Tarte à la tomate (Franse tomatentaart) - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Gezondheid

Tarte à la tomate (Franse tomatentaart)

Marjolein Dubbers 2 min leestijd 17 februari 2022
FotoEigen foto

Tarte à la tomate (Franse tomatentaart)

Dit heb je nodig voor een taartvorm van 26 cm
175 gram amandelmeel
150 gram havermeel (gemalen havermout)
25 gram roomboter, zacht + extra 
100 ml water
1 ei
Flinke snuf zout

Voor de vulling
500 gram kleine tomaatjes n (bijvoorbeeld cocktail- of cherrytomaatjes)
250 gram tomatenmix naar keuze (voor het oog in verschillende kleuren)
1 rode ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
2 afgestreken el Franse mosterd
Handje verse tijm

Klontje roomboter
Verse zwarte peper

Hoeft niet, wel lekker
Stukje Parmezaan of geitenkaas, geraspt

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak het deeg door alle ingrediënten toe te voegen aan een kom. Kneed met je handen tot een samenhangend, ietwat vochtig geheel. Vet een taartvorm licht in en verdeel het deeg erover. Maak een opstaande rand. Prik de bodem op een paar plaatsen in en bak de bodem 25 minuten voor in de oven.

Maak ondertussen de gesmoorde tomaten. Snijd de kleine tomaatjes door de helft. Voeg een klontje roomboter toe aan een pan en bak de ui glazig. Doe de knoflook erbij en bak even mee. Vervolg met de tomaten en laat op middelhoog vuur smoren zonder deksel op de pan. Voeg wat verse peper naar smaak toe. Zet het vuur uit wanneer de tomaatjes rimpelig worden en een deel van het vocht is verdampt. 

Haal de bodem uit de oven. Verhoog de temperatuur naar 180 graden. Bestrijk de bodem met de mosterd en de blaadjes van 6 takjes tijm en eventueel de kaas. Giet het tomatenmengsel erover en verdeel. Snijd vervolgens de tomatenmix in plakjes of helften en leg verspreid erbovenop. Zet opnieuw in de oven voor 25-30 min.Haal de tomatentaart uit de oven en laat kort afkoelen. Garneer met de rest van de tijmblaadjes. Lekker met een groene salade.