Vrouwen hebben volgens Lareb twee keer grotere kans op bijwerking coronavaccin - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Gezondheid

Vrouwen hebben volgens Lareb twee keer grotere kans op bijwerking coronavaccin

She Health Clinics 4 min leestijd 24 april 2023
FotoiStockfoto

Nadat al was gebleken dat vrouwen na het coronavaccin vaak last krijgen van menstruatieklachten en bloedingsproblemen als ernstige bijwerking en uit onderzoekanalyses bleek dat mRNA-boosters de hartspier vaker beschadigen dan gedacht, blijkt nu uit onderzoek van bijwerkingencentrum Lareb dat vrouwen een twee keer grotere kans hebben om een (ernstige) bijwerking te krijgen na hun coronavaccinatie dan mannen. Het verschil tussen mannen en vrouwen is het grootst na de eerste coronavaccinatie, zo meldt bijwerkingencentrum Lareb.

In vergelijking met mannen hadden vrouwen vooral opmerkelijk meer last van misselijkheid, een ontsteking op de injectieplaats en bloedingsproblemen. Ook duurde het herstel van vrouwen langer dan bij mannen.

“Over het algemeen is bekend dat meer vrouwen bijwerkingen ervaren van vaccins dan mannen”, vertelt directeur Agnes Kant van Lareb. “Dat komt onder andere door een sterkere reactie van het afweersysteem.”

Uit de meldingen van bijwerkingen in de databases van EudraVigilance en Lareb – waarbij er sprake is van een onderrapportage en vermoed wordt dat slechts een klein deel van de bijwerkingen daadwerkelijk wordt gemeld of geregistreerd – blijkt dat er sprake is van een groot aantal ernstige bijwerkingen die kunnen optreden van vaccinatie met een Covid-19 vaccin.

Daarnaast verschijnen er steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die de risico’s en bijwerkingen van coronavaccins analyseren en in een ander perspectief zetten. Veel voorkomende ernstige bijwerkingen na toediening van het Covid-19 vaccin zijn onder andere:

hevige menstruatie en doorbraakbloedingen

Uit honderduizenden meldingen over menstruatieklachten na coronavaccinatie bij EudraVigilance en uit diverse studies blijkt dat COVID-19-vaccins bij 42% van de vrouwen de menstruatiecyclus beïnvloedden.

Vooral overmatig bloedverlies en hevig menstrueel bloedverlies (HMB) komen vaak voor.

Lees ookEMA wil hevige menstruatie eindelijk als bijwerking vermelden bij coronavaccins.

trombose

Trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes (trombopenie). Deze bijwerking wordt afgekort als TTS (trombose en trombocytopenie syndroom). Klachten die hierbij optreden zijn: kortademigheid, pijn op de borst, zwelling van de benen en/of pijn in de benen, aanhoudende buikpijn, ernstige of aanhoudende hoofdpijn, wazig zien of na een paar dagen blauwe plekken of rode/paarse puntvormige bloedingen op de huid buiten de prikplek. 

Lees ookHoe herken je de symptomen van trombose?

immuun trombocytopenie (itp)

Bij immuun trombocytopenie is er sprake van een laag aantal bloedplaatjes. Klachten die kunnen ontstaan bij ITP zijn: spontane bloedingen, blauwe plekken en/of rood, paarse puntvormige bloedinkjes op de huid buiten de prikplek.

veneuze trombose

Bij veneuze trombose (stolsel in aderen) ontstaan als klachten of symptomen vaak kortademigheid, pijn op de borst, zwelling van de benen en/of pijn in de benen en/of aanhoudende buikpijn. Venueze trombose kan een longembolie, beroerte (herseninfarct), TIA, ooginfarct of andere vaatproblemen veroorzaken.

