Waarom behandeling van gezondheidsklachten vanuit de kernoorzaak essentieel is - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Gezondheid

Waarom behandeling van gezondheidsklachten vanuit de kernoorzaak essentieel is

Carool Rijnierse 6 min leestijd 27 oktober 2022
FotoLiselore – eigen foto
De wisselwerking tussen lichaam en geest

Binnen de gezondheidszorg zie je door de eeuwen heen prachtige ontwikkelingen die er nu voor zorgen dat het gros aan ziektes en pijn behandeld en bestreden kan worden. Het is alleen opvallend dat de reguliere artsen de bevindingen van Hippocrates met mate raadplegen en dus niet de integrale samenhang tussen lichaam en geest toepassen. De geneeskracht van – en preventie met voedingsstoffen en kruiden zou juist weer vanzelfsprekend horen te zijn. Gelukkig groeit de laatste jaren het bewustzijn over een gezonde leefstijl.

Drs. Liselore van Ekdom MSc, orthomoleculair natuurgeneeskundige, transformatiecoach en eigenaar van Your Elements, begeleidt haar cliënten en hun kinderen naar een leven met balans en energie. Dit doet ze met orthomoleculaire natuurgeneeskunde, gecombineerd met transformatie coaching. Haar studies Gezondheidseconomie (MSc) en Natuurwetenschap & Innovatiemanagement (drs.) liggen aan de basis van haar drijfveer om bij te dragen aan innovatieve gezondheid. Diverse medische en bedrijfskundige functies (onder andere bij de WHO/VN, farmaceutische industrie, in de reguliere wetenschap en advies in de zorg) lieten haar de noodzaak zien van een nieuwe integrale visie op gezondheid, preventie en vitaliteit. Integrative medicine en de integratie van verschillende aanvullende geneeswijzen met het reguliere is voor haar een prioriteit.

De wisselwerking tussen lichaam en geest speelt in de praktijk van Your Elements een zeer belangrijke rol. Precies zoals Hippocrates altijd heeft gezegd.

Voor Hippocrates was het duidelijk; natuurgeneeskunde is een samenwerking tussen lichaam, geest, de toediening van kruiden en het zelfherstellende vermogen’

De grondlegger van de Westerse geneeskunde

Even terug naar het begin. De natuurgeneeskunde is zo oud als de mensheid zelf. Alle voeding haalden mensen zelf uit de natuur, ook de kruiden en planten voor de genezing van kwalen. Uit circa 1500 voor Christus bestaan bewijzen dat de Egyptenaren het zelfgenezend vermogen van het lichaam optimaal konden benutten. Iets later, rond 460 voor Christus, leefde er een Griekse arts op het eiland Kos die nu nog steeds wordt gezien als de grondlegger van de westerse geneeskunde. Zijn naam was Hippocrates. Zijn naam komt terug in een eed. Artsen leggen de eed van Hippocrates af, waarmee ze zichzelf verplichten bepaalde beroepsregels te handhaven.

Hippocrates’ reizen naar Egypte en Mesopotamië leerden hem veel over de geneeskunde van priesters en genezers. Hij bestudeerde daarnaast werken van natuurfilosofen en hij onderzocht patiënten, waarna hij zijn bevindingen opschreef. Voor Hippocrates was het duidelijk dat natuurgeneeskunde een samenwerking is tussen lichaam, geest, de toediening van kruiden en het zelfherstellende vermogen. In zijn boekwerken herhaalt hij vele malen dat lichaam en ziel met elkaar verbonden zijn en dat deze, in combinatie met de juiste kruiden en voeding, het lichaam zelf kunnen genezen.

De eerste farmaceutische medicijnen

Eeuwenlang is dit ook de manier om mensen te helen. Maar na de middeleeuwen volgt er een verschuiving. In de 16e eeuw komen de natuurwetenschappen steeds meer op zichzelf te staan. De ziel verdwijnt letterlijk uit de geneeskunde. Er wordt bijna niet meer gekeken naar het verband tussen lichaam en geest. De focus ligt op het lichaam en zo verdwijnt de natuurgeneeskunde uit de geneeskunde. In de 19e eeuw worden voor het eerst medicijnen voor specifieke ziektes ontwikkeld. De meest bekende is wel de ontdekking van penicilline in 1928.

Persoonlijke en spirituele groei

Voor Liselore begon haar persoonlijke zoektocht naar handvatten om met meer energie en veel gezonder te leven alweer jaren geleden.

“Ik was altijd al een gevoelig meisje en groeide op in een intellectuele, voornamelijk rationele omgeving waaraan ik me ging aanpassen. Toen ik zelf grote energieproblemen kreeg en me ging bezighouden met persoonlijke en spirituele groei, keek ik ook naar de diepere oorzaken van mijn symptomen. Zo kwam ik in aanraking met verschillende natuurlijke manieren om weer gezond te worden en te blijven. Dit vond ik fascinerend. Ik was zo verwonderd over wat er te bereiken valt met een natuurlijke leef- en zienswijze (orthomoleculaire natuurgeneeskunde) in combinatie met bijvoorbeeld energetische geneeskunde. De resultaten waren duurzaam en van blijvende aard, bekeken vanuit het systeem en de onderliggende (biochemische) oorzaken. Stapje voor stapje groeide ik in bewustzijn. Ik leerde dit te integreren in mijn mentale en lichamelijke gezondheid. Omdat ik mensen dezelfde inzichten wilde geven, maar niet versnipperd zoals mijn reis is geweest langs vele aanvullend specialisten en in opleidingen, ben ik ruim 7 jaar geleden mijn praktijk Your Elements gestart. Ik praktiseer nu de integrale werkwijze voor mijn cliënten vanuit Hilversum. Uit heel het land komen mensen naar me toe.”

