Sporten zonder sportschool. Wat zijn je mogelijkheden?
Dat gezond zijn en gezond blijven een must is, lijkt mij niet meer dan logisch. Heel jammer dan ook dat juist dit aspect een ondergeschoven kindje is. Terwijl de snackbar open blijft, gaan de sportscholen steeds weer dicht. En niet alleen de sportscholen moeten steeds sluiten, alle sportactiviteiten die binnen beoefend worden, liggen dan stil. Ook gezonde voeding wordt helaas nergens gepromoot. Dat vind ik persoonlijk een heel grote gemiste kans, maar tegelijkertijd ben ik ook van mening dat je dit niet als excuus mag gebruiken om niet in beweging te blijven. Er zijn meer dan genoeg alternatieven binnen handbereik, je moet ze alleen wel kunnen vinden.
En dat niet alleen. Het is ook een omschakeling. Een verandering. En voor de meeste mensen is het lastig zich hiertoe te zetten. En het vol te houden. Misschien dat ik je met wat simpele aanpassingen en tips enigszins kan motiveren om vooral wél in beweging te blijven. Zelfs als dit op een manier is zoals je die (nog) niet gewend bent. Sterker nog; er zijn zelfs mogelijkheden waarvoor je de deur niet uit hoeft, wat je reistijd scheelt. Waarbij je achteraf toch een heel voldaan gevoel hebt.
Zo zijn daar de online sportscholen. Je hebt bijvoorbeeld Fit at home en Fitchannel, waarbij je thuis, al voor 2,49 euro per week, honderden workouts kan doen. En wanneer je googelt komen er veel meer online sportscholen tevoorschijn. Voor ieder wat wils. Ook YouTube staat vol met oefeningen en online lessen, gratis, maar dan moet je wel stevig in je sportschoenen staan om hier een nieuwe gewoonte van te maken die je ook daadwerkelijk zal volhouden. Daarnaast zijn er apps die je kunnen helpen en je blijven motiveren.
“Ook YouTube staat vol met oefeningen en online lessen, gratis, maar dan moet je wel stevig in je sportschoenen staan om hier een nieuwe gewoonte van te maken die je ook daadwerkelijk zal volhouden”
Veel sportscholen gaan wel door met hun lessen, maar dan in de buitenlucht. Een duurder alternatief is de personal trainer, maar voor mensen die een extra schop onder hun kont nodig hebben wel een uitkomst. Daarnaast zijn er natuurlijk een heleboel gratis mogelijkheden. Je kunt fietsen, steppen, wandelen, joggen, hardlopen, in de natuur zwemmen of pull-ups doen bij een buitenspeeltuin.
Wanneer je geen app of online kanaal wilt gebruiken en toch fit wilt blijven, kan het helpen om een stappenteller te dragen. Zet een doel, zodat je iedere dag opnieuw een idee hebt van hoeveel stappen je nog moet zetten. Houd een soort dagboek bij. Schrijf bij iedere dag van de week op wat je wilt doen en hoe je dat kunt bereiken. En heb geduld met jezelf. Je hebt gemiddeld 66 dagen nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren. Neem die tijd.
Als je het niet alleen wilt doen, zoek dan een maatje. Online kun je bijvoorbeeld via Telegram zoeken naar groepjes mensen uit jouw regio die ook samen willen sporten. Zo heb je altijd een stok achter de deur om door te zetten. Met meerdere mensen maak je het gezelliger en dat is ook goed voor je gezondheid. Als je die mensen dan wat beter hebt leren kennen, is de ‘silent disco’ een aanrader. Met een koptelefoon op kun je in de buitenlucht met z’n allen gaan dansen. Iedereen hoort dezelfde muziek, maar je omgeving heeft nergens last van.
“Wanneer je sport en in beweging bent en blijft, komen er stoffen in je hersenen vrij waar je heel blij van wordt: dopamine, serotonine en endorfine. Blijven bewegen in combinatie met gezond eten, houdt je op vele fronten gezond en blij.”
Met weinig middelen of dingen die je online (nieuw of tweedehands) kunt aanschaffen, kun je dus een heel nieuwe en sportieve passie creëren. Van touwtje springen, skeeleren, trampoline springen en gewichtheffen tot buikspieren trainen, wandelen met je hond, bootcamp in je achtertuin of met swingende muziek in je oren je huis schoonmaken, het zet bewegen in een ander daglicht. En natuurlijk willen we allemaal zo snel mogelijk terug naar onze vertrouwde sportomgeving. Maar wanneer dit niet mogelijk is, heb je in ieder geval geen excuus om niets te doen. Wanneer je sport en in beweging bent en blijft, komen er stoffen in je hersenen vrij waar je heel blij van wordt: dopamine, serotonine en endorfine. Blijven bewegen in combinatie met gezond eten, houdt je op vele fronten gezond en blij. Bewegen doe je dus niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je brein. En als je je lekkerder in je vel voelt, krijg je vanzelf een goed humeur. Een win-win situatie!