Tien tekenen van ondervoeding - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Gezondheid

Tien tekenen van ondervoeding

Hayo Bol 7 min leestijd 12 december 2022
FotoBigstock Foto

Het idee dat we in Nederland goed gevoed door het leven gaan is nogal achterhaald, gezien de toename van ‘vage’ klachten en ernstige auto-immuunziekten. De angst die voortdurend uit de speakers van de massamedia komt en de portie dagelijkse stress verzwakken eveneens de immuniteit. De hieronder genoemde tien tekenen van ondervoeding zijn significant en kunnen op de middellange termijn voor de bekende welvaartsziekten zorgen. De medicalisering van de gezondheidszorg doet hier nog een schepje bovenop. Ondervoeding betekent dat er in het lichaam tekorten van vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren en vetten optreden.

Deze tekorten worden pas zichtbaar in het bloed, via bloedanalyse, als het (bijna) te laat is. Je kunt dus beter maar aandacht geven aan jezelf en opmerkzaam zijn in hoe je je voelt en in hoeverre je lichaam ‘vage’ klachten geeft. Een haaranalyse kan preventief gezien inzicht geven voor wie twijfelt bij het lezen van onderstaande tien items. Een toelichting ervan volgt hieronder.

De tien tekenen zijn:

  1. Stress en/of een gevoel van regelmatige onrust of gejaagdheid
  2. Laag energiepeil
  3. Moeite met inslapen of doorslapen
  4. Zucht naar voedsel (zout, zoet), verslavingsgevoeligheid ongeacht voor wat
  5. Moeite met wakker worden, slow starter
  6. Kouwelijk, vooral handen en voeten die snel koud worden
  7. Slechte eetlust, een maag die in knoop zit. Snel last van obstipatie of diarree
  8. Je eet net zoveel groenten als een kleuter …
  9. Lage lichaamstemperatuur < 36.5 graden
  10. De etiketten van de producten die je eet zeggen bijvoorbeeld zero sugar, minder calorieën en ‘mager’ (zoals vlees en zuivel) enz.
FotoEigen foto
Stress

Een gevoel van stress kan altijd te herleiden zijn naar emoties. Het begint vaak met een onrustig gevoel en wanneer je dit niet goed verwerkt, blijft dit nare gevoel ‘zeuren’ in je maag, buik of de spieren van je benen en armen. Stress is een symptoom en geen oorzaak. Spanning hoort bij het leven, net als teleurstelling, een doel dat je niet bereikt of een opmerking die verkeerd valt. Het is aan jou hiermee te kunnen omgaan. Sommigen drukken alle stressgevoelens weg door ‘niks’ te voelen, door harder te gaan werken of door zichzelf voortdurend af te leiden met triviale zaken die je leven leuker maken, maar niet werkelijk bijdragen aan een goed gevoel vanbinnen. Een beetje afleiding door tv, sport of spel is natuurlijk niet erg, maar een teveel doet je lichaam langzaam maar zeker overbelast raken. Stress kost je direct extra vitamine C en magnesium en wanneer de buffers ervan leegraken, is het lastig deze weer op peil te brengen. Wanneer je verder overbelast raakt, heb je steeds minder prikkels nodig om in de ‘stressmodus’ te komen en is alleen voeding of suppletie onvoldoende om dit recht te trekken.

Laag energiepeil

Weinig energie en snel moe, geven aan dat je lichaam tekorten heeft. Dit kan van alles zijn, maar meestal begint dit met een tekort aan B-vitaminen en in het bijzonder B12 omdat deze zeer belangrijk is voor het op peil houden van het evenwicht aan goede stoffen in het bloed. Je bloed is eigenlijk je vloeibare voorraadkast, overal aanwezig in je lichaam. De stoffen uit het bloed kunnen direct worden afgegeven aan de cellen als dat nodig is. ‘Goed’ bloed maken is een taak van de lever en de darmen. Niet voor niets wordt er gezegd dat je weerstand in de darmen zit. Als het daar misgaat, is je interne voorraadkast niet goed gevuld en dat merk je in het algemeen door vermoeidheid of aan een variatie van kleine klachten variërend van haaruitval, hoofdpijn, voetschimmel, spierpijn, ontstekingen en problemen met de spijsvertering. Bedenk dat het lichaam prioriteiten stelt: eerst energie naar je hart, longen en lever want als dat uitvalt ben je zo ongeveer dood. Het komt te vaak voor dat er dan niet genoeg energie over is voor de rest van je lichaam. Aldus krijg je koude handen en voeten, klachten aan spieren en pezen, slechte concentratie, enzovoorts.

Moeite met inslapen of doorslapen

Een goede nachtrust met voldoende diepe slaap zorgt voor de aanmaak van groeihormoon. Dit hormoon zorgt voor herstel van de weefsels en het schoonmaken van het bloed door de lever gedurende de nacht. Een verstoorde nachtrust kan dus op de langere termijn grote gevolgen hebben. Je kunt er zelf voor zorgen dat je kamer zo min mogelijk belast is met EMF (elektromagnetische velden) door geen telefoon naast je hoofd te leggen als wekker en de wifi uit te doen. Daarnaast is een goede verduistering belangrijk en het liefst zo min mogelijk lawaai dat je nachtrust kan verstoren. De vuistregel is dat je als je slecht inslaapt er mogelijk een calciumtekort is en als je slecht doorslaapt er mogelijk een gebrek is aan magnesium. Met behulp van deze test kun je hierachter komen. Niet uitgeslapen opstaan (punt 5) is een teken dat je lever niet klaar is met zijn rondje ontgiften. De verplichtingen van de dag roepen je weer en dan gebruik je wat snelle koolhydraten, koffie of groen thee om je lichaam aan te zetten. Het fenomeen ochtend- en avondmens is iets van deze cultuur en maatschappij. Bij natuurvolkeren komt dat niet voor. Dat heeft echt niet alleen te maken met verschil in leefstijl en eetgewoonten maar vooral met het teveel aan toxinen en een tekort aan goed nutriëntrijk voedsel. Kom je slecht je bed uit? Probeer dan als eerste de opname van je voedsel te verbeteren door gezonder te eten en door veel te kauwen.