Nederland kent elf miljoen medicijngebruikers

Wanneer je beseft dat 90 procent van onze lichamelijke en mentale onbalans wordt veroorzaakt door onze leefstijl, begrijp je ook dat daarin meteen de oplossing ligt. Hoe snel nemen we een paracetamol als we hoofdpijn hebben? Of rennen we voor een kwaal naar de huisarts om medicijnen voorgeschreven te krijgen? We zijn dat normaal gaan vinden. Terwijl het pas echt gewoon hoort te zijn dat je de werkelijke oorzaak vindt en deze aankijkt. En wanneer je weet waar je klachten vandaan komen, heb je de keuze om eerst een kuur op basis van kruiden planten of mineralen te volgen. Misschien zou de stap naar de reguliere geneeswijze niet de eerste keuze horen te zijn. Maar in de westerse samenleving is er niks raars meer aan de enorme hoeveelheid medicatie die wij jaarlijks met z’n allen slikken. Ongeveer elf miljoen Nederlanders gebruiken regelmatig medicijnen (de medicatie die je zonder recept kunt kopen niet meegeteld). Dat zijn 420 miljoen doosjes medicijnen, waarvan ten minste 190.000 kilogram medicijnen via het riool en na zuivering van het water in het oppervlaktewater terechtkomen.

‘ Het verschil is dat de orthomoleculaire methode ook naar de oorzaak kijkt en niet alleen naar de symptomen’

Aanvullende of uitgebreide geneeswijze.

“Hippocrates zei het niet voor niets. ‘Let your food be your medicine’. Met orthomoleculaire geneeskunde, een evidence based wetenschap, creëer je een optimaal milieu in het lichaam, zodat het goed kan functioneren vanuit het van nature aanwezige zelfherstellende vermogen. Door het gebruik van bepaalde voeding en supplementen én het aanpassen van je leefstijl, bevorder je de afvoer van afvalstoffen, worden je tekorten aangevuld, kan het zelfherstellende vermogen weer zijn werk doen en komt de balans terug in je lichaam. Het resultaat is dat je lichaam gezonder wordt, zoals het van oorsprong hoort te zijn. Een reguliere arts kijkt bij chronische aandoeningen voornamelijk naar de symptomen, terwijl wij in de basis naar de diepere, onderliggende oorzaken kijken. Ook ik werk met laboratoriumonderzoek dat regulier uitgevoerd wordt”

Een alternatieve geneeswijze zegt niks anders dan dat je het probleem op een andere manier aanpakt. Het woord ‘Alternatieve’ zou eigenlijk vervangen moeten worden door ‘Aanvullende’ of ‘Uitgebreide’ geneeswijze. Bij natuurgeneeskunde zijn de behandelaren net als in de reguliere zorg op zoek naar de beste medicatie en oplossingen. Het verschil is dat de orthomoleculaire methode ook naar de oorzaak kijkt en niet alleen naar de symptomen. Wanneer je niet naar de kern kijkt, de beweeggrond, ben je met medicatie een klacht tijdelijk aan het verdoven of onderdrukken. En daar ligt volgens Liselore zelden een duurzame oplossing voor chronische problematiek.

Terug naar de basis.

“Bij Your Elements kun je veel kanten op. Ik heb een integrale aanpak, met aandacht voor alle leefgebieden en elementen. Ik wil dat mijn cliënten zich weer in hun element voelen. Fit, vol energie en gezond vanuit hun oorspronkelijke natuur. Zodat ze in flow, vanuit hun natuurlijke kracht in verbinding met zichzelf, hun hart, intuïtie en omgeving kunnen leven. Ik noem dat het leven van het natuurlijk potentieel. Dat klinkt toch ook heel fijn en kloppend? En het kan. Of het nu gaat om advies over supplementen, kruiden, planten of mineralen, een laboratoriumonderzoek of vragen over hormonen, afvallen, Covid herstel, slaapproblemen of darmproblemen; bij Your Elements luister ik naar de vraag onder de vraag. Naast de lichamelijke oorzaak kijk ik ook naar de mentale, emotionele en mogelijk energetische oorzaak. Deze zijn veelal gekoppeld. Blokkades die zich hebben vastgezet in het systeem worden hierdoor opgelost. Zo werken we samen aan de oorzaken van disbalans en een blijvende duurzame oplossing.”

Een andere bekende quote van Hippocrates is:‘Before you heal someone, ask him if he’s willing to give up the things that made him sick’. Het aanpassen van een vertrouwde leefstijl die misschien niet gezond is, maar wel vertrouwd, is altijd lastig. De grondoorzaak en je leefstijl aanpakken en emotionele/mentale elementen onderzoeken, een must voor echte genezing. Van daaruit is natuurgeneeskunde een logische volgende stap. Met diverse natuurlijke therapieën, diëten en leefstijladviezen zorg je dat je niet alleen van de klachten afkomt, maar dat je ook gezond blijft. Ofwel, terug naar de basis. Zoals Liselore zegt: “Terug naar jouw natuurlijke essentie”.

Als we dit massaal doen, is het logisch dat er minder mensen ziek worden, zijn en blijven. Dat klinkt als muziek in mijn oren.

Wil je meer van Liselore haar werk ontdekken? yourelements.nl