Soft health: gezondheid is meer dan niet ziek zijn - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Gezondheid

Soft health: gezondheid is meer dan niet ziek zijn

She Health Clinics 4 min leestijd 20 februari 2023

Weg met de strenge diëten en de indeling in ‘goede’ en ‘slechte’ voedingsmiddelen. Er is een nieuwe benadering voor gezond eten: soft health. Een relaxte kijk op eten.

Gezond leven en gezond eten kennen een toenemende interesse. Steeds beter weten we wat voor goede effecten het kan hebben op de gezondheid als we gezonder eten, beter slapen, meer bewegen en bewust ontspannen. Dat is een prachtige ontwikkeling, maar het heeft ook een keerzijde. Steeds meer mensen hanteren voor zichzelf namelijk strenge leefregels. Een dag is bijvoorbeeld pas een goede dag als er gezond gegeten is, 10.000 stappen zijn gezet, er is gemediteerd en minstens acht uur is geslapen. Al die regels kunnen ook best druk en onnodige stress opleveren. Daarom is er nu een stroming die tegengas geeft, met name op het gebied van eten. Deze nieuwe trend heet soft health.

Bij soft health gun je jezelf lekker eten en maak je tijd om ervan te genieten. Bewust eten is aandacht geven; aandacht aan jezelf, jezelf waardevol genoeg vinden om goed voor je lichaam en geest te zorgen. En als je dan af en toe zin hebt in een ongezonde snack, is dat ook goed. Wees dan vooral ook niet streng voor jezelf.

Lees ookHoe voorkom je een snack attack?

Het loslaten van het gezond moeten eten door allerlei regeltjes geeft je een gevoel van rust. Het is ook veel beter voor je mentale en emotionele gezondheid dan je nog een week schuldig voelen over dat ongezonde toetje dat je hebt gegeten op dat of zo gezellige etentje.

“Bij soft health gun je jezelf lekker eten en maak je tijd om ervan te genieten. Bewust eten is aandacht geven; aandacht aan jezelf, jezelf waardevol genoeg vinden om goed voor je lichaam en geest te zorgen”

Voedseltrend

Soft health wordt door trendwatchers dé trend van het jaar genoemd. Het is gezond eten, maar dan wel gecombineerd met duurzaamheid en het genieten van eten. Bij soft health kijk je niet naar calorieën, vitamines, eiwitten en vezels. Het draait om producten en maaltijden, en hoe je daar gezond van kan genieten. Soft health is geen vrijbrief voor ongezonde snacks en voor fastfood. Gezondheid staat nog steeds voorop, maar is niet het enige criterium waarop je je eten beoordeelt. Je let ook op de herkomst van producten en of je de maaltijd in goed gezelschap eet. Soft health is bijvoorbeeld samen met vrienden genieten van een grote schaal zelfbereide lasagne (met boerenkaas, met koolhydraatrijke pasta). Dat scoort ‘beter’ dan de gezonde maaltijdsalade die je klaarmaakt na je uurtje sporten in de sportschool. Voor zover we kunnen spreken van ‘scoren’, want soft health’ers zijn juist wars van al die regels rondom eten. Een meer relaxte kijk dus, waarbij je ervan uitgaat dat gezondheid meer is dan alleen ons lichaam. Ook de geest, ons sociaal leven, genot en duurzaamheid spelen een rol in een gezond leven.

Gezonde geest

Deze principes – die natuurlijk niet nieuw zijn – bepalen bij elkaar of een maaltijd goed voor je is. In Nederland timmert arts en wetenschapper Machteld Huber bijvoorbeeld al jaren aan de weg met het principe van ‘positieve gezondheid’. Gezondheid is zoveel meer dan ‘niet ziek zijn’, vindt Huber. Gezondheid betekent ook genieten van het leven, sociale contacten hebben, een zinvol bestaan ervaren en goed voor je omgeving zorgen. De definitie van Huber betekent dat je ook gezondheid kunt ervaren of verbeteren als je een (chronische) ziekte of beperking hebt. Voor soft health geldt hetzelfde: het kijkt ook naar die balans tussen lichamelijk én geestelijk goed in je vel zitten.

“Intuïtief eten is een manier van eten waarbij je focust op de signalen die je lichaam geeft, zoals honger, dorst, onrust, vermoeidheid. Veel mensen zijn dat verleerd”

Intuïtief eten

Soft health doet ook denken aan intuïtief eten. Dit is een manier van eten waarbij je focust op de signalen die je lichaam geeft, zoals honger, dorst, onrust, vermoeidheid. Veel mensen zijn dat verleerd. Ze eten op de klok of omdat het nu eenmaal gezond is, zonder erbij stil te staan of ze echt behoefte hebben. Bij intuïtief eten leer je voedsel puur te gebruiken, om je honger te stillen en ervan te genieten zonder een dieetbril op te zetten. Je leert ook om voedsel niet te gebruiken om emoties zoals boosheid en verveling weg te werken. Voor veel mensen die vaak op dieet zijn geweest of voor emotionele eters, kan intuïtief eten heel bevrijdend zijn.

Lees ook8 tips om gezonder te eten en drinken.

Naar de boeren toe

En dat geldt ook voor soft health. Het is bevrijdend om ook genieten bewust mee te nemen bij je streven naar een gezond leven. Het leuke is dat je eten dan ook meer gaat zien als onderdeel van de omgeving. Dat betekent dat je producten haalt bij boeren in de omgeving, dat je een kijkje in de keuken neemt bij restaurants of dat je kookworkshops of een wildplukwandeling gaat doen. Eten is veel meer dan je maag vullen, en juist bij soft health is daar alle aandacht voor.

Zelf je voedsel verbouwen

Een ultieme vorm van soft health is je eigen voedsel verbouwen (‘je bent wat je eet’). Dat kan al op kleine schaal met bijvoorbeeld (tuin)kruiden, aardbeien en tomaten. Mits je er de ruimte voor hebt of deze creëert, kun je bijna het hele jaar door zaaien en oogsten. Doordat je jouw eigen biologische oogst kunt inmaken (weckpotten en jampotten) of invriezen, kun je alles wat je niet direct vers kunt consumeren bewaren tot een later moment. Zodoende kun je met regelmaat van je eigen gezonde oogst genieten!