociale erkenning en negeren daarom hun eigen hartsverlangen. Ze kiezen niet hun eigen pad en dat kan nog weleens een dure ruil zijn.”

Richard merkt in zijn praktijk dat het voor een optimale gezondheid heel belangrijk is dat deze driehoek (lichaam, brein en ziel) in balans is.

“Je kunt nog zoveel supplementen nemen, aan yoga doen en gezonde voeding nuttigen, maar als je je hart niet volgt kun je nog steeds niet gezond zijn of worden. Als je niet op de weg van je hart bent en niet datgene doet waarom je hier bent en jouw unieke talent en kwaliteiten niet benut, dan kun je alsnog klachten krijgen. Dat samenspel van die drie elementen vind ik magisch.”

Revolutie ligt bij weerbaarheid

In 2012 waren meer dan 5 miljoen Nederlanders chronisch ziek. Inmiddels is dat aantal ruim verdubbeld. We worden als moderne mens steeds zwakker, dikker en zieker. En dat is zorgwekkend. De boodschap en missie van Richard en zijn OERsterk wordt steeds urgenter.

“De revolutie ligt op weerbaarheid van binnenuit, terwijl de aanpak van de gezondheidscrisis van de afgelopen twee jaar door onze overheid vooral gericht was op veiligheid van buitenaf. Of het nu over de mondkapjes gaat of de vaccins. Ik vind dat onethisch en zorgwekkend. Ik vind het schandalig dat we niks horen over voeding of beweging. Er kan zoveel voorkomen worden en dat zie ik echt als een gemiste kans. Met gezond eten, bewegen en ontspannen kun je al heel veel ellende voorkomen. OERsterk is jouw voedingscoach. Wij weten hoe je door voeding meer energie krijgt, lekkerder in je vel zit en klachten voorkomt. OERsterk kan je ook helpen en motiveren met bewegen. Energiek bezig zijn zorgt ervoor dat je dopamine aanmaakt. Je voelt je lekkerder en je slaapt beter. Ontspanning wordt vaak onderschat, terwijl het jou kan helpen je lichaam te herstellen of zichzelf te genezen. Gun jezelf die tijd. Ga wandelen, zet je telefoon uit, mediteer of probeer yoga.”

“De aanpak van de gezondheidscrisis door de overheid is vooral gericht op veiligheid van buitenaf, terwijl de revolutie juist ligt op weerbaarheid van binnenuit”

Een heleboel spreekt voor zich, maar als mens hebben we soms net dat ene zetje nodig om te starten. Naast het helpen van mensen, is er de mogelijkheid zelf OERsterk coach te worden. Ook zijn er online programma’s en trainingen. OERsterk is geen hype of modeverschijnsel. Het is een stroming. Een vernieuwende beweging. Met als doel zoveel mogelijk mensen gezond te krijgen en te houden. Er bestaat nog geen preventief systeem dat de mens langdurig ondersteunt en begeleidt bij het maken van gezonde keuzes. OERsterk wil dit systeem graag opzetten en ze zijn al aardig op weg. Je hoeft namelijk geen boom te planten, maar slechts een zaadje. De huidige weg loopt letterlijk dood. Ook in de gezondheidszorg. En niemand komt je redden, want je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gezondheid. OERsterk wil je aan de hand meenemen en naar de weg van een gezond leven leiden. Want de leider van een optimaal leven ben jezelf.

Wil je aan je gezondheid werken? Dan heeft Richard een mooie training ontwikkeld: het Gezondheidsvirus.