FotoEigen foto
Hang naar verkeerd voedsel

Foodcravings wordt dit ook wel genoemd en iedereen betrapt zich er wel eens op dat de zak chips wel erg snel leeg is of dat de chocola alweer op. De behoefte aan bepaalde soorten voedsel is direct te relateren aan een tekort van bepaalde mineralen en vitaminen. Zie de tabel hierboven. Het recept hiervoor is meer biologisch te gaan eten en vooral om volwaardiger te gaan eten. Ernstig overeten gaat vaak vooraf aan latere ziekten als obesitas, diabetes en reumatische aandoeningen. Verslavingsgevoeligheid laat zien dat er een structureel tekort is aan B3, vitamine C en verschillende mineralen. Een evenwichtig voedingspatroon en daarbij behorende leefstijl kan dit voorkomen.

Kouwelijk

Als je het snel koud hebt, kan je lichaam eigenlijk niet goed anticiperen op veel stilzitten en de koudere temperaturen die nu eenmaal bij ons klimaat horen. Als een boer, visser of timmerman het koud heeft, is hij niet lekker en heeft hij vast wat onder de leden. Maar als kantoorpersoneel het koud heeft, doen we gewoon de thermostaat wat verder omhoog. Om je interne vuurtje goed te houden, is het belangrijk je met regelmaat bloot te stellen aan zowel koude (koud afdouchen bijvoorbeeld) als aan warmte (sauna). Beide vormen stimuleren namelijk de aanmaak van heatshockproteins en die zorgen ervoor dat je lichaam gemakkelijker kan omgaan met temperatuurverschillen. Eigenlijk versterk je daarmee je innerlijke thermostaat. Te lang kouwelijk wijst op een stofwisselingsprobleem en vaak wordt dan de schildklier als ‘hoofdschuldige’ aangewezen. Dit is een makkelijke medicamenteuze oplossing voor een probleem dat dieper ligt. Juist door goed voedsel en dito leefstijl kun je je kouwelijkheid te lijf gaan.

Slechte eetlust

Hoeveel groenten eet je per dag? Hopelijk meer dan de hoeveelheid die een kleuter aankan. Gebruik de vuistregel dat je minimaal 300 gram en liever zelfs 500 gram groenten per dag naar binnen zou moeten krijgen. Een slechte eetlust gaat meestal ten koste van de inname van groenten. Te snel schiet je door naar pizza, patat of pannenkoeken. Suiker, frituur en koolhydraatrijke voeding bevredigt op de korte termijn altijd beter dan groenten, maar het gezondheidseffect van dit voedsel is niet heel erg groot. De boodschap moge dus duidelijk zijn: eet meer groenten, liefst biologisch en dat geldt in het bijzonder voor aardappelen, broccoli en bleekselderij.

Etiketten

Wie regelmatig de verpakking leest, ziet dat het grote aantal ingrediënten ten koste gaat van de echtheid van het product. Neem als voorbeeld de vergelijking van rookvlees met kipfilet. Het ene bevat vlees en zout, het andere een slordige vijftien ingrediënten. Ik hoef niet uit te leggen welke dan beter is. Dat geldt ook voor alle suikervrije producten, omdat suikervervangers als aspartaam, sacharide en sucralose erger zijn dan gewoon suiker. Als je zoet eet, eet dan normaal zoet en stoor je niet aan het aantal calorieën. Dat zegt namelijk niets over of iets gezond is. Dat geldt ook voor vet. Het ene vet is het andere niet. Kokosvet is zeer gezond en frituurvet zeer ongezond. Maar vooral de geharde vetten in koekjes, snoepjes en verpakt voedsel zijn een verborgen verzwakker van je immuniteit. Dat geldt ook voor de ‘magere’ trend die al jaren aan de gang is. Mager voedsel betekent feitelijk dat er essentiële onderdelen uit weggehaald zijn om calorieën te verminderen. Goed, volwaardig voedsel hoort alle componenten van lange koolhydraatketens, goede vetten en hoogwaardige eiwitten in zich te hebben. Overweeg daarom zoveel mogelijk zonder pakjes, zakjes en uit blik te eten, dan gaat je gezondheid er zeker op vooruit.

Samengevat

Ondervoeding is een feit als je kijkt naar bovenstaande tien kenmerken van ondervoeding. Hoeveel mensen ken jij met één of meerdere kenmerken hiervan? Het is hoog tijd voor preventie, volwaardige voeding en natuurlijke suppletie. Als je meer wilt weten, neem dan contact op.

FotoEigen foto

Hayo Bol is natuurgeneeskundig therapeut en lifecoach. https://hayobol.nl