Lees ookAan déze symptomen kun je een TIA of beroerte meestal herkennen.

cerebrale veneuze sinustrombose (cvst)

Als er naast cerebrale veneuze sinustrombose (CVST) ook een tekort in het aantal bloedplaatjes is, dan kan het gaan om de bijwerking trombose met een tekort aan bloedplaatjes (TTS). Maar CVST kan ook optreden zonder een tekort aan bloedplaatjes. Symptomen zijn onder andere: hoofdpijn, uitvalsverschijnselen en mogelijk epileptische aanvallen. 

myocarditis en pericarditis

Vrouwen rapporteren als ernstige bijwerking van vaccinatie vaak een ontstoken hartspier (myocarditis) of een ontsteking aan het hartzakje (pericarditis).

De symptomen van myocarditis verschillen van persoon tot persoon. Zo merkt de één niets of bijna niets en de ander heeft klachten van hartfalen en hartritmestoornissen. In eerste instantie kan iemand last krijgen van symptomen die bij een gewone griep horen. Denk hierbij aan klachten zoals koorts en spierpijn. Ook wanneer iemand in eerste instantie geen tot weinig klachten heeft, dan kunnen er wanneer deze griepachtige klachten verdwenen zijn andere klachten ontstaan. Denk hierbij aan: pijn op de borst, overmatig zwetenhartritmestoornissen, vermoeidheid, kortademigheid en vocht vasthouden.

Lees ookHoe herken je een ontstoken hartspier (myocarditis)?

langdurige hart- en vaatklachten

In sommige gevallen kunnen vrouwen die myocarditis hebben ontwikkeld littekens krijgen langs het hartweefsel, waardoor het vermogen om bloed te pompen en zuurstof door het lichaam te laten circuleren vermindert. Dat kan chronische hartklachten veroorzaken.

Lees ookWat zijn de symptomen van hartziekten bij vrouwen?

myelitis transversa

Bij ontsteking van het ruggenmerg (myelitis transversa) ontstaan er klachten die lijken op een dwarslaesie, zoals zwakte in de benen, gevoelsstoornissen en een verstoring van de blaas of darmen.

capillairleksyndroom

Het capillairleksyndroom veroorzaakt dat armen en benen dik worden, plotselinge gewichtstoename en een gevoel van flauwte.

cutane vasculitis

Bij ontsteking van de kleine bloedvaten in de huid (cutane vasculitis) blijft de bloedvatontsteking beperkt tot de huid. Dit kan zich uiten in huiduitslag of bloeduitstortingen.

vruchtbaarheidsproblemen

In de meeste landen waar vrouwen een coronavaccin hebben gehad is een sterke daling van de fertiliteit te zien van minstens 20%.

Lees ookWelke onderzoeken zijn er mogelijk als het niet lukt om zwanger te worden?

miskraam

Vrouwen die voor of tijdens hun zwangerschap zijn gevaccineerd rapporteren een bovengemiddeld hoog percentage miskramen en dood geboren baby’s.

Lees ookCoronavaccinatie leidt mogelijk tot miskraam.

kanker in weke delen

Bij vrouwen is na vaccinatie tegen het coronavirus een sterke toename te zien van kanker in de weke delen. Vooral borstkanker en gynaecologische kanker.

Lees ookAmerikaans laboratorium constateert 20-voudige toename van baarmoederkanker na start Covid-injecties.

guillain-barré

Mensen met de aandoening Guillain-Barré als bijwerking van het coronavaccin ervaren dubbel zien, spierzwakte of moeite met slikken, kauwen, spreken of lopen. 

Lees ookHoe herken je het Guillain-Barré syndroom na vaccinatie?

neuralgische amyotrofie

Neuralgische amyotrofie (NA) is een acute, zeer pijnlijke, perifere neuropathie (zenuwaandoening) en heet ook wel ‘plexus brachialis neuropathie’ of ‘het syndroom van Parsonage en Turner’. Deze pijnlijke en vaak chronische kwaal kan de kop opsteken na een coronavaccinatie (coronaprik) of een griepprik.

Lees ookVaccinatie oorzaak van pijnlijke zenuwaandoening neuralgische amyotrofie.